Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2014 09:09 - разходка в срeдна гора
Автор: bven Категория: Туризъм   
Прочетен: 11965 Коментари: 18 Гласове:
18

Последна промяна: 16.02.2014 11:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Когато нямах достъп до блога, използвах времето за разходки. Така посетих три прекрасни село в района на Сърнена Средна гора - Зелениково, Чехларе и КольоМариново.
Ето какви красиви местности и гледки крият тези природни обекти в центъра на България..

"Тук е слънчево,
дори когато околните села в равнината са скрити от мъгла.
"


image

Това се казва за  село Чехларе - разположено по южните склонове на Източна Средна гора - Сърнена гора. Намира се  на 16 км. от общинския център гр. Брезово и граничи със селата Зелениково , Розовец и Кольо Мариново и Медово . До селото води асфалтиран път - от гр. Брезово през Зеленикoво до Чехларе и оттам - до Кольо Мариново. По този маршрут тръгнахме един слънчев ден на есента. Духаше силен вятър, но слънцето и облаците играеха и създаваха постоянно менящи се картини, както ще видите по-нататък:))

image

Погледнато от шосето за с. Кольо Мариново, Чехларе прилича на миниатюрно Търново, заобиколено от пасища, ниви, хълмове и гори. Постепенно се увеличава надморската височина и от  най-ниската точка на селото  400 м.,  стига може би до 600 м. на най-високите възвишения край селото.

image

image

image

image

Заобиколено е с  борова гора, смесена  от широколистни дъбови и букови гори. По тази посока селото не граничи с друго населено място. В околностите на селото има 3 микроязовира - успьхме да направим снимки на единия.

image

В стари времена голяма част от землището на селото е било заобиколено от вековна дъбова гора, останки от която има и днес. Горите край селото са предимно от дъб и габър, растат още бор, ясен и клен, дрян, бряст. По ливадите край селото цъфтят стотици видове билки. За любителите-гъбари могат да се намерят разнообразни видове ядливи гъби - по разкази на жителите . През есента хората могат да събират в околностите на селото шипки, дренки, глогини, трънки, къпини, диви круши, черници, орехи.
 
image
Много хубава е почвата и в местността. Лозята са от сортове Памид, Булгар, Мискет и се правят хубави вина. Розите и лавандулата са били основен поминък на населението преди години. Знаех, че във всяка къща е имало казан за добиване на розово масло и част от къщите в селото през 1938 г. са построени с парите, получени от розите, лавандулата и лозята.

image

По информация от нета научихме, че около  1920-1921 г.  в района на с.Чехларе и с.Кольо Мариново били запазени няколко периметъра за търсене на злато. Един от тях, намиращ се при с.Чехларе, принадлежал на Ал. Паскалев от София.  След подробно и систематично проучване  същата площ била отстъпена от държавата минна концесия за добив на злато "Златно руно". Друг периметър, намиращ се между Чехларе и Кольо Мариново , също прераснал в концесия за добив на злато под името "Надежда" . Освен споменатите концесии, през 20-те и 30-те години в района са били запазени множество периметри на частни лица и на държавата. По това време промивните работи били доста интензивни. Според Б.Радославов през 1922 г., работниците на учителя Гр.П.Димитров, намерили един забележителен самороден къс от около 2.5 kg . Известни са и някои конкретни данни за добива през 1924 г.: Тогава 41 работници, изработили 1511 надници, като промили 1084 т златоносен пясък от частните концесии "Златно руно" и "Надежда". От тях били добити 1520 g злато . По това време Богомил Радославов прави специализирано изследване на минна концесия "Надежда".

image

image

В центъра на селото сега се издига голям паметник на Кольо Маринов и вече разрушаваща се сграда, явно правена за администрация:

image

image

След Чехларе пътят продължава към с.К.Мариново.


image

То е  разположено много живописно на два стръмни хълма и от двете страни на малка безименна река, която беше пресъхнала и  разделя селото на две .
През турско робство селото се е казвало Колачево, защото разположението на хълмовете около селото наподобявали човешко ухо (на турски "кулак") и е имало много дъбове (на турски "ач").

image

image

image

image
 
image

Църквата е построена със средства на местните жители преди средата на 18 век. В момента олтарът  е полусрутен и се нуждае от ремонт...
През 1948 г. селото е преименувано на името на убития на 20.01.1944 г. партизанин Кольо Маринов Илиев.

Има както стари, така  и нови къщи:

image

image

image

image

image

В покрайнините в северната част на селото може да се проследят част от пропадналите галерии на златодобивната мина, разработена и работила преди хилядолетия.

image
  А тази полусрутена къща пази стари спомени и се надява на внимание...
                                                             За Зелениково ще разкажа в отделен постинг



Гласувай:
18



1. marrta - Да, много хубави селца, напомнят за нашето село в Средна гора
16.02.2014 09:31
Там почти никога не пада мъгла. само на седем километра от града е и сега навън при нас е ужасно мъгливо, а там грее слънце
цитирай
2. bven - На 1: Мартичка, аз много съм обикаляла и всичките ни села са хубави - от тракийските
16.02.2014 11:41
равни и топли села, до махалите в Родопите. С нови или вехти къщи - те носят с вековете своето очарование и разказват приказки. Да има само кой да ги слуша...
Благодаря за гостуването и хубав слънчев ден!
цитирай
3. stela50 - Обичам родопските села и градчета...
16.02.2014 12:29
Хубава разходка с интересно инфо и снимки.
Родопските къщи имат особено магично въздействие,
наистина сякаш разказват легенди и предания,
запазили българския дух през вековете...
Поздрави, Бвен с пожелание за красив слънчев ден !
цитирай
4. margiv - Прекрасна разходка
16.02.2014 14:43
Благодаря ти за разходката! Ако някога си търсиш компания можем заедно да обикаляме!
цитирай
5. bven - На 3: Здравей, Стела:))
16.02.2014 16:02
Почти винаги, когато се разхождам, все ми идва една мисъл - че можем да обикаляме заедно с теб и който друг дойде:))))))) Но нали сме работещи момичета - трудна работа да съчетаем и почивка, и работа, и всички емоции от разходката!
Но времето е наше - нали? Климатът - също е с нас!
Хубави мигове и мечти от мен!
цитирай
6. bven - На 4: Марги - радвам се, че се разходи с нас из средногорските балкани!
16.02.2014 16:04
За поканата - благодаря! Винаги е по-добре да сме повече. Обещавам да пиша, когато изникне добра идея и маршрут!
Хубав ден!
цитирай
7. voinyt - Все разправям на испанците колко са ...
16.02.2014 19:47
Все разправям на испанците колко са ни красиви горите, а те, неверниците, ме гледат недоверчиво...
цитирай
8. hel - Хубава разходка. Благодаря!
17.02.2014 08:01
Хубава разходка. Благодаря!
цитирай
9. planinitenabulgaria - Има планини, които като са са сътворени за мен, за да ги посещавам.
17.02.2014 09:31
Средна гора не е от тях, макар да съм ходил доста из нея. Видяното там не предизвиква у мен някакво вълнение, макар да признавам красотата на тази планина. В този участък от нея - Сърнената Средна гора не съм бил никога, но пък напр. в Източни Родопи - много пъти и все ме тегли натам. Така е и с музиката. Композиториите съм разделил в три групи - едни са писали за мен, други - за да ги слушам и да се опитам да ги разбера, а трети /додекафониците/ за да ме дразнят. По тази класификация на Средна гора подхожда втората група.
цитирай
10. bven - На 8: Че как да те гледат с доверие, voinyt, като ние самите не вярваме в силата и красотата на нашите планини
17.02.2014 17:28
и на природата ни изобщо. Да не говорим за пътеписите на Ив.Вазов и възклицанието на Алеко "Какво? Швейцария ли?" и още много описания от нашите класици. Наистина, където и да отиде човек в другите страни - всичко е красиво, подредено, с реклами, сувенири и каквото му е дошъл на ума на търговеца. Тук нещата все още са в начална фаза - да не говорим за постоянното застрояване на ивици, защитени по другите страни и няма мърдане от закона. Но пък при нас и законите са като ластик ! Единственото, което ми идва на ум е дано децата, които сега растат и си казват каквото им е на душа без страх - Новото съзнание, да направят това, за което ние мечтаем със страх:)
Пък испанците - ако искат - да вярват.
Поздрави и благодаря за споделеното!
цитирай
11. bven - На 8: Привет, hel:))
17.02.2014 17:30
Хубаво е човек да се разхожда из страната ни, още по-хубаво е да има компания и да споделя!
Благодаря и аз.
Хубава вечер!
цитирай
12. bven - На 9: Добре дошъл, Коста!
17.02.2014 17:34
Аз също обичам Родопа-планина, но пък съм свързана с подбалканските градчета - розовата долина преди да се премести в Казанлък, беше в Карлово, ако не се лъжа?! Иначе красотата навсякъде пленява и дано не са много бракониерите - да секат, да убиват и да оставят грозни следи.
Колкото до музиката - тя звучи във всеки лист, полъх на вятъра и красива гледка:))))) Нека всеки намери време да слуша мелодията...
Поздрави!
цитирай
13. precoria - Потънала си
17.02.2014 21:13
в удивителното Средногорие и си минала през скъпо за мен село.
Поздрави!
цитирай
14. veninski - Поздрави от Родопите!
18.02.2014 05:46
Поздрави от Родопите!
цитирай
15. bven - На 13: Петя, много се радвам да науча това:)))
18.02.2014 18:57
Тези селца са много приятни за посещения - разказват, разказват, а приказките са омайващи. Може би трябва да направим една разходка заедно?:)))
Поздравявам те с картината на нашия съблогер: http://amrak.blog.bg/izkustvo/2014/02/14/syrce-sakralno.1238866
Хубава вечер!
цитирай
16. bven - На 14: Привет, приятелю от Павелско!
18.02.2014 18:58
Тракия и Срредна гора те приветстват!:))
цитирай
17. precoria - Прекрасна си,Bven.
18.02.2014 20:32
Бях в това сакрално сърце,много ми хареса.Оставам в него.И разходка ще има.
Прегръдка!
цитирай
18. bven - На 17: Благодаря ти, Петя:))
19.02.2014 14:32
Намасте!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867355
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава