Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2012 10:10 - 1-ви ЮЛИ -Ден на светите братя безсребърници Козма и Дамян
Автор: bogomil Категория: История   
Прочетен: 2754 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.07.2012 10:37


КУЛТЪТ КЪМ СВЕТИТЕ БРАТЯ КОЗМА И ДАМЯН

 

            Съгласно синодални източници, култът към двамата братя безсребърници чудотворци и лечители Козма и Дамян родени в живяли в провинцията Асия,  Мала Азия се празнува на 1-ви ноември.. На 1-ви юли заедно с Възвръщането Мощите на свети Иван Рилски чудотворец от Търново в Рилския манастир се отдава почит към други двама братя носещи същите имена Козма и Дамян. Те са родени в Рим и са възпитани в духа на хроистиянските благочестиви идеи. Живеели в околностите на Рим в имението на техните родители. След като изучили лечителското  изкуство, тези свети братя успешно лекували всякакви болести и във всичко им помагала благодатта на Самия Бог. На каквито и болни хора или животни да попадали, те веднага оздравявали напълно. Тези изкусни лечители не вземали от никого пари за изцеленията, заради което били наречени "безсребреници". Те искали от изцелените само една безценна награда - вярата в Христа. И действително, те обръщали мнозина в Христовата вяра не само в Рим, но и в околните градове и села, които обхождали, за да лекуват боледуващите. Освен с благодатта на изцелението, те облагодетелствали хората и с щедра милостиня. Братята имали голямо, събрано от предците и получено от родителите имущество, което продавали, раздавали като блачгодетели  на бедните и нуждаещите се; хранели гладните, обличали голите; с една дума, проявявали милосърдие към всички бедни и нямащи.     

            Когато някои езичници съобщили на властта, че двамата братя изповядват християнските идеи , била издадена заповед да ги диведат в Рим, за да ги съдят. Разтревожени жителите  на селото в което те живеели се опитали да ги спасят предлагайки им да се скрият. В началото братята упорствали, тъй като не се плашели от смъртта.  Най- после под влияние на упоритото настояване на загрижените за живота им съселяни Козма и Дамян се съгласили да се скрият в една пещера. Изпратените войнци не успели да ги намерят, но отвели някои селяни в Рим, вероятно чрез мъчения да ги принудят да признаят къде се крият търсените двама братя. Но след като научили за отвеждането на невинни техни съселяни, за да ги предпазят от мъчения и жестокости милостивите двама честни християни доброволно излезли от пещерата, настигнали войниците и ги помолили; ”Оставете невинните! Ние сме лицата, които вие търсите”. Така и станало. Селяните били освободени, а братятата заловени и вързани- откарани в Рим.. Когато били изведени пред съда, царят ги помолил да принесат жертвоприношение на езическите богове и ги заплашил, че ако не изпълнят нареждането ще бъдат подложени на изтезания. Но внезапно царят се разболял от силно главоболие.. Под влияние на народа прослявял християнския Бог, царят се осъзнал и помолил да бъде излекуван от двамата братя. Така и станало. В знак на благодарност подсъдимите братя лечители били освободени. Ликуващият народ посрещнал чудотворците „ Безсребреници”, които продължили своята високоблагородна и успешна мисия на народни лечители. Съобщава се за коварното деяние на бившия учител -лекар на Козма и Дамян, който предложил на двамата братя, зедно да излязат в планината и да събират лековити билки.. Завладян от силна злоба и завист този техен учител ги убил с камъни. Това се случило през 284г.

Съгласно източници,  най-ранните изображения на тези светци върху икони по нашите български земи са датирани от XII век.Тяхното житие е характерно с много чудотворства, които са свързани с лечение на слепи и куци хора, както и на гноящи рани по тялото. Поради това това те са получили прозвищата „Светите Врачове” или „Врачи”.  Имената на двамата братя се се споменават в народните баяния против най-различни заболявания.  В източниците се съобщава, че тези двама безсребърници са различни от безсребърниците Козма и Дамян от Азия, които се честват на 1-ви ноември. Посочва се, че според различните местни традиции, у нас празникът на „Св. Врач”, „Св.Св.Враче-безмитниче”( в Пернишкия край)  или „Света  Врача”(в Дебърско) се празнува и на 1-ви ноември. Този ден според каноните на православната църква се празнува повторно в чест на Светите безсребърници..

             На празника на светите братя Козма и Дамян жените не работят, за да не се разболяват техните семейства и домашните им животни. Месят и раздават питки за здраве. В източниците се съобщава, че в нощта срещу празника болни, слепи и недъгави хора отиват да преспят в черквата или параклиса на светците, а на сутринта измиват лицата си с лековита вода от техните свещени извори.

Светите братя Козма и Дамян много се почитат от знахарите, билкарите и баячките като техен покровител. В източници се съобщава, че на някои места в Тракия на 1 юли - денят на Св Врач се образува обреден комплекс с предходните два празника в чест на светите апостоли Петът и Павел, които се честват съответно на 29 юли (Петровден) и на 30 юни- ден на Св. Павел.  Поради това той се празнува за предпазване от природни бедствия и стихии, наводнения, градушки, гръмотевици и пожари, най вече по нивите.

 

Забележка; 1. Материалът е подготвен като са ползвани  синодални източници  и източници на книжен носител от богатата съкровищница на българскoто народно творчество и фолклор; народни умотворения, обреди, народни песни и танци, народен календар, традиции и празници..
                                   2. Виж http://www.duma.bg/duma/node/34398

 

                                                     Подготвил. д-р  Богомил Великов Колев

                 

 

   

 

                                image
 



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogomil
Категория: Други
Прочетен: 2030320
Постинги: 452
Коментари: 1153
Гласове: 1970
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930