Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2013 19:35 - A сега накъде!?
Автор: bogomil Категория: Политика   
Прочетен: 934 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 19.06.2013 06:23


      Патова ситуация се получи не само в парламентарно представените сили, но и между управляващите и обществото и неговите неясно конкретизирани цели на етапа на развитие на което се намираме. 

        Защо се достигна до тази почти безизходна ситуация!?. Коя е причината!?. Къде се крие тя - в неумението на управляващите да провеждат политика в полза на обществото или незнанието на обществото какво точно иска, а може би прекалено големите изисквания за мълниеносно решаване на наболелите материални, социално-политически и духовни проблеми!? Ясно беше , че след сформирането на новото правитество ще се появят много подводни камъни, които не само че ще пречат, но и ще препънат сегашното "програмно правителство". Основната причина за създалото се напрежение е БОРБАТА ЗА ВЛАСТ, а като следствие от нея  са опитите за решаване на някои социално икономически  натрупали се проблеми и създалото се под тяхно влияние напрежение.

      В това отношение всички партии се стремят към властта предимно за  създаване на условия за лично облагодетелстване, ръководейки се от тясно партийните си интереси. Това обаче създава условия за противоборство, за използване на непозволени, некоректни методи за борба, които у нас придобиха зловеща деградивна форма на изява.. Борбата за власт трудно може да се контролира - там често се използват некоректни , дори и подсъдни методи и средства; задкулисна борба, налагане волята на по-силните, на олигарси, монополисти, на богати със силно влияние и т.н. 

      Има ли начин да се преодолее натрупаното напрежение!? Има-правителството на национално спасение! Това означава, че  не само парламентарно представените партии, но и ония които са останали вън от парламента трябва да  загърбят своите тясно партийни интереси и да ги подчинят на спасението на народа и отечеството като истински бойци родолюбци действащи така както се действа по време на война, защитавайки  родината и народа си. 

       Възможно ли е това!? Да! Една от възможните формули е парламентарно представените сили ГЕРБ, КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ, ДПС и АТАКА, на базата на  широко допитване до извънпарламентарните партии и представители на уличните протестни движения , след дискусия  да приемат на най - рационалната формула за излъчване на ЕКСПЕРТИ,  в зависимост от процентното си участие в парламента.  Още по-добре би било ако към тях биха могли да бъдат излъчени знаещи и можещи  експерти и от извънпарламентарните  партии и уличните движения. Това теоритично е възможно, но на практика на този етап трудно реализуемо, именно поради невъзможността от преодоляване на тясно партийните интереси и традиционен стремеж към властта. Противоборството, злобата, завистта, неморалния тон, непрекъснатите компромати, желанието за надмощие и реванш, взаимните обвинения вече са пуснали,   дълбоки корени  в парламентарния, политически управленчески морал. Какво може да се очаква !? Непрекъснати борби, хаос, още по-голямо обедняване и затъване, което може да ни доведе и до гражданска война, макар и трудно реализуема в рамките на този етап в Обединена Европа.

          Ако погледнем отблизо настоящото правитество ще видим и установим. 
То се намира още в период на структуриране. Добре. Допусната е грешка с назначаването на  представителя на ДПС г-н Делян Пеевски за председател на ДАНС. Нали се взе решение, а и самият той сам се отказа от тази длъжност. възниква въпросът коректно ли прерасна искането на уличните движения за оставка и на правителството. Аналогичен случай имаше и по време на управлението на ГЕРБ, когато беше представена за комисар в Европейския съюз неудачна кандидатура. Извършена беше успешна корекция и слава Богу намерена беше подходяща кандидатура. Никой тогава не поиска сваляне на правителството на Герб включително и с улични протести! Смяната на това правителство с нови парламентарни избори е крайно неудачно по ред причини-финасови, протакане, хаос, задълбочаване на социално икономическите проблеми, обедняване на преобладаващата част от населението.... Освен това, съгласно законните положения всяко ново правителство получава 100 дни спокойна работа за устройване и навлизане в работата.  А това правителство още от първия ден бе подложено на атака с намерение да бъде свалено. Всички подготвени или подкупени анализатори, политолози, социолози му предрекоха съвсем кратък живот и подготвиха общественото мнение в негативна посока, настроиха го.     
          
         Дълбоко антагонистичния характер в политическите борби, особено между ГЕРБ и КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ, ДПС, АТАКА и  ГЕРБ е причината за липса на съгласие за овладяване на сложната следизборна сутуация. Това се отразява изклюително негативно върху обществото по всички показатели на материалния, социален и духовен живот. Нещо повече Герб и другите извънпарламентарни партии  се нахвърлиха върху некоректносста на реултатите от  изборите и поскаха тяхното касиране. Грешката с избора на Председател на ДАНС беше яхната от Герб и извънпарламентарните сили и  на улицата излязоха както представители и симпатизанти на тези партии, ядрото на които е от платени лумпени, провокатори, но и честни граждани, много от които не знаят точно какво искат. Нормално е да се очакват на улицата представители на опозицията и извънпарламентарните сили и да изразяват недоволство. Тази борба за власт и конфронтацията се пренесе и на иначе харесваната досега телевизия СКАТ, в основата на която е партията за спасение на отечеството. И тя се включи в борбата , прененбрегвайки моралните и етични ценности  в името на тяснопартините си интереси и започна некоректна борба с Атака.  Действията на Атака също са  подчинени на тясно партийни интереси, както и тези на другите партии.  

       Обобщено, огромното множество на улицата изразява недовоплство от политическата класа и спонтанно иска оставката на правителството смятайки, че със следващите избори нещата ще се оправят. Никаква гаранция няма. Управляващта политическа класа вече отдавна е отгледана, преживяла е болестите на детската и юношеската си възраст, разделението на народа на богати и бедни е вече необратим факт и онова, което иска народа вече е трудно достижимо. Изминаха 23- 24 години-сериозна възраст за израстване на т.н. управляваща класа и за разделението на обществото. 

       Стабилна държава, държавност може да бъде решено само със социална революция. Събитията в Европа, а и в света показват, че човечеството неизбежно върви към такава социално-политическа революция.

      Следователно, основната причина за натрупващото се напрежение е ОБЩЕСТВЕНО ИКОНОМИЧЕСКАТА И СОЦИАЛНО ПОЛИТИЧЕСКА СЪЩЕСТВУВАЩА СИСТЕМА- Капиталзма!. На този етап не може да се намери друга форма на управление като алтернативна на демикрацията. У нас демокрацията е деформирана като резултат от тези неефективни разрушителни борби. Обществото ни е болно. Има ввсе още много живи помнещи държавността от анатамосаното ни недалечно минало. На този етап не малка част от хората на улицата искат държавност каквато съществуващата система безвъзвратно разруши. Тази сустема с всеки изминат ден показва, че изчерпва своите възможности,  макар поставени на базата на  Демокрацията. Тази демокрация отдавно е загубила своята някогашна същност и в развитите капиталистически страни. Тя е свързана с непрекъснати борби-нека да ги наречем и класови, свързани с неконтролируематаексполоатация на бедните за сметка на непрекъснато обогатяване на богатите. А във властта, в партиите вече са влезли  богатите, а тия които са вън от тях влияят или диктуват политиката. 

         И така какво иска народа на улицата!?- Смяна на системата!?. Смяната на суистемата няма да се извърши на този етап, и е невъзможна съгласно междунароидната обстановка и нагласа, поради Глобализацията, особено в страните от Европейския съюз. Тя няма да стане нито с козметичните промени и реформи, нито с идването на власт на която и да е партия или коалиция, нито с промяна на конституцията. Постепенно еволюцията в Човешките социални окономически и политически отношение ще създаде условия за неизбежната нужда от промяна на съществуващата понастоящем система. Каква трябва да бъде тя.! ? Условията и събитията в Европа и света ще покажат пътя.

            Китайският вариант , ако не се окаже 100%  приложим, то на негова основа би могла да бъде създадена нормално функиционираща и справедлива обществено икономическа система. Проблемът опира до това, възможна ли е демокрация на базата на силно социална държава  и пазарна икномика. Примери има; Канада, Финландия и др.

            И така, възникналите  обществено политически проблеми  у нас създаващи напрежение , на този етап биха могли да бъдат временно решени с някои реформи, каквито правитеството има волята да се опита да реализира, но затова трябва външна подкрепа от опозицията извънпарламентарните сили, гражданското движение, а не с рутинно и недостатъчно  обмислени приетите улични протести под  лозунгите ;  "Оставка", "Мафия" "Искаме държавност". "Искаме смяна на системата".             Така че проблемите и напрежението не са само  настоящото правителство. Те са проблеми на всички парламентарно представените и извънпарламентарно представените сили. Уличните движения само загатват онова, което неизбежно ще доведе до смяна на системата. в близкото или по-далечно бъдеще. Едва ли това най-напред ще стане в България, макар че на този етап бихме могли да се обединим като народ и нация и да дадем пример на Европа и света., както неведнъж го е показвал нашия народ в исторически план. За съжаление за сега,  това обаче звучи утопично!

                      Подотвил д-р Богомил Великов Колев



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogomil
Категория: Други
Прочетен: 2031629
Постинги: 452
Коментари: 1153
Гласове: 1970
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930