Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2013 07:31 - 8-ми ноември-Св. Архангел Михаил
Автор: bogomil Категория: История   
Прочетен: 1509 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.11.2013 07:50


  8-МИ НОЕМВРИ-АРХАНГЕЛОВДЕН (СЪБОР НА СВЕТИ АРХИСТРАТИГ МИХАИЛ)               Съгласни българската православна църква 8-ми ноември се отбелязва като празникът в чест на светите ангели и предимно на св. Архистратиг Михил, който е определен за вожд на небесните сили.Днешната задушница се явява предвестник на този празник.             Освен това според вярванията Архангел Михаил пази тялото на Моисей и превежда душите на мъртвите до ада или рая. Самото име Михаил буквално преведено означава "Кой е като Господ?

             image                    
             
Св. архангел Михаил е един от четиримата архангели в Стария Завет (заедно с Гавраил, Рафаил и Уриил) и един от седемте архангели в Библията. B народните вярвания е известен като "душевадец": той се спуска при умиращия, с нож изтръгва душата му и я отвежда в отвъдния свят, където заедно със св. Петър я отправя в райската градина или в ада (според това дали е праведна или грешна). Архангел Михаил e още водач на ангелите и светец-покровител на войниците. Като началник на небесните войнства, Михаил е наричан също и "архистратиг" в православната традиция.

                 
 Свети Архангел Михаил побеждава дявола

image 
           
            Съгласно преданието един от висшите ангели-Деница се възгордял и чрез своето падане увлякъл много други духове. Всички ангели обаче под ръководството на св. Архистратиг Михаил, останали верни на Господа и продължавалуи да му служат и да възпяват славата Му.  Съгласно .Жития на светиите на църквата са известни имената на 7 първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Госпога. Всеки един от тях има своя специфична служба. Божието слово представя св.архистратиг Михаил като водач на небесните сили и борец против духовете на тъмнината. Именно поради тези причини той се изобразява с копие в ръка, а с краката си тъпчещ дявола. Агрхангел Гавраил според Светото писание известява божиите тайни. Рафаил- е церител на недъзите, Уриил-просветител на душите; Салатиил се почита като мислител и застъпник пред Бога. Йехудиил-прославител на Господа, Варахиил- подател на Божиите благословения.                  image                                                                                 Свети Архангел Михаил побеждава богатия

            Всички ангели са възприети касто пазители на хората и Църквата се обръща към тях с молитва’ „ Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди” Съгласно проповядваната от православната църква вяра, всеки човек има свой ангел-пазител, който се моли за него пред Бога,съветва го да ввърши добри дела, внушава му благочестиви мисли и скърби за него, когато греши и забравя божиите заповеди. Тази вяра се базира на думите на самия спасител- Иисус Христос., който посочвайки децата казал, на учениците Си; „ Гледайте да не презрете едного от тия мал;ките, защото, казвам ви, техните ангели на небесата винаги гледат лицето на Моя Отец небесен!  В молитвата към ангела-хранител се казва; „Свети ангеле, който си ми даден от Бога, добри мой пазителю, моля ти се избави ме от всякакви напасти, спаси ме от скърби!”. При всяка просителна служба богомолците се обръщат към Бога да им даде;  „ Мирен ангел, верен наставник, пазител на техните души и тела.” Съгласно традициите на много места по земите български на този ден се прави курбан на светеца Пекат се и обредни хлябове, които много приличащи натези  които се приготвят при помени и погребения. Приготвят се обикновено по два хляба, които се наричат Рангелово блюдо и боговица. Най-възрастният в дома го разчупва на кръст и изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди ръж до тавана!” Сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет. Домакинята  също изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!” В някои български краища домакинята разчупва обредния хляб и дава на всеки. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да изрече благослов. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка. На този ден празнуват; Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райчо, Райна и Рангел!
            На 8-ми ноември-Архангеловден полицаите в България честват своя професионален празник
  Забележка. Материалът е подготвен като са ползвани синодални и други източници от българската народна  книжовна съкровищница                                                       Подготвил; д-р Богомил Великов Колев

                        Гласувай:
2
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogomil
Категория: Други
Прочетен: 1739913
Постинги: 452
Коментари: 1153
Гласове: 1969
Календар
«  Октомври, 2020  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031