Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2013 08:37 - ДЕНЯТ ЗА РАЗМИСЪЛ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ
Автор: bogomil Категория: Политика   
Прочетен: 1182 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 14.05.2013 09:18


           В предизборната кампания всички регистрирани над 40 партии обещават едно и също. Всички  предизборни програми в най-общи линии са оформени на базата на неотдавнашните протести. Когато се слушат клиповете на отделните партии и агитации слушателят остава s впечатление, че всички те са от една партия. Няма ясно разграничаващ се спектър. От теорията и философията е известно, че в политическия спектър има леви партии, десни партии и център. Тези основни ориентации и характеристики на партиите не се разясняват в средствата за масова информация и за това голяма част от населението не може да се ориентира за кого да гласува, коя партия е най-близка до неговото битие, коя би могла да реши проблемите на най-обикновените хора. Предизборната агитация обикновено не се изпълнява, при вземанне на властта. Тазгодишната агитация преди изборите и клиповете на  всички партии на практика имат програми на леви партии, включително и тези, които имат претенции, че са десни - Герб, СДС  с отлюспените или отделили се като самостоятелни  подразделения и др.
       Тези които се очаква, че ще влязат в парламента, също в агитацията си се показават с леви програми - "Атака" на Волен Сидеров, "България на гражданите на Кунева"... Лично аз от скромните си наблюдения съм установил, че голяма част от селското население не е наясно с тези основни характеристики на партиите, които ориентират своите програми спрямо нуждите на определена прослойка или класа, чии интереси да защитават. Например;  не е ясно партията на Яни Янев "Ред Законност и справедливост" чии интереси защитава и редица други до и над 45 участващи в листата на изборите. На думи РЗС се бори срещу корупцията, за ред законност и справедливост, би трябвало да е лява, но излиза, че тя едва ли не е партия на всички българи, на всички т.н. електорат.  На практика тази партии сами вдигаt пропаганден и неефективен шум и нищо повече, не е допринесла с нищо за реда, законността и справедливостта, защитавайки интересите на своя неясен електорат.
        Ляво ориентираните партии на теория и практика трябва да защитават и са призвани да защитават интересите на бедните - на селяните и работниците, на тъй наречените наемни работници, десните - дa защитават интересите на богатите - едри собственици, земевладелци, банкери и др. Друг е въпросът до колко на практика те изпълняват своето предназначение.  Партиите от центъра, защитават интересите предимно на средната класа - влезли в парламента те изпълняват обикновено ролята на балансьори.
        Кои са големите леви  партии у нас, които категорично ще влязат в парламента. Това безспорно е "Коалиция за България". Каквито и недостатъци да се приписват на тази коалиция, каквото манипулиране на съзнанието, особено на по-младите да осъществяват, че това са отречените страшни комунисти, тази партия по форма и съдържание е призвана да защитава интересите на среднито и бедно население - бедните селяни, наемните работници, пенсионерите, инвалидите, социално слабите и болните. Единствено нейната програма е насочена към определена част от българското население, към определен електорат, имащ приблизително еднакъв начин на живот, битие, еднакви и близки интереси. Погрешна линия е лява партия да се опита да решава изцяло ролята на дясна партия , въпреки  че не бива да пречи на дребния и средния бизнес, а да го стимулира, защото повишението на стандарта ще дойде от тях.
             Десните партии защитават интересите на едрия капитал, на богатите фирмени собственици, на земевладелците, едрите арендатори,  на монополите, картелите  ... Същите тези богати финансират десните партии в техните предизборни агитации, разчитайки след това, че като вземат властта ще бъдат облагодетелствени било то чрез закони, било чрез други начини и средства и по този начин ще им се създадат още по-добри условия за трупане на печалби.  Десните партии на практика са зависими от едрия капитал - от богатите и много заможните. Това голяма част от обикновените хора не го знае.   Бедните са забравени, от тях те не могат да очакват нищо, но пък им е лесно да ги манипулират, дори да купуват гласове, защото финансово са добре обезпечени от богатите . Парите решават всичко, включително и резултатите от избори.  Типичен пример у нас за дясна партия  е Герб, която лесно и показно манипулира съзнанието и на бедните, на наемните работници с някои фиктивни и неефективни приоми на лява партия, използвайки някакви приоми на управление на Тодор Живков, които в условията на капиталистиеската система са крайно неефективни.   Ясно се видя, че нито пенсии, нито заплати бяха повишени, под прикритието на кризата, Монополите разцъвтяха, богатите се обогатиха още повече, а обикновените бедни селяни, наемни работници, пенсионери и  социално слаби мизерствуваха. Това е капитализма с порисъщите му циклически кризи , все по-голямо обогатяване на богатите и обедняване на бедните.  Ясно дясно ориентирана партия у нас  е ГЕРБ. Предизборните им леви програми и обещания бяха напълно забравени; невиждана и нечувана безработица и то най-силно засягаща младежта. Малките и средни предприятия и фирми са в агония голяма част от тях фалираха, но монополите, едрите арендарори и собственици на фирми още повече укрепнаха, занемарено и забравено  образование и медицинска помощ, погазено селско стопански и животновъдство Като партии характеризиращи същността на капитализма десните партии определят и хищническата природа на този строй изсмикваща силите на преобладаващата част от населението, т.е на бедните селяни, наемните работници и др, прослойки от бедното население под прикритието на демокрацията. 
              Другите партии са неясно ориентирани, люшкайки се, лутащии се ту на ляво ту на дясно, борейки се за власт или за влияние, присламчвайки се към някоя голяма управяваща партия, т.е към  партия взела властта, за да оцелеят, а не толкова да се борят в името на народ и отечество. Крайно време е партиите да се ограничат до няколко на брой, както е в някои напреднали страни - САЩ, Англия и др .
           Истина е, че народът не се интересува много от някои общо държавни проблеми като организирана престъпност, от политическите скандали, компромати и игри, подслушване и пр. Не че тези проблеми са маловажни,  и че компрометират страната ни и политическия или управляващ елит.
           Това налага на този етап като приоритет, необходимостта от ясно и точно партиите да формират своите програми, чии интереси защитават, за да знае народът към коя партия да дава своя вот. У нас предизборната кампания се характеризира основно с компромати, боричкания, закулисни игри очерване на конкурента, срамно купуване на гласове, спекулирайки със незавидноито дередже на бедните и т.н. Например по време на целия си  мандат (3,5 години)  Герб и неговият лидер оплюваше тройната коалиция, БСП и нейния лидер и демонстрираше колко е безгрешна, успешна с големите си постижения и всичко това се връща като бумеранг.. На нейния лидер винаги за всяка неудача, други се оказваха  виновни и преди всичко Сергей Станишев. Това е нечистоплътен, посредствен, да не кажа долнопробен начин да се управлява, да се защитава дадена програма, политика, партия или политическа личност, печелейки доверие сред най-обикновените граждани с бай ган ьовски средства.
         Лозунгът "Съединението прави силата" поставен на лицевата част на Парламента се оказа напълно излишен. Крайно време е депутатите да започнат да влизат от пред, а не от задния вход, за да прочитат всеки ден поне по един път този свещен завет, предаден и написан от нашите предшественици, още от времето бащата на българската държава хан Кубрат оставил завета на синовете си със снопа стрели, който не може да се счупи, за разлика от единичните стрели. Преди всяко заседание председателят на парламента би трбвало  да напомня тези свещени думи като клетва "Съединението прави силата". Поучителен е примерът на американците, които още в училището преди началото на всеки учебен час изпълняват с ръка на сърцето химна на своята страна.  Докато Народното събрание не започне да одобрява конструктивни проекто закони на опозиционни партии, нищо няма да се промени у нас. На практика Герб приемаше само своите, често крайно погрешно проектозакони. Затова депутатите гербаджии докараха страната до това незавидно положение - най-бедна, най-изостанала по всички иконокически, материални, социални, а и духовни показатели в рамките на Европейския съюз
         Народът, обикновеният гражданин се интересува преди всичко от насъщния, собственото си битие, от собствения начин на живот, който е мизерен - каква му е заплатата, каква му е пенсията ще може ли да изучи и осигури добро бъдеще на децата си, добро и безплатно образование, да не бягат те в чужбина, ще има ли работа за младите, ще има ли безплатна или ефтина медицинска помощ и лекарства, ще има ли кой да му пази имуществото от т.н битови кражби и т.н. Всички партии се юрнаха да направят в "обещанията си" живота на бългатирина едва ли не райски!?, Нещо което няма да стане, или поне е невъзможно бързо да стане.  Излиза че те всички тези партии трябва да влязат в парламента и да се гласува за тях, защото всяка една от тях защитава интересите на някаква неясна чат от т. наречения електорат. Какво благоденствие би очаквал милият ни и многострадален народ.!? Но колкото и да са безсилни всичките наши партии, левите партии са тези които са призвани да защитават интересите на обикновените българи, на бедните, на наемните работници...те са тези, които биха могли да отговорят на техните очаквания и интереси.
              Какво ще се получи на тези избори, ще стане ясно съвсем скоро. Ситуацията се оказва, че ще бъде твърде сложна. Нито една партия няма да може да осигури мнозинство, т.е  самостоятелно управление и отново на базата на боричканията за власт уж в името на народа ще стане нужда от люшкане ту на ляво или ту  надясно на по-малките партии, или ще настъпи периода на перманентните парламентарни кризи.!?  Дано да се окажа лош пророк!

                             д-р Богомил Великов Колев




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. bogomil - Резултатът от изборите
14.05.2013 09:39
Без да имам претенции за пророк, гадател или ясновидест, предварителните прогнози посочени в горепосочния мой постинг се оправдаха. Излишен е всякакък подробен анализ и коментар. Очакваното се реализира на практика. Евентуалното създаване на т.н. " Програмно правителство' по идея на "Коалиция за България" крие много опасности. То се очаква да бъде нестабилно, защото се предполага, че голямата опозиция на "Герб" няма да се примири и ще се юрне в гладиатирски битки в борбата за вузмездие, нещо което би довело "Коалиция за България" и нейни подкрепящи партии (експерти) до провал, падне много ниско, и до активизиране още повече на уличните протести.
Изхождайки от тази гледна точка неизбежно се налага идеята налагаща необходимостта да се помислят много разумни варианти за спасение на Отечеството ни. Би трябвало да се помисли как и по какъв начин да се допуснат в Народното събрание представители на гражданските протестиращи организации, които да изпълняват ролята на контрольори и коректори при залитане в някаква посока която не е в интерес на народа български и на милото ни Отечество. Другият път е перманетни парламентарни избори, улични протести и още по-голямо обедняване на населението, събития които биха създали условия за революционна ситуация. Следващата възможност е новото правителство да подготви почвата за Велико народно събрание, което да внесе промени в конституцията и страната ни да стане президентска Република. Тогава правителствата ще могат да се назначават от президента и ще могат в него да бъдат включвани експерти , т.е знаещи и можещи специалисти в отделните области и да се противодейства на байганьовщината, която е характерна у нас не е от вчера.

от автора на постинга www.bogomil.blog.bg
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogomil
Категория: Други
Прочетен: 2031416
Постинги: 452
Коментари: 1153
Гласове: 1970
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930