Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2010 20:35 - 3-ти август - ден на Преподобний Исакий, Далмат и Фабст.
Автор: bogomil Категория: История   
Прочетен: 939 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 04.08.2010 06:17


 Уважаеми читатели, съгласно българския народен калкендар и бългасрската православна църква за всеки ден от седмичния, месечния и годишен календар има биографични и други данни за определен светец или светци. Нямах намерение да включвам този постинг, но той ми бе подсказан от "коментарите" с един блогер. Преписвам точно това, което е записано на стр.365 от книгата на патриарх български Максим и Светия синод.  ЖИТИЯТА НА СВЕТИИТЕ, Изд. Бълг.православна църква, София, 1991г. Както досега, в бъдеще ще показвам обработени матриали свързани само с по-важните празници, ползвайки литература от различни други книжни източници. В края на всеки материал в постинга е показано какви книжни източници  
са ползвани. Тези източници могат да се намерят в читалища и библиотеки. За любознателните има предостаъчно такива източници...


          "Преподобни Исакий , Далмат и синът на ДаИТЕмат Фабст,

се подвизавали в манастира, основан при император Теодосий Велики, близо до Цариград. За преподобний Исакий е разказано шече в житието му на 30 май . След неговата смърт игумен на манастира станал монах Далмат. Той отначало бил войник  на царска служба, а след това приел монашество и със синма си Фабст се поселил в манастира, Далмат така се прославил със своите  подвизи на въздържание и благочестие, че самият  манастир взел по негово име да се нарича " Далматски"
              В първата половина на V-ti век Църквата била силно развълнивана от ареста на Несторий, който учил, че Пресвета Богородица не следва да се именува Богородица, понеже тя родила не Бога, а обикновен човек, с когото само по-късно се съединило Божеството.  Бил свикан третият Вселенски  събор в Ефес (431 г.). Несторий имал много приятели и привърженици, които съставили заедно с него отделен събор. Чрез лъжливо изложение на цялото дело, те измамили императорт Теодосий млади, който, след като подписал свалянето на Несторий, подписал и свалянето на неговите противници.
         Това полутържество на ереста предизвикало в Цариградската обител, който цели 44 години  не излизал от манастира, се отправил с монасите си при императора да го моли да преразгледа своето решение,. Голямо множество народ окръжило двореца. Далмат всенародно прочел истинското изложение на Ефеския събор и истината възтържествувала.
         Фабст, синът на Далмат, също така се прославил с благочестие, но за неговия  живот  подробности не са запазени".

представил д-р Богомил Великов Колев



Тагове:   далмат,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogomil
Категория: Други
Прочетен: 2032218
Постинги: 452
Коментари: 1153
Гласове: 1970
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930