Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2011 07:37 - Бележит учен тласнал развитието на науката и практиката
Автор: bogomil Категория: Технологии   
Прочетен: 2279 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 29.08.2011 12:14


ЪРНЕСТ РЪДЪРФОРД (140 години от рождението му)               Известният бележит английски физик Ърнест Ръдърфорд е роден на 30 август 1871г. в Нова Зеландия във фермерско семейство. На 24 годишна възраст напуска провинциалната обстановка на родното си място и се отправя към метрополията. Призванието му към науката идвало по семейна традиция. Дядо му и баща му били майстори на колела, а майка му учителка. Към науката го подтиквала майкка му. Когато през 1931 г. получава титлата ”лорд”, той телеграфира на майка си ”Заслугата е повече твоя, отколкото моя”. Неговият талант се откроява още през ученическите му години, с най-добър успех по латински и математика, печели стипендия за университета там - стипендия по математика и накрая стипендия за талантливи младежи от колониите да учат в Англия..
 Първото му самостоятелно научно изследване в университета е посветено на намагнитването на желязото посредством високочестотни електромагнитни полета. Това изследване става негова дипломна работа. Интересното в това изследвание е, че то се явява в предния край на науката за времето-и завършва с положителен резултат. Ръдърфорд изяснява някои съществени черти на това
явление и изработва уред за регистриране на електромагнитни вълни от разстояние.
През 1895 г. той пристига с тази тематика в Кембридж. Това е годината, в която се появява радиото и се откриват рентгеновите лъчи. През 1896 г. е открита радиоактивността в Кавендишката лаборатория, през 1897г. Джозеф Джон Томсън открива електрона.. Появата на радиото насочва Ръдърфорд към изследване. В същност той попада в един от центровете за развитие на физиката и това определя бъдещите негови изследвания.и то в момент, когоато назряват големи събития. През 1899 г. излиза първатта му работа по радиоактивността, три години по късно благодарение на него е изяснена в основни линии природата на радиоактивното разпадане. 
                                                 image
През 1903 г, излиза неговата забележителна работа ”Радиоактивното превръщане”.. Това явление в същност илюстрира превръщането на едни елементи в други, революционно идея в областта на атомистичната теория за строежа на веществото. Както е известняо хилядолетия наред се е смятало, че атомът е неделима частица, а излиза че при определени условия той може да се променя. Същественото е, че излъчването на алфа, бета и гама лъчи става по време на процеса на превръщане, а не след него. И броя на системите (аатомите) търпящи превръщане намалява с времето, т.е относителният брой разпаднали се системи за единица време е постоянен за даден радиоактивен елемент.(закон). Никакви влияния, освен хода на времето не могат да изменят броя на радиоактивните системи.- нито химични реакции, нито изпарение, замразяване, нагряване. Ако радиоактивното вещрество изчезне на едно място, то се появява на друго място, радиоактивността нито се създава, нито се унищожава чрез посочените по- горе методи. Енергията, която носят радиоактивните излъчвания е част от вътрешната енергия на атомите и се излъчва при промяна на тяхниата вътрешна структура. Тази енергия е много по-голяма от енергията на химичните превръщания (десетки, хикляди, а може би и милионни пъти).
Тези изводи Ръдърфорд е направил на базата на анализа на чужди и провеждането на собствени експерименти. При наличието на недостатъчен експериментален материал, правилният отговор на проблемите обикновено се дължи на интуицията на учения Ръдърфорд е имал не само интуиция да се ориентира в откритията, той умеел много добре и сам да прави открития. На него принадлежат откритията на алфа и бета лъчите, отклонението на алфа лъчите в магнитно поле и оценката на заряда и масата им. Той открива еманацията на тория (т.е един от изотопите на радона) и възбудената от нея радиоаклтивност в околните тела,.т.е радиоактивните разпадни продукти от еманацията. Това са първите късоживеещи радиоактивни елементи, които помагат да се изведе законът за радиоактивното разпадане и да се проумее неговата същност. Интересно е да се отбележи, че съгласно източниците Ръдърфорд прави изброените открития в провинциалния университет Мак Хил в Монреал, Канада
            През 1907 г. Ръдърфорд заема професорска длъжност в университета „Виктория” в Манчестър, Англия. Там с помощта на събрана от него голяма група свои сътрудници, той започва изследвания на алфа лъчите, които според него са най-важният момент в явлението радиоактивност. Те носят главния дял от енергията на разпадането, имат маса, сравнима с масата на някои леки атомии, следователно могло е да се очаква да представляват някакви важни градивни елементи на атомите на елементите. В Манчестър той показал, че те са частици от положителен заряд, равен на абсолютната стойност на заряда на два електрона и че имат маса колкото хелевия атом. Получава спектър на хелия от обем, в който са се спрели много алфа частици. През това време неговият ученик Ханс Гайгер създал уред, който се възприема от широката публика като символ на ядрената физика ; Гайгер – Мюлеровия брояч, и с него успял да регистрира отделни алфа частици . С помощта на този брояч Ръдърфорд сверил един стар и прост уред - сцинтирископа на Крукс, който представлява екран от цинков сулфид, наблюдаван с лупа. Попадналата в екрана алфа частица предизвиква точковидно светене, което се забелязва от човек стоял в тъмно поле 5 минути. Било доказано, че сцинтилископа не изпуска алфа частица, попаднала на екрана, предизвиква светване (сцинтилация). По метода на броене на сцинтилаците Ръдърфорд работи през следващите 10-15 години заедно със учениците си и прави две значителни огромни открития - на атомното ядро и на изкуственото превръщане на елементите-ядрените реакции.
            Ленард предложил модел, според който атомите се състоят от малки по отношение на междуатомните разстояния тела, заредени съответно с положително или отрицателно електричество. Оказало се обаче, че не може да се състави система от такива заряди, която да бъде в равновесие под действието на електрически ток. По тази причина Томсън, след като открил електрона, предложил свой модел, според който атомите са съставени от голяма (колкото междуатомните разстояния) сфера, равномерно заредена с положително електричество, а в нея като стафиди в сладкиш са разположени електроните. Тъй като положителният заряд е разпределен в голям обем, то неговата плътност е малка и той оказва слабо отклоняващо действие на бързите частици, преминаващи през атома,
            В Канада около 1902 Ръдърфорд установява, че алфа частиците се отклоняват по пътя си, когато срещнат някаква преграда, а през 1908 г.,в Манчестър поставя задача пред Гайгер и Марсден да изследват систематически отклонението на алфа лъчите при преминаването им през тънки фолии, направени от различни чисти елементи По време на изследванията те забелязали, че отклонението на сравнително големи ъгли е на много порядъци по често от това, което предсказва теорията, базираща се на модела на Томсън Била поставена задача на сътрудниците да видят дали някои алфа частици няма да се върнат назад, т.е да се отклонят на ъгъл по-голям от 90 градуса. За голяма изненада такива случаи са наблюдавани и по късн0. По този повод Ръдърфорд отбелязва; „ Все едно да сте стреляли с 30 сантиметров снаряд по лист цигарена хартия и снарядът да се е върнал обратно назад и да ви е улучило”.. Достига се до извода, че значителна част от масата и заряда на атома е съсредоточена в малък обем. Разбира се имало и много въпросителни и неясни процеси, които очаквали отговор. Например; положителен и отрицателен е зарядът на това предполагаемо ядро на атома, тъй като който и знак да се приеме за истински, ще се получи една и съща картина на разейуване на алфа частиците. При съществуващата обстановка Ръдърфорд се опира на интуицията, която му посочва правилния извод;  зарядът на ядрото е положителен, а електроните обикалят около него по Кеплерови орбити, тъй като силата на привличане между ядро-електрон спада обратно пропорционално на квадрата на разстоянието по между им,, както и силата на привличане между планетите и Слънцето. Но за времето остава открит и загадъчен отговорът на въпроса, защо н атомът е стабилен. Въпреки законите на електродинамиката за момента остава неизяснен. През 1908 година той получава Нобелова награда по химия за своите „проучвания на разпадането на елементите и химията на радиоактивните вещества“.
            Постепенно във физиката се натрупват много факти, обяснението на които в началото на 20 век (към 1911г) от позицията на класическата позиция на 19-ти век става невъзможно.. Обяснението им с с квантовите представи е незадоволително. През лятото на 1911 г. се състояла среща на най-елитните физици в Брюксел на първия т.н Словесен конгрес. Темата била, примиряване и приспособяване на класическите възгледи с квантовите закони. Половин годин по рано Ръдърфпорд бил публикувал своя модел. На конгреса моделът му бил отминат без интерес – с мълчание. Независимо, че моделът бил умозрително творение, каквито са се появявали и по-рано, той е потвърден опитно с разсейване на алфа частиците. Разочарованият Ръдърфорд поставя задача на сътрудниците си Гайгер и Марсден да потвърдят експериментално хипотезата му с богат изследователски материал. Те правят това успешно като преброяват един милион частици.
              През 1913 г. другият гениален физик Нилс Бор праща на Ръдърфорд да публикува неговите работи свързани с обяснението на спектъра на атомарния водород, които съединяват планетарния модел с кавантовите постулати. Необходимо е да се отбележи, че и днес, а и в бъдеще, изследователите физици, търсещи законите по които се раждат, унищожават и взаимодействат елементарните частици,  повтарят със своите ексериментални установки старият експеримент на Ръдърфорд; пускане на поток от частици през мишена и наблюдение зад мишената кои частици се отклоняват и колко се появяват и кои са изчезнали.. Резултатите се сравняват с предвижданията и се търсят обяснения на непредвиденото. През 1913 г. в лабораторията на Ръдърфорд Хенри Мозли доказал, че зарядът на ядрото в единици елементарен електрически заряд, следователно и броят на електроните в атома е равен на номера на елемента в периодичната система на елементите на Менделеев. Това станало в резултат на на проучване нана високочастотните характеристични рентгенови спектри на елементите в съчетание с идеите на Нилс Бор. Но Мозли не успява да доразвие идеите си, тъй като загива на турския фронт като британски офицер по време на Първата световна война. И Ръдърфорд касто много други физици служил като британски офицер в Комитета за изобретения и изследвания. Порадо това за определен период от време изследванията му прекъсват. През 1919 г.се появява неговиято епохално откритие – наблюдение на първата ядрена реакци. Това отново се оказва в резултат на неговата наблюдателност, упорит труди и невероятна интуиция.
            Ръдърфорд установява като важен фактът на увеличаване броя на излъчени водородни ядра пропорционално на съдържанието на азот в камерата – мишена. Достига до извода, че водородното ядро-протонът се появяват в резултат на взаимодействието на алфа частицата с азотното ядро, в резултат на което азотното ядро търпи промяна, а не алфа частицата.
            Така Ръдърфорд успява да формулира най-голямото свое откритие през 1919 г. което тласка физиката към изучаване на атомните ядра, елементарните частици и техните превръщания и към използването на ядрената енергия.. След няколко години (1924) Ръдърфорд получава снимка в Уилсънова камера, това което ояе през 1919 г беше изяснил. Проблемът с протонната радиоактивност, тя не се наблюдава при естествените радиоактивни елементи и е открита доста по късно, чак през 1962 г в СССР при една специална ядрена реакция.
            През 1924 г. Ръдърфорд става директор на Кавендишката лаборатория в Кембридж, и изгражда своя школа. Ядрено физичните изследвания, началото на които бе поставено там се разширяват на широк фронт в много страни по света. Както казва известният акад. Капица, историята на науката показва, че големият учен не е задължително и голям човек. Той създава огромен брой известни учени като негови ученици;. Съобщава се в източниците, че самият Нилс Бор се е чуствал негов ученик, а освен него са нобеловите лауреати; Чадуик,, Бликет, Кокрофт, Уолтън, Невеши, Хан, Капица, други са академици. През 1932 г. Ръдърфорд ръководи групата, провела първото контролирано разделяне на атомно ядро.
Освен блестящи дарби на гениален учен изследовател, въпреки малко грубоватия си характер свързан с избухливост и нетактичност понякога към своите сътрудници, Рудърфорд както се сърдел, така и бързо му минавало. Той е притежавал завидни педагогочески качества. Умеел да подбира хората си.според техните качества и да ги насочва към изследвания в съответствие с техните индивидуални качества, наклонности и способности. Опирайики се на невероятната си гениална интуиция той насочвал начинаещия към изследвания по тема, която ще даде резултат и ще му гарантира увереност в собствените сили и амбиции за бъдещи изследвания. Независимо от някои негови недостатъци, учениците му го обичали, дори го наричали ”бащата”.
Ръдърфорд не се е интересувал от политика, но съгласно източници, когато през 1933 г. в Англия се събират„над хиляда учени-изгнаници от фашистка Германия, той става председател на организирания за тях съвет за ададемична помощ, „открива многохиляден митинг за набиране на нужните средства”.
Ърнест Ръдърфорд умира на 19 октомври 1937 г. когато първият етап от изучаване на атомното ядрое е на приключване. Спред думите на Нлс Бор „ животът и дейността на трози велик изследовател ще служа винаги като извор на вдъхновение” Великият учен физик умира като лорд Рудърфорд оф Нелсън, То е погребан редом до другите велики учени Нюто, Дарвин и Фарадей. Неговото име остава завинаги в аналите на Физиката със дълбоката следа дала тласък на развитието на тази фундаментална наука и на свързабия с нея научно техническия прогрес.   Забележка. Материалът е подгорвен като са ползвани специализирани научни източници.                                                               Подготвил; д-р Богомил Великов Колев
        
    



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. magnoliya - Ръдърфорд - бележит учен . . .
29.08.2011 22:04
Учили сме за него, но само информативно.
Тук е дадена подробната му биография и научната дейност.
Благодаря!
Лека вечер!
цитирай
2. bogomil - Благодаря магнолиа
30.08.2011 07:14
Уважаема Магнолия,
Учили сме за него в часовете по физика и във висшите учебни заведения. Нормално е да се засбравят подробностите. Онова, което не се забравя, е че Ръдътфорд даде тласък на науката и практиката и всичко свързано с атомното ядро- с атомната енергия.

приятен ден!

с поздрав, увсажение и най-добри пожелачния

www.bogomil.blog.bg

цитирай
3. bogomil - Един антипод на великия учен Ръдърфорд
08.07.2012 18:05
. bogomil - какви определения покриват биографията на агент Янко Боянов Арсов
25.07 13:07
Да се охарактеризира тази невероятна личност, която може би по всеобщо мнение не заслужава да диша въздуха не само на БАН, но и на България е и лесно и трудно. Лесно, защото характера му на много тясно скроен човек лесно и бързо се улавя и разпознава от всички, които го познават или контактуват с него, трудно - защото арсенала на действията му е невероятно богат и разнообразен, освен това той е обвързан с маниполираната и създадената от него своеобразна институтска мафия, както и с раболепие към по-висшите инстанции, които го лансират, толерират и подкрепят, без да са извършили необходимите проучвания разследвания на подсъдните му деяния

Акад. Янко Боянов Арсов обобщено може да бъде охарактеризиран така;

1. Невероятно властолюбив. Жаден за власт. Дори на свои приближени е казвал, че той не би могъл да работи друго, освен да управлява и да бъде директор !?
2. Изключително надарен кариерист, мислещ само за личното си облагодетелстване пред дълга към науката, kъм поверения му институт и към подчинените. Болезнен стремеж към бързо придобиване на научни степени и звания. Примери много, представям само един за доказателство. Въпреки, че когато на теритотрията на Франция се създаваше българска фирма за производсво на джанти по методите 'Балевски -Димов", Янко Арсов беше на гурбет в Африка, години по-късно след като се върна и пое ръководството на института е упражнявал натиск пред представителя на ИМ-БАН там инж. Манол Иванов Манолов да му даде документ, че той (Арсов) е създал тази фирма. Документът му е бил необходим за атестация , т.е за развитие в кариерата, чрез придобиване на научни звания. Това са думи на инж. Манол Манолов със семейството на когото деляхме общ апартамент.дълги години преди да замине за франция-във фирмата "Сетеф". По-късно Директорът Арсов направи всичко необходимо инж. Манолов да не остане в института и го принуди да емигрира вече частно във франция, където живее и понастоящем. При краткото си първо властване в ИИ-БАН той (арсов) беше изгонен от живите тогава създатели на МОМГП (Балевски-Димов), публично си е присвоявал техни приноси и заслуги за свои....пак с цел бързо израстване в кариерата... Невероятно бързо, безпрецедентно дори израстване до най-висоокото звание академик-без покритие.
3. Класически пример на много тясно скроен човек. Когато говори в яда си се зачервява до такава степен като рак, че започва да заеква и става невероятно злобен и отмъстителен
4. 100% диктатор. Има два вида ръководители- едни управляващи с авторитет- знаещи и можещи, които се срещат рядко (акад.Балевски и чл.кор Иван Димов) и други преобладвашата част (Янко Арсов и др) демагози, лицемери, управляващи чрез страхопочитание, със създаване на страх, груба разпра, смазване и унищожение на неудобните, стараещите и можещите, застрашаващите евентуално властта му, респ. директорския пост
5. 100% администратор, без способности за генериране на полезни за науката идеи. Беден на научни идеи. Използва чужди за свои. Изкусен лицемер и демагог, прилагащ в момент на положителна изява на неудобните неочаквани. внезапни удари под кръстта....
6. Злобен и завистлив понякога достигащ до паталогично състояние
6. Изключително мнителен
7. Страшно отмъстителна личност, формулираща самолично клевети, лъжи, копмпромати за разправа с неудобните и ги стимулира пред верните му клакьри, информатори и доносници.
8. Изкусен и надарен изобретател на конпромати, сам си ги съчинява, документира ги от името на други органи в института, който управлява без тяхно знание, вероятно за да ги използва като прикритие и защита, като алиби в случай на нужда.
9. Научен експлоататор в класическия смисъл на думата. Трудовете му в ИМ-БАН са подаръци от раболепни сътрудници, очакващи неговото благоразположение.
10. Мрази и преследва знаещите, можещите и трудолюбивите, неудобните, застрашаваяите евентуалната му власт лично или използва свои доерени клакьори, информатори и доносноци за разправа с тях.
Като елитен агент доносник той умее лесно да вербува посредствени сътрудници и служители като негови доносници,информатори и клакьори. Това е отлично усвоен рутинен негов метод на управление.
11. Умее да се огражда с клакьори, предимно от посредствени раболепници или очакващьи някаква негова помощ и благоразположение.
12 Владее раболепието и манипулирането до най-висша степен, когато това е свързано с бързото му израстване в кариерата и придобивки за лични облаги
13. Определен е от околните, които го познават и от много специалисти в бранша като академик "срам за науката", за БАН, МОН и Република България.
14. В разправата с неудобни, използва усъвършенствани съвременни форми на средновековната инквизиция, прикривайки се като изкусен Пилатпонтиец, много често зад други институтски органи, или негови подвластни клакьори, информатори и доносници. Използва отвратителни и недостойни за учени методи свързани с гавра с неудобните; несъществващи изкусно изобретени от него обвинени, разпра с милиция и полиция, съдебна мидицина , прокуратура и при съглассие за съд на жертвите се отказва неочаквано , защото клеветите му се пукат като надути балони Вероятната му цел е сплашване или изпълнение на исканията му от съответните административни органи, без проверка.
15. Прилага доносническия си рутинен метод натрупан като секретен доносник в отношенията си към подчинените; Избира свои доносници, допадащи на неговия характер и изработен маниер на работа като установен и доказан доносник , т.е двоен агент под псевдонимите Серьожа и Володя. Когато се влезе в кабинета му винаги показва, че бърза и няма време от привидна заетост, и в същия момент, непрекъснато под бюрото си скрито от посетителя си води някакви бележки за посетителя, без да проявява професионален интерес към доклада на посетителя и без да оказва каквато и да е помощ или да изрази мнение,становище по това което му се докладва. Вероятно събира материал за срамната си и унизителна доносническа дейност. Пълнеше досиетата на хората( в личен състав на ИМ-БАН) с изобретени от него лъжи, компромати, клевети, прикривайки злодеянията си зад други органи на ИМ-БАН. Между изявените му приближени, клсакьори, изпълнители на коварните му деяния могат да се посочат; Георги Иванов, Светлана Янева( реализирала се като истински палач , маша и реализатор на изобретената инквизиция от Я“Арсов по време на безпрецедентната вътрешна защита на досертационната ми работа в качеството на председател на колквиума), съпругът на светлана Янева, групата от теоритици, които се нагаждаха, пишейки го на първо място в своите публикации, по проблематиката за която той няма никакви компетенции, Иван Пършоров и др.
16. Прави лъжливи обещания персонално на всеки служител в кабинета си непосредствено преди избири, но нищо не изпълнява. Пълно занамеряване на работата свързана с атестацията и развитието на кадрите, Създаване на комисии и "правила" облагодетелстващи неговата власт. често в пълен протововес и в нарушение на закона за научните степени и звания.
17. Невероятно хитър и изкусен играч, владеещ методите за манипулиране и всяване на страх надолу и раболепие нагоре.
18. Янко Боянов Арсов бе удостоен с най-високото научно званието „Академик” в началото на 21 век, след един провал - на поправителен изпит,след шеметна кариера, като дългогодишен администратор по линия на СИВ у нас и в Москва, след гурбетчийство в Африка като шофьр, когато бе изгонен от създателите на МОМГП за пълно несправяне с пряко поставената му по специалността работа. свързана с развитието на научно експерименталната лаборатория на територията на НПП "Електрометал"-София за леене на стомани и чугуни в машините по метода "Балевски-Димоов". Там завинаги замлъкнаха машините и съоръженията и оборудването струващи милиони левове и се заработи по много остарелите занаятчийски методи за поечелбаррство, използвайки държавни средства и безплатен служебен труд. Стана академик по МОМГП(„Балевски-Димов”, присвоявайки си заслуги и приноси на създателите на МОМП и на института по металознание, както и приноси на сътрудници правещи му подаръци с научни публикации изобретения, патенти и разработки по които той не само че няма никакви приноси, но не е и специалист в съответната област. Нима има по-голям срам от това да му бъде подарено званието " Академик" по МОМГП, при пълен личен провал по тези методи, свързани с направлението, което лично водеше, и което разтури!? Нима това не е присвояване на чужди приноси. За да защитава дейността си и за прикритие използвайки властта си присвои чрез структурни промени тематиката на свои конкуренти, които го превъзхождаха по всички показатели, а тях ги пенсионирса-ст.нс.Ц.Рашев, ст.нс Н.Тулешков и много други.
19. Академим Янко Боянов Арсов превърна в ТПК института, който беше удостоен преди 1989г. с наградата "Кьрбер" равностойна на нобелова награда за инженерна дейност. Съгласно думите на бележития български учен физик акад. Георги Наджаков. „Методите -Балевски- Димов- са „третата голяма българска технология”, след киселото мляко, и фотоелектртеното състояние".прославила България пред света. Както е звестно акад. Наджаков е автор на първото откритие у нас, което получи световно признание и намери приложение в копирната технкиа , в телевизията и др. области
20. Истински инквизитор към ония, които не го пишат в трудовете си на първо място, към ония които го превъзхождат, към неудобните
21. Невероятно завистлив. Мачка и съсипва всеки , който според него му се явява неудобен. И за него важат принципните думи на акад. Ангел Балевски "Когато някой у нас се опита да направи и напише нещо сериозно в науката, все ще се намери някой друг злонамерен, който да обедини около себе си група от себеподобни посредствени завистници с цел да го спре, смачка и унищожи"
22 С присъщите му методи на диктатор всяващ страх и страхпопчитание, озурпирал всички органи в ИМ-БАН, той успя изкусно да потули редица обвинения свързани с невероятни кражби на скъпоструващи материали с умишленото запалване на будката в складовете с негорливи метали и изделия от тях с цел унищожаване на архивата и наличната документация и заличаване на следите от престъпното злодеяние. Възникна въпроса у целия личен състав, как е възможно при наличие на такава охрана, сигнална уредба, ограда приличаща на някогашния кльон на границата да влязат крадци ( каквато е лансираната версия) и да измъкнат невероятно тежки листове никел, които могат да бъда повдигнати само с кран и електрокар! Къде са отишли тия и много други материали. А има фирми , работещи като ТПК за лично обогатяване на територията на Електрометал. Не стана ясно!
22. Акад. Янко Боянов Арсов съсипа института по металознание при БАН, който бе създаден, за да развива българските методи " Балевски Димпов", смаза и унищожи много научни работници, превърна института в ТПК. След разсекретяването на тематиката в периода 1989-2000 г. пред света беше обнародвана всичката научна продукция по която института ни беше водещ в световен мащаб и след това той сложи ръка на тази проблематика . На практика извършено беше предателство към МОМГП и България подарявайки водещите достиженията на други страни. които бяха в начален етап на своите разработки. За целта използваше всички методи, за да скрие срамните си и подсъдни деяния подвеждайхки ЦУ-БАН, МОН и др. Провеждаше избори с явно гласуване, когато разбра че може да ги загуби. След това по негово нареждане ония, които се опитваха да гласуват срещу него бяха ликвидирани, прилагайки типичната му инквизиторска методология. Изгонен беше чрез принудително пенсиониране ст.н.с д-р инж. Никола Тулешков, член на общото събрание на БАН само защото беше издигнат като кандидат за поста Директор , ст.н.с. дтн.Цоло Рашев - с големи заслуги към МОМГП,член на международния научен съвет по създаване на нови стомани, област в която България бе водеща в световен мащаб, изгони, съкрати или пенсионира десетки кадърни научни работници с приноси към науката и мпрактиката
22. Често взема необмисляни пешения граничещи с престъпност. Един пример. Вместо да съборят една малка стена за да изкарат от едно тясно помещение в халетата една скъпоструваща голяма и мощна силитива нагревателна пещ тий издава нареждане тя да бъде нарязана на пърчета, за да бъде изкарана по лесно
23. Опирайки се на горепосочените свои "Много ценни за науката" и практиката заслуги акад. Янко Боянов Арсов продължава да се подвизава с висока академична заплата на тихо място ,на почивна станция в преклонна възраст гонеща 80 г. настанен в благоустроения специално за него самостоятелен луксозен кабинет заеман някога от създателите на МОМГП,необезпокояван от никого, без да му бъде потърсена каквато и да е отговорност за горепосочените му деяния, без да се разследва дейността му довела да много злини в ущърб на МОМГП, на ИМ-БАН, на науката, на ЦУ-БАН, на МОН, въпреки удостояването му за привидни негови заслуги.
24. По всеобщо мнение на служителите на института, който му бе поверен, той бе организирал и създал институтска мафия, която привеждаше в изпълнение диктаторските му решения свързани с разпра и смачкване на неудобните, знаещите и можещите. особено на ония които не го пишеха, в научните си разработки и трудове, които го превъзхождаха и бяха потенциални конкуренти за престола му.. Поощряваше дейността на мафиотите. Класически пример за "феодален старец", които продължава да владее и "управлява" науката почивайки си на тихо и високо платено място.
25. Ако се търси обяснение на гореизложеното, вероятно това му безцеремонно поведение се дължи на невероятното му самочуствие като поставено лице, като доносник, усещането му за неприкосновено лице ползващо се с имунитет и подръжка на неговите работодатели от по-висшите инстанции.

Забележка; горната характеристика е обобщена на базата както на лични преки наблюдения, така и на мнения на огромна част от подчинените му с които съм контактувал в ИМ-БАН, на работещите в областта на металознанието и металолеенето вън от ИМ-БАН и на тези, които отблизо познават неговите методи за
управление на научна дейност и възможности като учен и организатор на науката

д-р инж. Богомил Великов Колев- бивш научен работник на ИМ-БАН един от първите сътрудници на създателите на ИМ-БАН и МОМГП,постъпил на работа преди постояването на настоящите му сгради
цитирай
Редактирай | Изтрий

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogomil
Категория: Други
Прочетен: 2026866
Постинги: 452
Коментари: 1153
Гласове: 1970
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031