Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2011 20:05 - 12 май рразникът Св. Герман
Автор: bogomil Категория: История   
Прочетен: 1983 Коментари: 2 Гласове:
4



ДЕНЯТ НА ГЕРМАН   Празникът на Св. Герман, наричан от народа още Градушкар, се празнува на 12 май. Съгласно българската традиции и митология, с цел да могат да го омилостивят, още от Бъдни вечер, хората започват да го канят;”Дядо Германе, ела сега да ядем и пием, а лятос върви в гори Тилилейски, дето петел не пее, дето куче не лае!”. Лятно време, когато се зададе градоносен облак, запалват свещта от Бъдни вечер и вiкат; ”Там иди, Германе, там иди, дето няма овци да блеят, дето няма крави да рикат”. Този обичай, свързан с празнуването на св. Герман е много разпространен и то предимно в Североизточна България и Силистренско. Там където се празнува, той се провежда по един и същи начин- както в Шуменския край, така и във Видинския. Има някои различия, които са свързани с участниците; в Силистренският район, в него участват възрастни жени, а в другите райони-моми. Навсякъде на празника Св.Герман, се прави от кал мъжка кукла (с изразен фалос), която се полага като мъртвец в малък дървен ковчег или на дъска отрупана с цветя. Приготвя се за погребение със запалени свещи. Куклата е наименувана Герман пренощува. Тя се приготвя на открито, обикновено в двора пред къщата. На сутринта участнците в обичая и ритуала се събират. Една част от тях остават в къщи да подготвят помена, друга - взема куклата и потегля към реката или някакъв друг водоизточник-обикновено блато. Жените са облечени в черни дрехи и са забрадени с черни кърпи. Те вървят, оплакват на твърде висок глас куклата - Герман и  нареждат ”Ой Германе, умря Германе от киша за суша”. След като досигнат до уреченото място за погребение заравят куклата или я хвърлят в реката, блатото и дуго подходящо място. След това се връщат в къщата и правят гощавка на обща трапеза, както след истинско погребение и помен. На този ден празнуват именните си дни; Герман, Германа, Герда, Гердан, Гердана.     Забележка. Материалът е подготвен като са ползвани източници за български народни умотворения; фолкор, народни песни, обичаи, обреди, празници...          Подготвил; д-р Богомил Великов Колев


image



Гласувай:
4



1. shtaparov - Свети Герман
01.06.2011 01:10
За да допълним информацията,трябва да посочим аналозите и точното значение на името Герман,установено от "Ангеловия анализ",а именно:

Герман= Гърмен /Гърмеж,т.е.-Бога на гърма/,Херман,Карман,Калман,Караман,
Калиман,Коломан,Шаламан,Салман /Солмон,Соломон/ и т.н.
цитирай
2. bogomil - Благодаря на shtaparov
01.06.2011 12:02
Благодаря на shtaparov, за коментара и интересните допълнения. свързани с другите наименования на Герман. Тук е обърнато внимание на традициите свързани с митологията и поверието на бългатоите, с техните обреди и обичаи, които в наше време са позабравени.

с поздрав, уважение и най-добри пожелания

www.bogomil.blog.bg
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogomil
Категория: Други
Прочетен: 2030427
Постинги: 452
Коментари: 1153
Гласове: 1970
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930