Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2012 11:33 - Мирен договор сключен на 7 септември 1940г., в разгара на най-кръвопролитната война в историята на човечеството
Автор: bogomil Категория: История   
Прочетен: 4975 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 07.09.2012 21:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
           Уважаеми блогери, приятели, читатели, Представям на Вашето внимание един материал, който няма националистичен или шовинистичен пропаганден характер за териториални претенции. Както добружанци, така и всички българи трябва да помним уроците от историята, за да съхраним националното си достойнство, да се противопоставяме на всякакви домогвания и намеци по отношение на Южна Добруджа (а и не само за нея), както и да се знаят историческите ни права от миналото. Не е необходимо с подробности да се отразява оная част от речта на ръководителя на румънската дипломация Адриан Настасе от 24 юни 1991 г.  пред Великото национално събрание на Румъния, в която се съобщава, че Южна Добруджа през 1940 г. е била окупирана от България с помоща на Хитлер и Сталин!?. Румънски учени манипулират своян арод фалшифицирайки историята, твърдейки че Добруджа никога не е била българска.  
      Редица румънски учени, историци, археолозози и други интелектуалци, развиvат подобни теории в своите публикации и книги. Дори в академично издание „История на Румъния” т. 3, Букурещ 1964 г. се твърди, че Добруджа никога не е била българска!?
  
      
България проявява търпимост в името на добрите добросъседски отношения, но това мълчание може да навреди преди всичко на националните интереси, както и на добрите отношения между съседите и то в епохата на Глобализация и обединена Европа.  Историческите събития са такива каквито са били. Те не могат да бъдат променени.  Те трябва да се знаят и помнят и от потомствата. Незавсимо от миролюбивата политика на България, нашето Отечество - народът ни не бива да допускат оскърбяване с исторически измислици или фалшификации.  Макар и да сме малък народ, но като горд родолюбив народ, като истински патриоти трябва да защитаваме и да браним нашата чест и достойнство с цивилозавани средстава,  Претенции и враждебна насоченост към България в наше време проявява и Македония.
        През последните години се проявява стремеж на Румъния, вероятно като член на Европейския съюз, да съблюдава клаузите на Крайовската спогодба. Ето някои доказателства;
                        Възпроизвеждане на битката за Тутраканската крепост.               На 5 и 6 септември 2008 г. бе извършено първото по рода си възпроизвеждане на знаменитата епична битка при Тутракан. По случай 92-та годишнина от славната Тутраканска епопея край Мемориалния комплекс „Военна гробница-1916 г”, отстоящ на 8 км от града е възпроизведена за първи път по рода си решителната битка от 5 и 6 септември1916 г. На знаменателното събитие тогава присъстваха стотици потомци и гости на славните български войни превзели, считаната в цяла Европа за  „непревземаема”  крепост  "Тет де пон" по един блестящ начин само за 33 часа. Пред донесените от Русе мощи на Свети Георги – Победоносец от Негово Високопреосвещенство, Русенският митрополит Неофит се поклониха домакините от Тутракан и гостите на празника. На възпоменателното честване присъства бившият президент на Република България Петър Стоянов. След празничната служба и поздравленията, официалните лица, домакини и гости поднесоха много венци и цветя. Следва пресъздаването на битката за Тутраканската крепост. Участие в „Тутраканскита епопея” взеха членове на Национално дружество „Традиция”- клон Русе и Велико Търново. „Противникът„ е представен от Румънското дружество „6-ти Доробански полк „ – Букурещ.             При възпроизвеждането на битката „противниците” показаха моменти от подготовката за сражението - „Бой със щик” и ”молитва преди сражението”. Румънският ”противник” показа обучение по хвърляне на гранати, излизане от газова атака и стрелба от коляно. Последва артилерийската подготовка преди атаката и атака на българските войски, завършила с превземането на крепостта и пленяването на ”противниковата” войска. След завършване на „битката” противниците си размениха възпоменателни грамоти.          Чувствам се задължен да запиша, че всички факти и събития показани по-долу са черпени и обобщени от различни сериозни исторически източници на книжен носител..                                                С уважение д-р Богомил Великов Колев
    ЕДИН БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН МИРЕН ДОГОВОР ВЪВ ВЕКА НА ВОЙНИТЕ ВЪРНАЛ ЮЖНА ДОБРУДЖА НА БЪЛГАРИЯ (Проблемите на Добруджа от Освобождението през 1878 г. до 1940 г.)           Проблемите на Добруджа, след Освобождението през 1878 г. за дълги години остават на по-заден план в сравнение с другите краища на България. Съгласно клаузите на Санстефанския мирен договор, Северна Добруджа се отстъпва на Румъния, (на Сърбия- Нишкия край), като територията на България, съгласно източници, възлиза на 170221 кв.км. При Берлинския конгрес от 1878. г територията на княжество България е 62 777 кв.км. Вероятните причини за тази съдба на Добруджа са както нейната отдалеченост, проблемите с безводието, електрифицирането и военната обстановка. Тези проблеми се изострят особено около Балканската и Първата световна войни, когато България дава много жертви и загубва много територии. В мирните и военни периоди в Добруджа от първата половина на ХХ век са били съпроводени от последвали едно след друго нашествия. Загубата на Северна Добруджа, дълбоко разтърсва българското население още с превземането на Тулча, Мангалия и Кюстенджа от 14 до 26 ноември 1878 г., когато войските на румънския крал Карол навлизат в Добруджа. На 28 ноември 1878. г.  властта е предадена на румънското правителство от временното руско правителство.
                
image
           И така проблемите на Добруджа, възникват след Освобождението през 1878 г. и по точно след Берлинския конгрес, състоял се същата година, когато за компенсация на различни териториални претенции „се предлага” на Румъния българската част на Северна Добруджа. Този т.н ”Добруджански въпрос” за дълги години остава на по-заден план, в сравнение с проблемите на  другите краища на България. До Балканските войни, българското правителство е отделяло повече внимание към останалите под османско владичество земи в Македония и Южна Тракия (Одринско).  До тогава, според източниците, никой не е оспорвал принадлежността на Добруджанската земя към България, включително и Румъния. Такъв проблем не е съществувал. Не е необходимо да се припомнят с големи подробности историческите истини, които се знаят от учебниците в училище. 
            Като се започне от това, че Добруджа е била най-близко до политическите и духовни центрове Плиска и Преслав от времето на Първата българска държава и се мине през многото събития на Добруджа по времето на Иван Александър (1331-1371), когато тя е цяла със столица Карвуна (Балчик), през прочутия Кайнарджански мирен договор между Русия и Турция от 10 юли 1774 г.. Мимоходом нека да  споменем, че дунавският добруджански град Силистра (Дуросторум, Дръстър) град с над 1900 годишна историия е вековна твърдина на българщината, който в един макар и кратък период от историята на България (1829-1836) - е бил освободен от османското владичество по време на поредната руско-турска война и управляван от Български кмет - Георги Мамарчев (1786-1836), признат за първия български кмет, когато през епохата на Великото българско възраждане в Добруджа учители, духовници, книжовници, творци, български революционери и апостоли от нашето национално освободително движение (като Пaртений Павлович-първия светски поетна Българи, Александър Некович-първият български дипломат погребан в Силистра, добре известните; Сава Доброплодни, Добри Войников, Васил Левски, Г.С.Раковски, Филип Тотьо и много други) са сеели просвета, създавали са български светски училища, читалища, български църкви, водили са борба за самостоятелна българска църква, подготвяли народа за политическо освобождение от османско владичество. Апостолът  Левски е учителствал в с. Еникьой - намиращо се в Северна Добруджа по пътя за Бабадак  (И днес Северна Добруджа е населена с много потомствени българи; в  Тулча,  Констанца, /Галац, Браила/, Черна вода, Меджидие, дори и оттатък Дунава в Кълъраш и др. селища ).
           Съгласно източници, в румънски документи с международна значимост е отбелязано следното; 1. Решение на Камарата в Сената на Румъния от 26 януари 1878 г., с което депутатите категорично не желаят да приемат ”чужда земя” 2. В проекторешение от 28 юни 1878 г. на 46 румънски депутати, прието от Парламента дословно е записано; „Като взема предвид, че каквото и да било присъединяване оттатък Дунав, не е в интерес на Румъния и че ще стане причина за усложнения и бъдещи вълнения, не приема анексията на Добруджа към Румъния по никакъв начин и на никакво основание”. 3. В становището на министър-председателя на Румъния Александру Стурдза, относно проекта за построяване на пристанище в Кюстенджа, изразено на 29 септември 1878. г.  пред Парламента се казва; „Нима вие искате да създадете едно ново пристанище и то в една територия, която сами не знаете колко време ще можем да удържим!?” 4. С Берлинския манифест от 14 февруари 1878 г., написан на български език, румънският княз Карол се обръща към българското население на Добруджа с думите; „Великите европейски сили, чрез Берлинския трактат, присъединиха страната ви към Румъния. Ние не влизаме в пределите ви, определени от Европа, като завоеватели, но и вам ви е известно, че много румънска кръв се проля за освобождението ви”. 5. В Меморандум на румънския Парламент, (поддържан в речите на Когълничано и Братиану), който защитава румънските права върху Бесарабия е отразено отрицателното отношение на княза и общестеното мнение към плановете Румъния да получи в замяна „чужда”, т.е. българска земя. През това време румънските вестници („Ромунъл” от 4 и 5 юли 1878 г, „Стяуа Ромънией” от 5 юли 1878 г.) много сериозно се противопоставят, Румъния да се съгласи и приеме замяната. Вестник ”Стяуа Ромънией” много правдиво и пророчески пише; „Имаме силни основания против анексията на Добруджа. Добруджа географски и етнографски не съставлява част от нашата земя, тя е продължение на България, населена с турци, татари, българи и твърде малко румънци. Добруджа ще бъде занапред една открита рана, между Румъния и България, която ще бъде постоянно и непрекъснато експлоатирана от тия, които имат интерес да ни виждат в разногласие. Върху Добруджа ние нямаме никакви
права”.  Разумно виждане имащо пророчески характер.      Независимо от нежеланието на Румъния да приеме Северна Добруджа, Берлинският конгрес санкционира замяната на Бесарабия с тази българска земя. В източниците се съобщава, че именно „от този момент нататък възниква сериозния Добруджанският въпрос.”  По-долу ще се види колко къса е историческата памет, колко лесно и бързо нарастват териториалните апетити и колко лесно, дори в наше време се правят опити за деформиране и фалшифициране на  историята и  колко безотговорно се манипулира  румънският народ, подобно на народа в другата ни съседка Македония. Читателят ще си припомни ИЗГУБЕНАТА БЪЛГАРИЯ и сам ще установи историческата истина.
            В началото на декември 1912 г. Румъния настоява да бъде компенсирана и  с Южна Добруджа по жп .линията Русе-Варна под претекст, че след подписването на примирието с Портата в Бахчекъой при Чаталджа, България получила голямо разширение, а това нарушавало равновесието на Балканския полуостров. През януари 1913 г. българската и румънската дипломация под зоркото наблюдение на Англия правят пазарлъци за Южна Добруджа. Румънския княз Гика настоява за 3300 кв. км. След това с помощта на Русия през април България предава на Румъния Силистра и 3 км. около града, но с това проблема не приключва. На 28 юни 1913 г Румъния обявява война на България и до 11 юли превзема Добрич, Варна и Балчик, а до 15 юли достига до Златица и Пирдоп. Съгласно сключения в Букурещ мирен Договор на 28 юли по искане на Австроунгария, Румъния получава 7695 кв.км. площ. Попадналите в румънска територия българи започват да се организират за постигане на национално освобождение. Същата година през септември се създава дружество ”Добруджа”, след него братство ”Добруджа”, които през януари 1814 г. се обединяват. С влизането на Румънския закон за устройство на Нова Добруджа на 01. 04. 1914 г., се засилват емигрантски вълни. С Царски указ България обявява война на Румъния на 1 септември 1915 г. В отговор на 16/29/ октомври същата година Англия и Франция обявяват война на България, която по този начин се вклюва в Първата световна война. Българите превъзхождат своите балкански противници. Надеждите им за възвръщане на Южна Добруджа се увеличават. Ако се пропуснат някои военни ситуации, необходимо е да се припомнят героичната Тутраканска и Добричка епопея, където при Тутракан Българската армия командвана от генерал Стефан Тошев и с помощта на ген. П.Киселов  постига бляскава победа над румънските войски и австрийската Дунавска флотилия и овладява крепостта. Нещо по-вече българската войска разбива румънските и руските войски и овладява Северна Добруджа. Създават се около 300 добруджански народни комитети. В резултат в Бабадаг на народни събора е основан обединителен добруджански централен народен съвет, ръководен от д-р Иван Огнянов, който се обявява за присъединявеане на цяла Добруджа към България.         На 24 ноември 1918 г. главното командване на Антантата нарежда на българската армия да опразни Добруджа. Южната част се заема от британски и италиански войски, а Северна част от френски. Добруджанци молят Великобритания за протекторат над Добруджа. През март 1919 г. в текето на Демир Баба, край с. Свещари, Исперихско е основан добруджанският централен революционен комитет под ръководството на д-р Петър Вичев, който поема ръководството на местните комитети. На конференция в София през май 1919 г. се издига идеята за автономия на Добруджа, с цел следващо присъединяване към България...          Достига се до подписването на Нъойския мирен договор на 27 ноември 1919 г, ратифициран в началото на 1920 г. а през лято.на същата година и от Антантата. Съгласно този договор Македония е поделена между Гърция и Сърбия (бивша Югославия), като за България остава само Пиринския край, без района на Струмица. България губи Западна Тракия, Южна Добруджа и Западните покрайнини и получава тежки репарационни и военни ограничения. Все пак за военния период от 1912 до 1919 г. България увеличава територията си от 96346 на 103146 кв.км. Подписва се спогодба за изселване на населението в Добруджа. Българите –добруджанци подават искане до румънското правителство за пълни политически права, за спиране конфискацията на поземлената собственост, за връщане на отнетите църковни и училищни имоти и за отваряне на границите с България, което в същност е програмата на българското национално освободително движение до 1940 г (българите задължително изучават и говорят на румънски, децата в училищата също учат румънски език). След подписването на договора, това нелегално движение се разраства. На 30 март 1922 г. румънската полиция арестува неговия ръководител Александър Рашенов. Нелегалната мрежа е разкрита. Съгласно източници, са арестувани 400 души, а през септември 1923 г. съдът в Кюстенджа осъжда 72 българи за заговор срещу държавата. Румънците упорито отстояват своите интереси. На 8 юни 1940 г. казионният румънски фронт, заедно с някои български политически дейци подписва декларация в Кюстенджа за гарантиране на териториалната цялост на Румъния и против връщането на Южна Добруджа на България.       След едномесечни преговори започнали, под натиска над Карол II на Германия и СССР, с одобрението на Великобритания се достига до историческата дата 7 септември 1940 г., когато Румъния и България подписват Крайовския мирен договор. Б    image
                  Части на Гвардейския Конен полк влизат в с. Крумово 
             по  пътя за  присъединяване  на Ю.Добруджа  към България

            България си връща южна Добруджа. Съгласно източници, територията на страната се увеличава от 103146 на 110911 кв. км. За отбелязване е, че това е безпрецедентен случай в международните отношения при съществуващата сложна обстановка. Този акт се извършва по мирен начин и то в разгара на най – кръвопролитната война в историята на Човечеството- Втората световна война. Това събитие е било желано и очаквано от всички българи, а реализацията му е резултат на новите реалности в Европа и света, а имено Втората световна война, когато интересите на Великите сили се преплитат и налагат нови решения. В източниците се съобщава, че благодарение на превъзходните дипломатически качества на цар Борис, териториалната промяна е одобрена от Хитлер и Сталин, които по това време са все още съюзници, но и от Великобритания, която воюва срещу Хитлерова Германия. Това предизвикало особено раздразнение в Берлин.
 Съгласно клаузите на договора България заплаща стойността на румънските имоти. Тя се задължава да плати на Румъния 1 милиард леи, но поради много умело проведената финансова операция от българска стана с предварително закупени обезценени леи от европейските борси, този дълг излиза само на 30 милиона лева. По искане на Румъния, коренното българско население е разменено срещу румънски колонисти от Южна Добруджа. На 11 септември 1940 г. в Добрич е изграден Централен Добруджански комитет за подпомагане установяването на българската власт в Южна Добруджа..Още в деня на подписването на договора, правителството гласува 56 милиона лева за решаване проблемите на Южна Добруджа. На 17 септември 1940 г. се създава смесената румънско-българска комисия със седалище в Гюргево. Тя започва решаването на много сложните проблеми, свързани с определането на демаркационната линия и тежките условия свързани с размяната на населението. На 21 септември (1 октомври) българските войски навлизат в опразнената от Румъния Южна Добруджа. Българското население ги посреща възторжено като освободители. В договора има клауза за задължителна размяна на населението, съгласно което българите от Тулчански и Кюстендженски окръзи на брой около 67000 души се преселват в Южна Добруджа на мястото на румънките колонисти в къзите Силистра и Калиакра. Договорено е размяната да стане в срок от 3 месеца, след ратифицирането на договора. Населението от другите райони непосочени в четирите окръзи получава право да се пресели в исканата държава в срок от 1 година. Изселването на българите започва на 1 ноември 1940 г. и се извършва при зимни условия. Ония, които задължително са били преместени са били принудени да оставят много имоти; къщи, покъщнина, животни, птици, инвентар, ниви, роднини близки и познати. Остават по села и градове много български училища, църкви и читалища. Има данни в някои източници за много изселени българи, които са преодоляли разстояние от Тулчанско до Силистра възлизащо на повече от 137 км , подкарвайки огромни стада (достигащи до 1 милион животни). Болшинството от българите са пренесли имуществото си с каруци или пеш. Много българи остават в пределите на Румъния .
   
image
                             Последна снимка на румънски и български граничари

    
image
 Български гвардейски офицери заедно с румънска администрация на  граничния  пунк при с. Крумово
 
       image
                          Триуфално посрещане на българските войни от българите


               Крайовският договор получил одобрението и на Великите сили Англия, Германия, СССР. Това се оценява като голям външно политически успех за България, която успява, чрез пряко мирно споразумение да си върне несправедливо отнетата част от нейната територия. Поправена е една несправедливост на Нъойския договор от 1919 г. Както е известно от историята, в началната фаза на съществуване Българската държава се е простирала в цяла днешна Северна Добруджа, Южна Добруджа и част от Молдова, но териториалното й разрастване и укрепване в хода на събитията е променяно многократно, достигайки до изчезването на географската карта за дълги времена, била е териториално разкъсвана...
 В член втори от Крайовския договор не е пропуснато да се посочи, че е допусната една несправедливост. България и Румъния заявяват, че се отказват за вечни времена от каквито и да било териториални претенции по между си.  След демократичните промени, първият български президент д-р Желю Желев потвърди това решение, завявайки че съвременна демократична България няма териториални претенции по отношение на своите съседи, че нейната политика е миролюбива, хуманна и добросъседска.   Забележка. Материалът е подготвен като са използувани различни исторически източници и проучвания на книжен носител.                                                                  Д-р  Богомил Великов Колев-Силистра  



Гласувай:
7


Вълнообразно


1. bogomil - 7 септември-рожден ден на Тодор Живков
08.09.2012 12:32
Независимо от превртностите на историята,и противоречивата личност на Т.Живков, като държавник и политик, влязъл в историята и с немалко добри дела неговата рождена дата заслужава да бъде почетена. Казват, че при комунизма при Т.Живков се е крадяло много. Да, kрадяло се е много и пак имаше; неграмотността беше ликвидирана, безплатна медицинска помощ , безплатно образование, включително и висше, добра сигурност от набези на мафиоти, наличие на доброволни отряди, гарантиращи наред с милицията и нощното спокойствие на гражданите, наличие на профсъюзи и гарантирани карти за почивни станции за трудещите се-за населението, невероятно евтин транспорт-6 стотинки градски транспорт в София, евтини лекарства, ефтин бензин-стотинки, евтина храна по столовите на заводи и учреждения-със стотинки, под един лев можеше да се нахрани всеки с първо второ и трето, евтина и качествена храна, дрехи.., кина, театри, спортни състезания по стадиони -с евтини билети, много развит спорт. Едва ли подрастващото поколение знае, че по броя на спечелени златни сребърни и бронзови медали на олимпияди България е била често в челната десятка, а е достигала и до трето място в света1? Строяха се заводи, магистрали, спортни площадки, културни домове и народът пак живееше много по-добре от днес. Всичко това вече е мираж и напълно съзнателно младежта и населението се манипулира, че едва ли не при комунизма хората са живееле много зле. Какво се спечели с връщането назад при капитализма-плурализъм, свобода на словото и печата, довели до анархия ликвидиране на морала, етиката, толерантността, до внедряване на много болести на Запада-пладнешки убийства, кражби с взлом и оръжие, проституция, неграмотност, наркотрафик, невиждана и несъществуваща безработица при социализма и т.н. .
Тодор Живков като кажеше " Да живве другаря Леонид Брежнев и СССР" на другия ден потегляха влакови композиции от руски невероятно евтин нефт. Ние сме склонни да търсим виновните винаги в управляващите. Носят отговирност разбира се. Виновна за днешното незавидно състояние е кпипалисическата хищническа система, която е изчерпала своите възможности. Колкото и да се облагородява тази система с козметични средстава за нея са характерни цикличните кризи, богатите ще стават все по-богати, бедните все по-бедни. Не случайно учените от идеологическите световни институти търсят нови форми за обществено икономическо и социаслно развитие на човешкото общество. Социализмът, които имаше и недостатръци е новата- стара перспективна основа за социално икономическо справедливо общество доказало не малко свои предимства.
И няколко изречения за историческата дата 9 септември 1944г. Въпреки, че тя не се отбелязва с цел да бъде забравена, категорично можем да заявим, че тази дата си остава в историята не само с отрицанието и погребването на "комнизма", но и с най-кръвопролитната война в Човешката история- Втората световна война. Независимо от приноса на двамата диктатори Хитлер и Сталин, който са родени и създадени от характера на тогавашната епоха, за безпрецедентния мирен акт на връщане на Южна Добруджа към България, тази дата е свързана и с общочовешката победа над кафявата чума ,проявила натиск на изток (и в други посоки), за да наложи своя хитлеристки фашистки начин на съществуване, при който човешкия живот няма стойност- да не забравяме концлагерите, газовите камери, убеждението на Хитлер, че само немците са от най-чистата "арийска раса", че останилите са не богоизбрани и трябва да им пъдат прочиствени и подвластни. Големият учен проф.дмн. Ернст Мулдашев в своите научни изследвания в Тибет, публикувани в негови мнографии доказва по твърде убедителен и аргументиран начин, че цялото настояще население на планетата Земя е от АРИЙСКАТА РАСА, развила се след, атлантите, лемуро-атлантите, лемурийцоте, ангело и призракоподобните..
При подялбата на Европа на конференцията в Потсдамската вила "Сицилиен хоф" под влияните на принципното положение по време на войни, към СССР остават земите(страните) през които те са преминали в победния си марш към Берлин. В даден момент се е коментирала възможността България да остане от другата страна, подобно на Гърция. Ако се зададе въпросът, дали днес в България животът, стандартът на животът , нейния просперитет щяха да бъдат на по-високо ниво ако беше останала тогава към капиталистическа Европа,струва ми се въпросът ще се окаже дискусионен. като се има предвид днешното състояние на страната ни, състоянието на Гърция и на другите страни на Балканите, с изключение до определена степен бившата империя- Турция. Социализмът,в своя 45 годишен живот, оставайки в историята, вероятно за бъдните поколения ще бъде отправна точка към която ще се стремят народите по света. Много са обстоятелствата довели до краха на социализма; исторически натрупалия се стремеж на човечеството да решава проблемите си с налагане на волята на лидерите в световната политика своя начин на живот, а той е свързан с господство и подчинение, с наличието на хищник и жертва, така както образно е в джунглата, стремежът към надмощие на базата на въоръжаването, а капиталистическите страни преди 1989г. бяха повече и техните разходи на глава от население за въоръжаване бяха много по-малко от тези на шепата социалистически страни. Знаем, че формулта на идеолога на капитализма , американецът с полски поризход Збигнев Бжежински беше " Икономическо изтощаване на социализма, чрез въоръжаване". И въпреки всичко, въпреки пълното отрицание на социализма, именно лидерът СССР предложи разумната формула доброволно отказване от социдеята в името на мира пред опасността от неизбежната ядрена война надвиснала над човечеството като дамоклев меч в епохата на " студената " война. Или по образно - състезанието между двете системи капиталистическата под формулата за"Мирно съвместно съществуване' приличаше на спортното състезание - дърпане на въже. От едната страна преобладаващият свят капиталистическите страни с техните по-големи човешки и финансови ресурси и от другата страна малобройните социалистически страни с много по-малкото човешки ресурси, но за подържане на равновесието на въжето трябваше да отделят много повече средства на глава от населението за военното въоръжаване.
Разбира се при тези условия социалистическата идея не беше реализирана така, както е заложена в капиталните трудове на Маркс- Енгелс. Имаше недостатъци,които се знаят, но на практика се оказа , че реставрацията на капитализма е връщане назад към оня див капитализъм през който са минали развитите държави и ние го виждаме. Ако основното противоборство между бившите"врагове" капиталистическите и социалистически страни беше решено, то лидерите на капитализма подведоха и измамиха социалистическите страни, пак налагайки своята мощ и диктат, а трябваше във всички сектори на материалния и духовен животи от двете страни (капитализма и социализма) да се извършат радикални промени. т.е да се приложи теорията на конвергенцията. В резултат бившите страни от т.н. "Трети свят-необвързаните" бяха забравени и ако Европа се глобализира, обединявайки се. не случайно днес проблемите се изместиха в страните от третия свят. Не случайно се появи новият враг " тероризма". Не случайно Югославия подобно на СССР, беше раздробена съгласно римския принцип "разделяй и владей". Пример за неизбежното бъдешще на социална система близка до социализма има наченки и днес- Китай, Северна Корея, Финландия, Канада и др. Капитализма вече е изчерпал всичките си възможности. Показателни са цикличните икомнимически кризи и особено най-силната тази в наше време

www.bogoмil.blog.бг
цитирай
2. mariniki - Ньойският договор от 1919 г...
08.09.2012 21:02
е един срамен документ за България... и за всички, които са го
подписали... с абсолютно несправедливи клаузи в ущърб за страната ни..

*

а Т. Живков е епоха в нашата история... независимо дали
ни харесва или не...
цитирай
3. bogomil - Напълно съм съгласен с mariniki
10.09.2012 12:52
Уважаема mariniki,
Давате много точна оценка на Ньойски договор. Същата оценка важи и за Берлинския договор от 1878г.
Тези договори крайно безотговорно, срамно, унизително и несправедливо ни накараха да търсим и да си спомняме за ИЗГУБЕНАТА БЪЛГАРИЯ. Всички и съседи и велики сили са се опасявали от раждането на новата могъща Трета българска държава на Балканите, ако тя е трябвало да бъде озаконена в нейните етнически граници през 1878г. Така че на практика днес милото ни отечество граничи навсякъде с българи, потомци на българи населяващи български земи, но това е много сложен исторически проблем, създаден от великите сили на Балканите. Така и в наше време бе създадена и косовската република населена с Албанци! Днес тази република получава статут на самостоятелна държава, изтеглят се мироопазващите контингенти, но там нещата струва ми се много приличат на тези свързани с Южна Добруджа и много други земи на ИЗГУБЕНА БЪЛГАРИЯ. Бил съм в Косово, в Косовска митровица, в Прищина. Това са сръбски земи, там на тази земя се е водила прочутата битка на Косово поле в историята. Лично аз съм убеден, че сърбите никога няма да збрават тази своя Изгубена Сърбия.

Точна ви е оценката и за Тодор Живков. По този повод към предния си коментар добавих кратки нахвърлени щрихи върху тази епоха на Тодор Живков.
Благодаря ви. Вие се изявявате не само като талантлива поетеса, но и като родолюбива българка. То не е възможно един истински поет като вас да не бъде родолюбив българин и патриот, с обективна оценка върху реалните събития

с поздрав, уважение и най-добри пожелания

www.bogomil.blog.bg
цитирай
4. begetron426 - Много добър анализ...
21.09.2012 18:13
Много добър анализ, документирана история за връщане на Южна Добруджа, без националистическа пропаганда. Точно така трябва да се пристъпва към историята като чрез възможно по-пълното и докоментиране да придадем обективна реалност на отрязъка на отминали събития, за да я има историческата истина. Това си направил по-най успешния начин, което те прави истински БЪЛГАРИН. Поздрав!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogomil
Категория: Други
Прочетен: 2026977
Постинги: 452
Коментари: 1153
Гласове: 1970
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031