Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2012 16:48 - ОСНОВНИ ПРИЧИНИ ЗА АТЕНТАТА В БУРГАС
Автор: bogomil Категория: Политика   
Прочетен: 2038 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 02.09.2012 16:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЗАЩО АТЕНТАТЪТ БЕ ИЗВЪРШЕН В БЪЛГАРИЯ!?

 

               Oбикновено в България властите предприемат някакви мерки, както казва народът,  след като се „прекатурне колата”. Така става при катастрофи по важни крастовища и пътища, убийства, пожари и т.н. Липсват превантивните мерки. Така стана и след атентата на българска територия в Бургас срещу чуждестранни граждани- евреи.. Какви ли не анализи, хипотези и твърдения се разпространиха тия дни в средствата за масова информация. Много се говори и писа за техническата част, за т.н. технология на взрива, вид на експлозива, чие дело е атентатът, кой е атентатора, къде е бил, съдружници на атентатора, колко време е бил в България, от къде е дошел, къде е пребивавал,  и т.н. Tези проблеми би трябвало да бъдат обект на внимание на специализираните служби Те са от компетенциите на експертите следователи.  Те не са от съществена важност за медиите и обществеността, но те предизвикват сензации и любопитство, свързани с продаваемостта на някои вестници например, т.е с повишаване на имиджа на медиите, чуваемост, гледаемост и т.н. Прекалено голям медиен шум, безполезен както за следствените органи, така и за обществото нагнетявайки психоза, омраза, дори ново възможно желание за отмъщение, задоволство у противника от успеха, и от терористичната организация подготвила и осъществила атентата, както и у  обикновени граждани от арабските страни, противници на Израел и т.н..... 

Най-същественият въпрос за нас българите е защо беше избрана България за този атентат и какви са причините. На този въпрос властите в лицето на зам. Министър председателят и Министър на вътрешните работи Цв.Цветанов, Министърът на външните работи Николай Младенов и др. конфузно отминаваха точния отговор, мъчейки се да се оправдаят със самонадеяните си убеждения, че всичко у нас е в ред, включително и свързаното със сигурността на държавата, институциите, гражданите на държавата и чуждестранните туристи, че за случаят не са имали информация, че много случаи за подготвени атентати са предотвратени., че е  се случват и другаде по света включително и в САЩ.  Самохвалството може да предизвика още удари! Не буди никакво съмнение и коментар фактът, че тези проблеми, наред с много други в почти всички сфери на материалния , социален и духовен живот не са решени, занемарени, а някои и забравени и изоставени.! А те би трябвало да бъдат приоритетни. Свързани са не само с гарантираната сигурност, но и с престижа и реномето на страната ни пред света. На другия ден след като се притури колата, институциите демонстрират невероятна активност, докато коментарите постепенно заглъхнат и медиите се насочат към друг забравен проблем. Говорилня в парламента и безполезна говорилня и по медиите под алибито за загриженост към проблемите на управляващите и отговорните институции.. Главният виновник е комерсиализмът, който се оказва  ръководно начало на политици и управляващи, както и борбата за надмощие и власт. Никакви нотки на самокритика и поемане на отговорност от властимащите. Какви ли не неубедителни аргументи се използват като оправдание на случилото се.  Едва ли атентаторите са толкова прости, че на другия ден или през следващите дни да подновят своята разрушителна, убийствена и кървава дейност отново у нас.!?. А може би това е демонстрация на голяма загриженост!? Активизиране и спешно набелязване на мерки безспорно трябва да има, но  не както е казал народът „след дъжд качулка”. Има нещо неясно и съмнително относно този неоачкван и необичаен атентат срещу Израел и негови граждани извършен на чужда територия т.е на наша - българска. Има нещо което се прикрива, дори то да е свързано със следствената тайна!.

            Каква е била целта на атентатора и неговите попечители и поръчители!? Случаен ли е фактът, че има намесен амерканец замесен в тази кървава игра, като част и от психологическата война.!?. Това подвеждаща информация ли е целяща насочване на следствието в погрешна посока при търсенето на истинските подбудители и организатори или реално участие на чистокръвен американец! ? Недоумяващ и съмнителен оповестен факт, както и информацията, че камикадзето е дошло от страна на Европейския съюз. Впрочем във всички случаи най-вероятно целта е  да  се предизвика световното и общественото мнение, да стреснат Израел и най- вече неговите покровители в лицето преди всичко на САЩ., използвайки един нов техен съюзник - България обвързан с тях, но близко намиращ се до Израел (Ако погледнем собствената си многострадална история, организаторите и ръководителите-извършителите на паметното и героично Априлското въстание през 1876 г. търсейки своята свобода са целели да предизвикат с него международното обществено мнение, да сплашат противника, проверявайки неговата готовност и сила търсейки и подкрепа за своето дело, жертвайки себе си и своя народ. Те са знаели, че няма да успеят във това въстание и въпреки това са тръгнали съзнателно на саможертва търсейки и очаквайки подкрепа от други страни) .

От друга страна и САЩ имат своите съмишленици и нови помагачи в лицето на Евросъюза и на т.н. , от „Новите демокрации” на бившите социалистически страни. Ако се опитаме да се опрем на логиката, на базата на досегашните действия на терористите, бихме достигнали лесно до предположения, защо беше избрана България за този атентат. Наистина жертви стават не управляващи и военни, а цивилни, напълно невинни хора. Ами то в това се състои предизвикателството!?  Може да се приеме следното становище от страна на ислямските войнстващи групировки явяващи се своеобразни защитници на своите народи. "След като вие така се държите с нас и нашите народи, ха сега да видим,  как ще защитавате и осигурявате спокойствието на вашите народи"!? Ами това, което става е нова форма на война, ако щете! Погледнато от страна на организаторите, от страна на войнстващите ислямски групировки, дори и от страна на техните народи, атентаторите са техни герои, дори и светци! Спомняме си как техните народи се радваха и бяха изпаднали в безпрецедентна еуфория при атентата над двата небостъргача в Ню Йорк на 11 септември 2001 г.. Както нашите априлски въстанници през 1876г. се жертваха пред олтара на своето отечество и народ, така и техните изпълнители –атентатори фанатично предани на своята кауза с готовност отиват към саможертва с вярата си в АЛЛАХ и в победата по обшоприетия световен лозунг лозунг "Свобода или смърт", който за тях е под формата на Джихад, т.е на "Свещена борба" срещу неверниците, срещу християните.!  Това е отчаяната форма  на борба, която ние цивилизованите народи осъждаме. и не можем да приемем. Но тя е факт! 

Погледнато от другата страна, от нас и от потърпевщите, това е терор, който ние осъждаме, анатемосваме, и заклеймяваме изпълнителите и организаторите. В такъв случай, за да се решат проблемите, има два начина; политически и дипломатически. Ако те не действат прилагат се военните начини с използване на оръжие, т,е чрез война. А на войната се действа по формулата "На война като на война".  Атентатите не са нищо друго освен предизвикателсво, отмъщение и стремеж към свещена война (Джихад), тъй като дипломацията не действа, а политическите средства вероятно са изчерпани.  (Нащите родолюбиви възрожденци борещи се срещу отоманската империя, предизвикали въстание, съпроводено с опожаряване разрушаване и кланета на българите, ние определяме като герои, а не като терористи. За тогавашнзата власт от империята те са били терористи, създаващи несигурност, подпалвачи на война и т.н./(Самият наш най-велик българин, идеолог и ръководител на национално освободителните ни борби. Апостола на свободата Левски, от противника - от Високата порта е обявен за "Демон на империята". Вероятно така стои и проблемът с атентаторите от страна на противниците на Израел.!?..)

Подчертано бе, че България е единствената страна от Европейския съюз, след неговото създаване в епохата на Глобализацията, в която е извършен атентат срещу евреи (Изключваме атентата в Германия срещу еврейски спортисти по време на олимпийските игри през 1872 г. ,който показва, че тази война е твърде отдавна, продължителна..) Новият световен ред, който бе създаден след 1989-1990 г,. Глобализацията стана причина за формиране на нови глобални проблеми; Впрочем този нов световен ред се оказва погрешен. По този проблем има мой постинг обширен анализи  в www.blog.bg и кратка публикация във вестник "Ретро".бр. 23/17-23.05.2012, стр.13,  озаглавена „Формира се нов световен ред” (виж и монография на автора „Материалознание  и глобални проблеми”, печатница” авангард” (БПС), София, 2003 г.

Без да се впускаме в подробности необходимо е да се посочи, че лидерите в този нов световен ред САЩ и развитите западни страни от Европейският съюз, отново започнаха война за завоюване на пазари; в цивилизована Европа – безкръвно, чрез т.н. нежни революции, а в останалата част от света- Азия и Африка- с помощта на оръжието. Малките страни от Балканския полуостров, като България, за кой ли път бяха поставени под пълната зависимост и подчинение на действията от лидерите на света САЩ и Брюксел в Европейския съюз. На праклтика при тях и конкретно в България се извършва нова деликатна модерна съвременна или прикрита форма на колониализъм, т.н. неоколониализъм. На практика техният интерес е насочен не толкова към просперитета на държавата и предимно на народа, а към територията. (Говори се че членският внос, който България плаща в Европейския съюз е по–голям от финансовите помощи, които получава от там. Шуми се много за помощите от ЕС, и не се посочва какъв е членският ни внос!? Какво е това-страх или подчинение и подлезурство или самонагаждане от лична комерсиална гледна точка на българските управляващи!?).

 България играе важна роля на Балканите. Тя е главната входната и изходна  врата към Европа и Азия. България като член на НАТО е натоварена със задачата да пази източните граници на Европейския съюз. И под този претекст нашата държава си даде територията на НАТО, за да може с военни бази да се държи под контрол, както Русия, чиито сателит бяхме до 1989г, така и размирните страни от Близкия и среден Изток. Главният проблем е вечната НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПРОТИВНИК. Преди 1989г. противници бяха бившите социалистически страни и развитите капиталистически. Имаше борбата между двата различни идеологически лагера. Съществуваше трети свят- чиито лидер беше бившата Югослвавия. Опирайки се на римския принцип, изобретен и прилаган в античността ”Разделяй владей” не случайно Югославия бе разбита на части, подобно на бившия Съветски съюз.

Тогавашните т.н. "Необвързани страни"  страни от бившия Трети свят бяха забравени при тази глобализация.  САЩ търсеха начин да сложат ръка на нефта, на който са богати страните от Близкия и Среден Изток, използвайки надмощието и силата на оръжието. Това стана една от причините за тяхното недоволство и борба. Лидерът САЩ, под прикритието на международната солидарност на цивилизованите страни от Европейския съюз, чрез НАТО започнаха да се държат като световен жандарм; война в Авганистан, в Ирак..., заплахи към Иран и др. Това неизбежно роди новият ПРОТИВНИК - Тероризма. Чевечеството отново показа, че не може да приеме форма и начин на живот и социално устройство, без да има ПРОТИВНИК. Ако няма никакъв противник, той ще бъде измислен и ще бъде създаден. И това се диктува от комерсиализма на военно промишления потенциал на САЩ и НАТО. Тероризмът, който всички отричаме като форма на борба, е отчаяна форма на борба на народите от арабския мюсюлмански свят. Борбата започна да придобива-религиозна същност. Не случайно арабските мюсюлмански страни са издигнали в своята борба лозунгът ”ДЖИХАД”- свещена борба срещу християните-неверниците, които искат да определят техния начин на живот и то основно САЩ..

            България има за задача да охранява и гарантира спокойствието и сигурността не само на източните граници на Европейския съюз, но трябва да изпълнява ролята на защитник на собствената си страна и народ, и на Еропейските страни и народи от настъплението на войнстващия ИСЛЯМ. (наричан още ислямски фундаментализъм) . Тази специфична роля е отредена на България, поради стратегически важнотго й географското положение. Така че погледнато от тази гледна точка не бива да се учудваме, защо този атентат бе извършен и в България, и като възможно хипотетично  предупреждение, че по подобен начин ще действат във всички други страни срещу евреите. Още повече, че официалните власти на Израел високо заявяват пред света, че те и техният народ ще продължат да пътуват из страните по света!  Вероятно граждани на Израел ще пътуват до страни, които подкрепят тяхната кауза, едва ли до страни които  са техни противници!

Оправданието на властите, мъчейки се да докажат своята безупречност в управлението, че след 11 септември всички страни били застрашени и могат да станат мишена на тероризма е наивно, не е определящо, но то все пак кореспондира с реалната истина. Не всички страни, а тези които са съюзници, помагачи, сателити на великите сили, на САЩ и лидерите в Европейския съюз са потенциални мишени. Най-удобни са малките страни.  А България от бившите социалистически  страни с натрупания исторически робски манталитет е най верният и напълно подчиняващ се съюзник, за разлика от някои други страни на Балканите като Гърция и Сърбия например, които по свой самобитен начин се борят за своите права и възможна независимост в рамките на обвързаността в Европа и Глобализацията..

            Ние прекалено много шумим пред света. Показвайки колко сме верни и колко безупречно и стриктно изпълняваме указанията и разпорежданията на великите сили - САЩ и ЕС в Брюксел. Може да се предположи, че ние пред света наред с многото други негативни  характертистики  и оценки се ползваме и с името на слаб народ, който винаги се приспособява и става подвластен на по-силните народи. Робското чуство е култивирано 500 години под влиянието на ислямска отоманска Турция. Ние бяхме най- верният съюзник на Германия – и й изневерихме разбира се през двете войни; първата и  втората световна (основателно), но загубихме, бяхме битата страна и си платихме за послушанието и за "изневярата".. Ние станахме едва ли не 16-та република на СССР, който не случайно бе подложен на удари и разрушен като ПРОТИВНИК на САЩ и великите ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКИ СИЛИ и сега изневерихме тотално по всички показатели на Русия, която отново се държи под око от световните лидери, намесвайки и България. Има ли някой който да уважава фурнаджийските лопати!?. България неволно стана фурнаджийска лопата и едва ли е уважавана страна в Европа и света (освен като напълно подчинен сателит) . ОСНОВНА ПРИЧИНАТА  Е, ЧЕ БЪЛГАРИЯ НЯМА ЯСНО ИЗРАБОТЕНА СТРАТЕГИЯ ЗА БЛИЗКИТЕ 50 ГОДИНИ. ЛИПСВА И КОРЕКТНА ДОКТРИНА. България като че ли не може да води самостоятелна независима политика, съобразявайки се разбира се  със световните процеси и събития, със положението си на Балканите, ЕС и света, но като малка страна, която лесно може да получава и ще получава шамари от по-големите при пълна зависимост от тях. А и противниците на големите могат да  нанасят удари, шамаросвайки по-малките им послушни сателити, ...т.н  партньори, съюзници

            По време на т.н. Тоталитаризъм, България беше ориентирала своята политика, икономика и търговия  към близкоизточните и арабските страни. България тогава защитаваше Палестинската кауза, и беше против Израел и неговите нападения над палестинслките лагери, където бяха избити много невини деца, жени и старци.  България беше приятел на арабските страни. Особено топли бяха отношенията на Тодор Живков с палестинския водач Ясер Арафат. Какво стана сега!?. Ние се обърнахме в политиката на 180 градуса и застанахме срещу Палестина. От враг Израел стана наш приятел. До тогава с изключение на специалистите, съвремениците и историците почти не сесе  знаеше и не говиреше за ОГРОМНИТЕ ПРИНОСИ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ИЗРАЕЛ, СВЪРЗАН С ОПАЗВАНЕТО НА ЕВРЕИТЕ ОТ ИЗТРЕБЛЕНИЕ ОТ СТРАНА НА ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ. Наистина голяма е заслугата на страната ни. Но това достига до знанието на Палестина, до ислямския арабски свят, който е настроен срещу Израел. Тогава труден ли е отговорът на въпроса,  защо е избрана България, страната с най-големи заслуги по спасяването на евреите през Втората световна война!?. Шумотевицата достигна до там, че започнаха спорове с вечната драка Македония по въпроса с евреите с холокоста, наред с редица техни други неоснователни претенции и нападки срещу България.. Известна е народната мъдрост ”Приятелите на моите приятели са и мои приятели” и обратно „враговете на моите приятели са и мои врагове”. Израел е враг на мюсюлманския арабски свят, но ние сме приятели на Израел. Следователно и ние сме потенциални врагове на арабския мюсюлмански свят. Тогава какво е чудното в това, че България е избрана като мишена на тероризма, който не е пряко нсочен към нея, но се показва, че като приятел и съюзник на САЩ и Израел, тя е враг на войнстващите арабски излямски групировки. В какво се изразява пропагандираното балансиране на българската политика по пробрема с отношенията между Израел, главния застъпник за израелската кауза САЩ и арабските страни!?. Така беше и с проблема с революцията в Либия.! Муамар Кадафи беше голям приятел на България, по времето на Тодор Живков, Когато влязохме в редиците на Глобализирана Европа се обърнахме против него, срещу арабската мюсюлманска страна и това бе заплатено много скъпо с фалшивото макар обвинение и многогодишен тормоз на нашите медици, с неизплащане на големия дълг на Либия към България. По подобен начин стои и въпросът с Ирак, който има да изплаща дълг към България. Ние се обърнахме и срещу Русия, угаждайки на някои западни страни и нормално е да получаваме мирни плесници от някогашния наш покровител.

Така че обобщено погледнато от тази позиция, наред с мудноста в осигуряването на безопасна сигурност от страна на нашето правителство, определена вина имат и нашите партьори и приятели от САЩ, НАТО и Европейския съюз. Ние взехме и много социално иконимически и морални болести на капитализма, който вече изчерпва своите възможности да създаде една надеждна сигурност както на нашата страна, така и в Глобален световен мащаб. Ние продължаваме да се бъркаме съзнателно или недомислено в работите на други арабски страни, въобразявайки си, че водим балансирана политика, изпълнявайки  политиката на ‘Фурнаджииска лопата”. Провеждаме форуми у нас, свързани с новото огнище на напрежение недалече от нашите граници - Сирия.  А може би малка България не бива да се меси навсякъде и във всичко угаждайки на други заинтересовани страни под прикритието на партньорството и обвързаността. Нашите служби за сигурност са основните  и те са призвани  да гарантират сигурността и спокойствието ни, а не тези на САЩ, ЕС, НАТО и др., макар че последните могат да оказват определена подкрепа и помощ като партньори.  

Понякога България показва пълната си зависимост във всичко и по всички показатели. Отношенията ни с Русия и Китай не са на добро балансирано ниво и т.н. Историята е доказала, че проблемите в света се решават от великите сили. Като пример ще напомня само руско-турската освободителна война 1877-1878г., 135 годишнината от началото на която отбелязваме през настоящата година. Въпреки че бе спечелена войната с цената на огромни жертви на руски войни, опълченци и съюзници, Третата Българска държава не беше възстановена в своите етнически граници, а беше разпокъсана на части (Княжество България и Източна Румелия, независимо от волята на народиа ни изразена тогава с подписки) само защото това не беше угодно на великите сили и предимно на Англия, и Австро-Унгария,  пък и на балканските страни.  В резултат Балканите се превърнаха в „барутен погреб” в ”ябълка на роздора”., Последваха Балканската, Междусъюзническата и Първата световна воина ( с учасие на България).  Гласни или Пприкрито и днес продължават териториални претенци на някои наши съседи, като Македония например..

       Ако погледнем стратегията и тактиката на терторизма, в технологията на атентатите също можем да достигнем до предполагаемия извод, защо беше избрана България за атентата в Бургас.  Ами терористите и те се учат от своя опит и се стараят да се приспособяват към променящите се условия. Най-напред те извършваха атентати само в Израел. Това предизвика международното осъждане и ногодувание, но и Израел отвръщаше на удара с удар. Отмъщението стана основен начин за решаване на пороблемите по формулата „ Око за око, зъб за зъб”. Тази формула не е водила и няма да доведе до траен и справедлив мир с Израел. Тя неминуемо води до ескалация на напрежението и до нови атентати, циклични постоянно повтарящи се.. Според ислямскаста религия, за разлика от християнската, убийството на друговерец не се смята за престъпление, такова каквото е записано в Библията. Атентаторът е фанатик, той смята и е убеден,  че на оня свят ще бъде близо до „Алллах” -до дясното му коляно. Ето споменава се в медиите, че камикадзето ако е бил мюсюлманин, той е не възможно да се яви пред своя Бог по къси панталонки. След това тероризмът направи опит да бъде насочен към главните виновници и подържници на Израел – световният лидер САЩ.(На прицел беше и Англия като сериозен подържник на лидера САЩ.) Реакцията беше настройване на целия свят срещу арабската мюсюлманска кауза и борба, предизвиквайи и стимулирайки сякаш несъзнателно раждането на тъй неоходимия нов враг- тероризма.  САЩ искат да наложат своята воля и начин на живот над целия свят. Историяята е показала, че никой не е успял да покори света и да го направи подвластен, нито античният Рим, нито Александър Македонски, нито Чингиз хан, нито Наполеон и Хитлер. А САЩ с подкрепата на великите сили искат да наложат своя начин на живот и над  Иран, Авганистан, Ирак, Сирия, Египет, Либия и кого ли още не, включвайки в своите имперски амбиции и такива малки и слаби страни като България само и само да оправдаят алибито си на миротворци, прикривайки комерсиалните си имперски  интереси. Нима американската демокрация е върхът на устройството на човешката цивилизация!?

От философска гледна точка не бива да се чудим, защо и Иран, и Венецуела и Северна Корея и много други страни в Латинска Америка, Азия и Африка са срещу световния лидер САЩ. Веднъж изобретено ядреното оръжие, трудно може да бъде спряно от въоръжение и от друго страни. С основание Южна Корея, Иран и други се стараят да имат своя ядрена бомба, стараейки се да гарантират своята сигурност.. Несправедливо е от философска гледна точка велиикте сили да разполагат с такова оръжие, а по малките не - и да бъдат зависими под техния диктат. Наивно е да се смята, че великите сили, налагайки надмощие се стараят да искат и да установят мир на планетата.
                Има един единствен начин да се спре стремежът към надпревара във въоръжаването и то на ядреното от страна на някои държави чуствайки се застрашени за сигурността си.   ДА СЕ СЪЗДАДЕ ПОД ЕГИДАТА НА ООН ,
 СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ  ИЛИ  НОВИ СВЕТОВНИ СТРУКТУРИ  РЕШЕНИЕ ЗА ПЪЛНО ЛИКВИДИРАНЕ НА ЯДРЕНИТЕ ОРЪЖИЯ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ, И ПЪЛЕН КОНТРОЛ  ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО ОТ ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ СТРАНИ! Тогава и Иран и Южна Корея и др., лесно ще се откажат от намеренията си. Така че опасенията , че и Иран могат да имат вина за атентата в Бургас не са безпочвени, но не  са и убедителни,  а само хипотетични. Политиката за налагане на волята и диктата на някои ядрени държави, обаче  е крайно погрешна, неефективна и една от причините за създаване на напрежение в света и противоборство..

            Следващият етап от тактиката и стратегията на тероризма е този, който започна от България в Бургас. Удари върху Израел и САЩ, чрез извършване на атентати над техни слаби съюзници и партньори. Затова малка и слаба България, без ясна стратегия и тактика, без собствена  коректна и надеждна доктрина, теритириално  намираща се на границата на Европейския сюз и на войнстващия ислям е нападната с този атентат, който представлява предупреждение и към Големите, към лидерите САЩ и Европейския съюз, пробвайки ги какво ще направят. Дали нещата ще тръгнат към нова ескалация на напреженията и каква ще бъде тяхната форма на релаксация!?. Както е известно най-силно натрупване на напреженията става на границите; на границите на дадена държава, на границите на общностите, на границите на градивните структури във веществото в Микросвета и ако щете на границите на галактиките в Макросвета (виж монография на автора „Материалознание и глобални проблеми”, печатница” авангард” (БПС), София, 2003 г)

           България  беше с арабските страни при т.н. тоталитаризъм , сега се изметнахне и станахме най-големите защитници на евреите, особено тупайки се в гърдите колко големи са ни заслугите за спасението на евреите.  Като пиша това някои лекомислено може да ме обвини в пристрастие към Тероризма. Напротив. Осъждам го, но отчаяните терористи от изтока няма да се откажат от: Свещената си война , и затова не случайно започнаха от един от най-слабите сателити на САЩ и Европейския съюз-България, занемарила ролята си като пазител на сигурността на източните граници на Евросъюза и сигурна преграда и защитник  от нахлуването на ислямския фундаментализъм в Европа. Дали България не бе  наказана, заради своята неясно балансирана политика.?

Така че след като приключиха  или по скоро позатихнаха нападенията  и атентатите в ИЗРАЕЛ, и САЩ, сега започва нова форма на война - битка с ИЗРАЕЛ за оцеляване с подчинените  на САЩ  и най-верни малки бедни и слаби партньори  на лидера и на другите велики сили от ЕС техни помагачи, като България, която от стратегическа гледна точка заема важно място в световната политика основно със стратегическото си териториално разположение на Балканския полуостров. Очаква се отговорът и подходът на Израел и САЩ, дори и на ЕС.  Няма да има изненада в зависимост от подхода на първите две държави и реакцията и намесата на другите от ЕС , които биха довелли  до нова ескалация на напреженията и до атентати и предизвикателства към други европейски страни.  Като се имат предвид икономическото изтощаване на държавите, предимно по осеазаемо на по-малките и по-слабите в Европа и света страни, поради световната криза, изчерпаните възможности на капитализма, като социално икономическа и идеологическа система, погрешно въведеният нов световен ред след 1989-1990г., негодуванията на народите вътре в собствените страни и нарастването на класовата борба, борбата на религиозна основа, изчерпващите се енергийни и други суровини, които са причина за опитите за завоюване на нови пазари, чрез заплахи и подчинение във всичко, това към днешна дата говори за нестабилна глобална сигурност на човечеството в световен мащаб. Дали разумът на политиците, които определят хода на световните събития ще надделее или хищничеството, така присъщо на капитализма ще ги тласне към нови атентати и войни, поколенията ще бъдат свидетели на развоя на събитията.

Явно много трябва да се работи и в малка и слаба България не само в областта на външната политиката, относно нейното балансиране (Ролята на балансьора е много нестабилна и несигурна, ярки примери има много и от вътрешно партийните борби у нас. Вижда се и нежеланието на управляващите да приемат помощта на опозицията по проблемите на сигурността).  Управляващите би трябвало да излязат с ясна позиция пред света относно своята стратегия, тактика определен неутралитет и независимост по някои проблемни въпроси по които тя няма решаващ глас. т.е властимащите би треябвало да се огласят принципните моменти от доктрината пред собствения народ и пред света.

В заключение атентатът в Бургас е предизвикателство, както към нашите партньори , така и към България и този въпрос е чисто политически. Как ще го решава нашата страна с нейните партньори ще наблюдаваме в близкото и по-далечно бъдеще. Войната (свещенната война на ислямски я фундаментализъм–Джихадът) на този етап между Израел и неговите противници е фатално неизбежна и приема нови форми на изпълнение. Въздействието има и психологически характер. Това е и  психологична война. Как ще бъде въвлечен в тази война останалият свят ще зависи от политиците в национален, регионален и световен мащаб.  Проблемът е комплексен, и за да бъде решен е необходимо комплексен подход, като се търсят справедливи начини за решение на проблемите и за двете страни на фронта, прилагайки разумни компромиси, а не силата на оръжието и надмощието., което води до свидни и невинни жертва и страдание. Необходимо е сериозна и много активна намеса на всички държави в света  на международните структури (ООН, Съвета за сигурност, гражданските общества и организации или новосъздадени такива)  да потърсят ефективен начин за решаване на Близкоизточния конфликт, които не е от вчера и продължава вече десетилетия да носи страдание и несигурност както на пряко противостоящите страни, така и на другите страни в света,  потерпевши от новата форма на тероризъм. Не е изключено по този начин,  не случайно раждащите се, развиващи се и укрепващи се в страните от арабския свят на Близкия и по-далечен изток терористични организации да търсят начин да настроят света срещу Израел, пренасяйки терористичната си дейност и в други страни по света!? Това е част от назряващия международен конфликт на религиозна основа!? Има над какво да се замислят както нашите българските политици, така и тези на САЩ и Европейския съюз, Израел и неговите противници. 
          Цивилизованите страни от бившия социалистически лагер, навреме осъзнаха опасността от ядрена война, на базата на състезанието в натрупване на оръжие между двата противостощящи основни бивши идеологически противници, жертвайики своята идеология, подадоха ръка на останалия цивилизован свят и тази опасност поне за определено време е преодоляна. Сега предстои да се подходи по същия цивилизован начин вън от каквито и да било комерсиални интереси подбуди и желание със сила да бъде решен близкоизточния проблем, който тангира с нерешените проблеми на бившия Трети свят на необвързаните страни от преди 1989-1990 година. Това огнище на напрежение непрекъснато тлее и може да доведе до световен пагубен конфликт. И Израел, който понася пряко ударите не бива да гради своята политика, на базата на състраданието и страданието и на други народи на територията на които се извършват атентати срещу евреите, смятайки че по по този начин привлича  все нови и нови техни съмишленици, съюзници, партньори в борбата срещу тероризма. За да се реши проблемът е необходомо да се анализират причините, породили тероризма. Установят ли се  истинските причини, установи ли се диагнозата на това страшно и пагубно раково заболяване около БОЖИ ГРОБ, от там нататък  вече лесно ще се достигне до правилния начин за лечение и за отстраняване на този злокачествен тумор породил се в човешкия обществен организъм на планетата Земя.  Не бива да се допуска разсрастването и разпространението, появата на метастази, образно казано на медицински език, защото  всички знаем до какво водят те - до мъчително агонизиране и гибел. Човечеството трябва час по скоро да осъзнае назряващите опасности  и да намери цивилизован начин за своето спасение от това опасно злокачествено туморно образование!

 


                                                        Подготвил д-р Богомил Великов Колев-София    



Гласувай:
6



1. evrazol - наред с мудноста в осигуряването на безопасна сигурност ...
22.07.2012 18:34
се осигурява опасна несигурност.

А атентата бе извършен в България, за да не се чудим защо е извършен другаде.
цитирай
2. kostadin - Липсват кадърни държавници!
22.07.2012 18:55
Липсват кадърни държавници!
цитирай
3. bogomil - Благодаря на блогерите!
13.08.2012 11:41
Уважаеми блогери,
Най-учтиво ви благодаря за изказанито мнение, с което изразявам и моето сагласие

с поздрав, уважение и най-добри пожелания

www.bogomil.blog.bg
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogomil
Категория: Други
Прочетен: 2030255
Постинги: 452
Коментари: 1153
Гласове: 1970
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930