Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2010 14:15 - ГОЛЯМА БОГОРОДИЦА
Автор: bogomil Категория: История   
Прочетен: 2518 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 13.08.2010 16:39


Г О Л Я М А  Б О Г О Р О Д И Ц А

 

            Съгласно календара на Българската православна църква християнският празник Успение на Пресвета Богородица се чества на 15 август и е известен срeд народа като Голяма Богородица. Това е един от най-големите християнски празници.  Впрочем тази дата е била установена и утвърдена oщe през VIII век. В източниците се съобщава, че според легендата, в деня на разпъването и своята смърт Исус Христос поверил злощастната си майка на Йоан Богослов и го задължил да се грижи за нея до края на земния й живот.Съобщава се, че сведенията за живота на Божията майка са много оскъдни. Съгласно евангелието, когато цар Ирод започнал гоненията на Христовите ученици и привърженици на неговото учение тя е посетила Ефес, Антиохия, Кипър и Атон. Според преданията на Атон, Св. Богородица е светицата - осиновителка на Атонската планина .

 

Скъпи били на Богородица ония места, гдето страдал и умрял нейният божествен Син. Често тя ходела да се моли на Голгота, на Елеонската планина, в градината, гдето било погребано тялото на Спасителя. В източниците се изказва предположение, че от нея християните възприели благочестивия обичай да посещават местата, осветени чрез присъствието на Господ Иисус Христос. Тя била на 64 години, когато по време на молитва в Елеонската планина се появил Архангел Гавраил с палмова клонка и й съобщил, че след три дни духът й ще се пресели в царството небесно. Майката на Исус Христос приела това известие смирено и със задоволство и си пожелала да види още веднъж. Светите апостоли, които се били пръснали по цялия свят да проповядват Евангелието. И желанието й се изпълнило. Всички апостоли, освен Тома, били в Йерусалим и изведнъж в едно и също време се явили пред вратите на нейния дом. Заедно с другите апостоли дошъл и Св.Апостол Павел с учениците си.  Всички били смаяни, като се видели един друг. А когато Св. Богородица известила за своята близка смърт, сърцата им се натъжили при мисълта, че те вече за последен път виждат Божията Майка. Но тя, славейки и благодарейки на Господа, който изпълнил последното й желание, ги молила да не скърбят. И така, на третия ден ангелите слезли от небесата да й вземат душата. В други източници се съобщава, че към края на живота си тя отишла в Йерусалим, където покривът на къщата й се отворил и на земята слязъл самият Исус Христос, за да отнесе душата на майка си в рая. Тялото на Божията майка било погребано от учениците на сина й в пещера, съвсем близо до Гетсиманската градина. Подобно на Божия син, на третия ден след смъртта й, тя възкръснала и гробницата останала празна...

            Съгласно българските традиции и поверие празникът се нарича „Голяма Богородица”, а в Родопите тя се знае като „Голяма чьорква”. Празникът Успение Богородично навсякъде в България се отбелязва с тържествена църковна литургия. След църковната служба жените раздават „богородични  пити” за здраве. Като на помен на този ден жените раздават за здраве и благополучие от първите набрани плодове. Този ден на много места е определен за селски сборове и това става предимно в селища, в които местната църква е избрала за свой патрон Св.Богородица. Жителите на селото събират пари и купуват животно (агне или теле), което колят и от него приготвят курбан.

            Съгласно източници, навсякъде по българските земи Св. Богородица се почита като покровителка на майчинството, брака и семейството. Според поверието, светицата помага на бездетните съпрузи да се сдобият с дете. Имено поради тези причини младите булки и невести, които нямат деца, отиват да оставят дар пред иконата на Божията майка. Според традицията, често младите жени закачват на иконата на Св. Богородица разни мотиви-малки метални символни изображения на бременна жена или пеленаче, с вярата и надеждата, че скоро ще заченат и ще родят, изпълнявайки своя божествен дълг към продължение на рода и живота. По същият начин жените честват и празника „Малка Богородица”, т.е Рождеството на пресвета Богородица на 8 септември. Според поверието и традициите на жените се забранява да сноват, да тъкат, да плетат и шият,  между  Голяма и Малка Богородица. Това се прави, за да се запази децата задрави и читави..

Съгласно източници, в Християнската религия, Мадоната или Божията майка Св. Богродица е носителка на божественото женско начало, въплъщавано.в епохата на езичетвото от Великата богиня майка на Земята.

На 15 август честват именния си ден; Мария, Марийка, Мара, Марена, Мариела, Марилена, Марица, Мариян, Марияна.

 

П Р И Л О Ж Е Н И Е

                                      image  image

                                                 Св. Богородица, Тронски  манастир Св. Богородица с младенеца

image

Възнесение на Св.Богородица. Тициян

 

 Забележка: материалът е подготвен като са ползвани източници отразяващи българската митология и свързаните с нея народен и християнски  календар, български и християнски народни празници, обреди, ритуали и обичаи...

 

 

 

                                                                          Подготвил д-р Богомил Великов Колев

 

Адрес за контакти                       

E-mail: b.v.kolev@abv.bg

 

 

 



Тагове:   Богородица,


Гласувай:
6



1. yuliya2006 - ТЯ Е МОЯ ЗАКРИЛНИЦА В ЖИВОТА! ВИНАГИ ...
15.08.2010 23:07
ТЯ Е МОЯ ЗАКРИЛНИЦА В ЖИВОТА! ВИНАГИ В ТРУДНИ МИГОВЕ Е БИЛА ДО МЕН И МЕ Е СПАСЯВАЛА!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ПРИЯТЕЛЮ!

С ОБИЧ ДЖУЛ
цитирай
2. mimayordanova - Хубава статия. Аз съм родена на 15 ...
17.08.2010 15:22
Хубава статия. Аз съм родена на 15 август, но не съм кръщавана. Все пак благодаря за позрава за тоя ден.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogomil
Категория: Други
Прочетен: 2031400
Постинги: 452
Коментари: 1153
Гласове: 1970
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930