Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2016 21:45 - ПО ДОЛИНАТА НА РЕКА КАРАМАНСКА - 1
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2072 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
   Река Караманска се образува от две реки. Едната извира от областта на с. Паничково, другата извира изпод вр. Кокез, днес наричан Бор. Останало е обаче името Кокездере, а за реката от Паничково - Карамандере. Реката от Паничково идва чак от с. Узуново и скалите покрай тази река са ииздупчени от траките като швейцарско сирене. Покрй реката от Кокез има доста малко останки от тпакийски светилища Тази река - Караманската - по дебит е почти колкото Хамбардере, но не е заустена в яз. Боровица, като това може да стане много лесно чрез "прозорец" ако се наложи на принципа на Баташкия водносилов път. Двете реки се събират при един мост, строен след Освобождението то трудоваците. По този мост са минавали и са се свързвали помежду си селата Безводно, Три могили и Паничково, които имат стотици махали около тях. Тук беше мегаполис от махали, някои с по една къща като крепост, всичките с обширни гробища покрай къщите в гората. По площ този район от мегамахали можеда се мери със Софийските махали към село Церецел. Възловите села обаче бяха Безводно, някъде високо високо в планината, село Паничково, където се събират много рекички и село Три могили на един рид с три хълма, голяма красота. От село Три могили се вижда махалата Кокез, току под вр. Кокез, най-високата махала тук. В Кокез обаче не живеят турци а помаци.
   При моста свършва каменното корито на реката и макар съвсем наблизо в посока на с. Паничково да има ловна хижа, тя от тук е недостъпна. Недостъпно е и към с. Три могили, до което някога ползвахме панорамен римски път. Планината обезлюди след възродителния процес, сега само тук и там живее по някой турчин с кадъната си, докато издържат, после идва нищото. Целият регион сатава ничия земя, в която се завръщат дивите животни. Сега пред очите ми се редят картини от красотата на прехода някога от с. Три могили до с. Безводно. Навсякъде покрай пътя имаше по една, по две или по няколко къщи, от които брикаше жевот. Сега тези къщи не могат да бъдат достигнати, вероятно по подземията им спят зимен сън мечки. Спомням си тук едно погребение на баба Зиа, спомням си и името й. Наближавам аз едни хора, те се крият от мен, после дойде един и ми каза: Ти си харен човек, няма да ни издадеш, иначе отиваме в затвора. Беше починала една баба, но ако я погребат по техния закон ще ги окошарят, както и ако се извърши сюнет и те се криеха. Бабата бе увита в чаршаф, гола, гробът бе изкопат вертикално и след това в долната част хоризонтално. Изтъркулиха бабата от чаршафа, тя се изтъркаля в страничния изкоп и изчезна от очите на хората. Казаха, че ако стане възможно отново, на гроба й ще посттавят камък. 
    Този свят отмина. По селата все още има по някои хора, които гледат стока, но тамошните мутри ограбват труда им, защото хората нямат алтернатива - на кого да си продадат стоките, на каква цена. Идва млечната мутра и казва - млякото по 15 стотинки или си отивам! Същото важи за агнетата, за сиренето, за месото. Тук прасета не се гледат.
   Тази долина е подобна на долината на р. Хамбардере, но е по-тясна в началото, нагоре обаче тя е оглично място за живеене и както казах, вероятно по площ е колкото огромната Софийска махала Церецел, включваща махалите по Мала планина от Курило до Своге.   
    Прятна разходка с мен.

image

Скално водопадче преди да съм навлязъл в долината на реката.

image



image

Тук има пет извора, както се вижда от броя на чешмите. Намери ли мюсюлманина извор на вода - майката на водата - той трабва да наппави чешма, задължава го Корана.

image

Скални орли. Не знам какъв тип са тези черните, тях ги донесоха орнитолозите
и им карат веднаж на две седмици храна, умрели животни. Аз снимах един такъв
орел на планината Манастирище. Най-красиви са египетските лешояди, оцветени в сиво, черно, бяло и жълто. Тях ги има по варовитите скали, има ги и по Врачанско.
image



image

                           Водопад на временна река

image



image

                              Водата на реката излезе изпод камъните.

image

Тясно корито, не е като на реката Хамбардере, но пък не става да живеят тук мечки. Въпреки това следи от тях има.

image



image



image



image



image

Възможно е тук да ее минавал римски мост, защото мястото за таъв е идеално, но да е отнесен в миналото от реката. И сигурно е било така, защото римски път извежда на моста, строен от трудоваците.

image

Тук ее пълно с риба, жаби и черни щъркели. Идват и рибари.

image



image
.
                       На снимката не излизат рибите, виждат се като чертички

image



image

Кристална вода, чудесно място за лагер, но гаранция, че няма да дойде мечо няма.

image



image



image

       Римски път, койтоо води до моста на трудоваците.

image


image

Камъните съдържат мед, цинк, олово, сребро, затова са толкова различни. И са много тежки ако се повдигнат.

image



image

И трудовашкият мост е разрушен. Когато валят силни дъждове или ако се топи снега, реката става страшилище. 

image



image



image



image

                                                   Тук вече рибите се виждат.

image



image

                                            Вкаменен древен звяр?

image

                         Следват няколко етюда скала-вода.

image



image



image



image



image



image







Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Чудеса,
01.12.2016 00:01
загадъчност и невероятна красота!
цитирай
2. sande - Поздрави, Коста!
01.12.2016 13:51
Непознатата България !

Ако не бяха твоите репортажи и снимки, нямаше да знаем за тези забележителни места. И красоти.

С благодарност и възхищение!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183584
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031