Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2013 20:35 - ЗАЩО ИСКАНЕТО ЗА ОСТАВКА СЕГА И ВЕДНАГА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО "ОРЕШАРСКИ" Е НЕВЪЗМОЖНО
Автор: bogomil Категория: Политика   
Прочетен: 6884 Коментари: 6 Гласове:
4

Последна промяна: 30.07.2013 07:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                           Уважаеми Читатели, родолюбиви българи!
             Чуствам се задължен да представя едно резюме на събитията у нас свързани с уличните протести срещу правителтвото ""Орешарски" на базата на обобщаване и резюмиране на моите постинги. Основният възникнал проблем се свежда до това, защо създадената сложна политическа обстановка у нас не може да намери своето справедливо и коректно решение с исканата оставка сега и веднага, и че единственото правилно решение е допитването до целокупния български народ  чрез РЕФЕРЕНДУМ. Едно е ясно, че рано или късно (след определено време, след една или след четири години) ще се стигне до избори, но какви трябва да бъдат те !?  Да оставим  на страни всички останали коментирани причини, по средствата за масова информация, че трябва да се даде шанс на правителството "Орешарски" , че то работи без 100-те дни, които се дават на правителствата след всички парламентарни избори,.  Изборите сега и веднага няма да доведат до решение на възникналите проблеми....., напротив очаква се същата конфигурация и съотношение на политическите сили... 

        Защо референдумът във времето е най-правилното решение за изход от създалата се обстановка и натрупалите се проблеми от политически, социален , икономически морален и духовен характер !? Интересно е да се отбележи, че нито един политолог, нито един социолог, нито един коментатор, анализатор или медия не постави поне като вариант възможността да се стигне до референдум!?
.        (Бих искал да отбележа, че тази моя аргументирана обосновка беше представена като коментар в саитовете на БНТ1 и БТВ преди два дни.  В първата телевизия вечерта, след като публкикувах моята обосновка,   коментарът ми бе публикуван временно. Във втората телевизия БТВ,  материалът беше показан на Интернет страницата на телевизията, но с уговорката че материалът е приет и че  ще бъде публикуван, т.е обнародван, предоставен на вниманието на читателите и зрителите. Но и двете  телевизии не публуваха текста, а показаха някои елементарни формални коментари с по едно, две изречения, изглежда за да се покаже че има коментари!)
 
          Налага се изводът, че  целта  на протестите и свързаната с тях ескалация на напрежението идва от тясно партийните интереси на някои партии и формиращи се реформаторски (или  реставраторски) блокове и обобщено от  силите, които подстрекават народа към протести и размирици.. Как ще се загърби миналото, както призовава  г-жа Вивиан Рединг от името на Европейския съюз!?.  Отново се връщаме назад към 1997 г!  
  
           Само Референдумът като основно демократично средство може да реши и да решава в бъдеще проблемите на народа и страната, т.е в конкретния случай да реши каква система на управление иска целкупния български народ! Демокрацията означава служба на всички българи, а не на определени прослойки, класи или партии ръководени от тяснопартийни или лични интереси на определена част недоволни..  За това е необходимо да се приеме предварително закон за референдумите и задължително гласуване на избирателите имащи право на глас, така както се практикува в някои страни- например Гърция. Следователно изборите , сега и веднага, дори и по-късно да са те, докато не се усвоят както трябва принципите на демокрацията, няма да променят статуквото, няма да върнат доверието на народа български, няма да го избавят от неговото разочарование от политическата класа въобще.  Рзумно мислещите хора, родолюбците, истинските честни патриоти, милеещи за народ и отечество у нас са наясно и добре виждат нещата!

          Ще се опитам аргументирано да  представя моето мнение, опитвайки се да анализирам събитията със скромните си възможности и познания, които нямат никаква партийна обвързаност. Обществото ни в момента е объркано, разделено и силно поляризирано. 

           Една част от  българските граждани протестират срещу правителството ( и то предимно в София) и прибързано ,сляпо бих казал, искат сега и веднага незабавни избори, оспорвайки всяко решение, включително много разумни, друга не малка част показва подкрепата си на правителството Орешарски, което въпреки необичайно сложната обстановка при която работои няма вина, и въпреки че по интелект, знаене, можене и компетентнст многократно превъзхожда предишното на Герб.  И това е не очевидно, а очевадно! Има една огромна мирна пасивна част от населението, което показва неутрално положение, не протестира, но това не означава, че то няма мнение и предпочитание . Това непротестиращо население, имащо право на глас не е ясно дали е против правителството "Орешарски" или е в негова подкрепа. Може само да се предполага, че бедната част от това население с право на глас, ще иска да се даде шанс на правитекството "Орешарски".  И това се вижда от гласове от другите краища на замите български извън столицата, която  както се оказва " не е България". Защо!?  Отговопрът е мноого прост!. Защото не само програмата, но и досегашните резултати от действията му показват, че това правителство има волята и  иска да реши  натрупалите проблеми на БЕДНИТЕ, на целокупния народ български, т.е то провежда социална политика, която е в интерес за бедните, за огромната част от населението .... 
            (Има много по-цивилизовани и демократични средства за снемане от власт на правителството "Орешарски". Опозицията от страна на Герб да гласува вот на недоверие и да получи подкрепа от Атака. Но сам Б.Борисов съобщава, че не подават такъв иск, защото той няма да мине. Герб предпочита да язди още уличните протести с цел да дискредитира БСП и правителството, но всичките тези негови действия  се връщат като бумеранг срещу партията на Б.Борисов, която почва да губи влияние и постепенно ще го губи, особено ако се разкрият още престъпления и ако  гербертите не сменят тактиката на своето най-меко казано деструктивно поведение като опозиция.. Вторият начин също е демократичен- Атака да не си даде единия глас, за да има мнозинство в парламента. Тогава автоматично парламента се разпуска и правителството пада. Партия Атака много добре знае, че животът на парламента и на това правителство е в нейните ръце.  Като се има предвид огорчението на Волен Сидеров и неговите съратници от отнемането на техни депутати от Герб, както и сериозната обстановка в страната за сега тази партия въпреки емоционалното поведение на нейния лидер ясно съзнава и поема отговорността да се даде шанс на правителството "Орешарски" деклариращо воля за измъкване на страната от дъното. Правителството ще функционира, ако не бъде смъкнато със силови средства и ще има подкрепата както на ДПС, така и от отговорното поведение  на Атака).        
          Затова, ако наистина е необходимо да се чуе мнението на целокупния народ български по всички краища на земите български е необходимо рано или късно  да се проведе РЕФЕРЕНДУМ, и то при задължително участие на всички които имат право на глас. Това е справедливият и правилен ход. 
Впрочем този референдум е твърде закъснял, но сега назряват нещата у нас -бавно. Той трябваше да се състои по-рано, но сега назряват събитията.  (Ония от вас които са запознато с историята на България много добре знаят, че българското национално освободително движение в епохата на Великото българско възраждане бе изостанало доста спрямо движенията в някои съседни наши страни; Сърбия, Гърция, Босна, Херцеговина., Черна гора....)
                Подаването на оставка ще доведе до еуфория на една неголяма част постигнала победа, ако й се удовлетвори искането за оставка и разочарование и недоволство на другата част, която подържа правителството, а  има ли се предвид непротетестиращата част от населението с неясна ориентация !?

              Нека да си припомним, че в сегашните избори през май 2013 г.   участваха отчайващо малко избиратели имащи право на глас!  Следователно, мълчеливата част от избирателите днес разочарована от т.н. политическа класа въобще, е огромната част от българите.  Някои от протестиращите търсещи отново месията, се опитват да използват мнението на представители на европейския съюз (ЕС), като г-жа Вивиан Рединг, чрез очакване и неправилно възприемане на изказвания на посланици на Франция, Германия и САЩ. Но дипломатите ясно съзнават, че не могат да се месят във вътрешните работи на която и да било страна в ЕС. Нещо повече от техните уста ясно се чуват призиви да се загърби миналото,  партиите да намерят подход, за да решат проблемите на хората на гражданите на милото ни отечество. Има се предвид призива на г-жа В. Рединг, на японския посланник.... Така че тяснопартийните интереси на Герб, изразени от неговия лидер Б.Борисов , че тя е първа сила в страната и че само нения глас трябва да се чува,  към днешна дата звучат крайно неубедително, като една празна от съдържание фраза.  Този негов  изтъркал силата си аргумент  не оправдава демонстративното доскорошно поведение да не се явява на работа. Народът вижда всичко това и си прави изводи..

            Още в зората на демокрацията от трибуната на Народното събрание се издигнаха призиви и лозунги, България да стане "Швейцария на Балканите" Тези призиви бяха от новите демократически политически формирования.  Известно
е, че в Швеицария всички възникнали проблеми се решават с национални или областни референдуми. Там няма такива конфронтации, омраза и безплодни дискусии. Освен това референдумът няма да погълне повече финансови средства от едни избори, провеждани и днес така, както гениално ги е описал Алеко Константонов в своята безсмъртна творба "Бай Ганьо" . Правителството "Орешарски", чрез самия негов премиер, лидерите и депутатите които го подържат категорично ясно, убедително за кой път публично заявиха и продължават да заявяват, че чува  и се старае да чува гласа на протестиращите, но то е задължено да решава проблемите на целокупния български народ и е решено да измъкне страната от незавидното дъно. То ясно показва, че народът, мирните протести са коректор на неговите решенипя и деиствиия. 
   
         Очаква се, че  разумните, мислещите,  родолюбиви българи, честните патриоти ще оценят  Референдума  като добро решение, защото той осигурява  пряката и обратна връзка с целокупния български народ. За да е чиста и обективна тази връзка, се изисква една много сериозна подготвителна и разяснителна работа сред населението, осведомяване и информиране за възможните алтернативи, техните предимства и недостатъци, за да бъде изборът на Народа осъзнат и информиран, а не емоционален и манипулиран. Много внимателно би трябвало да се прецени, кои са най-належащите въпроси за всенародно обсъждане, този за Велико народно събрание определено би могъл  да е сред тях, както и този за типа на избирателната ни система.

            Безспорно много важна е  просветителската дейност, за да може хората да преодолеят своето разочарование от политическата класа, т.е да  бъдат убедени, че те имат достъп до колкото се може повече обективна информация. Това е много важно да се случва, защото да си неинформиран, означава да си много по-лесно манипулируем, а вече се видя до какво могат да доведат манипулациите над обществените нагласи  опит за  повторение на статуквото и празен ход в затворен кръг.
               Другата важна  посока е ясното дефиниране на проблемите, които  предстоят за решаване, тяхното правилно подреждане по приоритети във времето, както и широка дискусия за възможните им решения. Именно по този път хора с идеи, опит и визия в различните сфери ще могат да дадат най-доброто от себе си, както и да се избере възможно най-доброто от всички представени решения.
                Необходимо е  да се търси нашият, българският път на развитие, без да се копират  в буквалния смисъл на думата 100 % чужди модели, защото те нито са съобразени с нашето развитие, нито съответстват на нашите възможности и цели и народопсихология..
               На последните избори беше представен един голям "чаршав", по който избирателите  успяха лесно да се ориентират и да го дешифрират. Какви биха могли да бъдат  въпросите поставени на референдума?. На тези въпроси може да се отговори с "ДА "или "НЕ". Ето някои примерни възможнит въпроси. Какво искате Велико народно събрание за промяна на конституцията, респ.  Президентска или праламентарна република,  вид на изборите - мажоритарни или не, каква смяна на системата искате - социална държава  и справедливост (безплатно образование, осигурено здравно достъпно медицинско обслужване, респ. намяляване пропастта между богати и бедни,  добро заплащане, пенсии, намаляване на безработицата  липса  на  монополи или ограничаване и контрол на тяхната деиност, развитие на дребни и средно предприятия, национализация на някои стратегически отрасли (като енергетика, машиностроене, транспорт), интензивно развитие на селскто стопанство с дотации на държавата. Въпроси много могат да се поставят за референдума от 1-2 приоритетни до няколко. Но за да се стигне до това трябва работещи държавни институции, които да подготвят този референдум, а тази подготовка не става за ден два. Останалото е анархия и още по-голямо затъване


   подготвил д-р инж. Богомил Великов  Колев.

www.bogomil.blog.bg



Гласувай:
6



1. sande - ПрРавителството на Орешарски е превратаджийско и опасно, кукла на конци!
28.07.2013 22:10
То е родено в грях и е неморално, превратаджийско и мафиотско.

То е обида за българите. И огромна опасност.

То се саморазобличи още в самото начало.

Оставка е решението. 23 години бяха безнадждно загубени. Благодарение на мушмороците от БСП.

Няколко месеца вече нямат никакво значение.

България е извън посоката. Тя блуждае. Няма я.

Затова - избори. Оставка на фалшификаторите "Орешарски" и нови избори.
цитирай
2. zadobroto - Прав сте около 30%
28.07.2013 22:12
Не разбрах от многото Ви писане , какво е мнението Ви за тоя парламент , получен след опорочени избори. А мнението Ви за това правителство , излъчило Пеевски , и с това предало всички българи , предоставило държавата на Доган...А за куп гафове , само за месец....Казвате , правителсвото на Орешарски по добро от предишното...Имате много здраве....Спомнете си за работата на Плевнелиев , Лили Павлова , Делян Добрев, Дончев , Московски , Цветанов , Борисов ,Фандъкова , Кристалина и др. --все кадри на ГЕРБ..Сравнете с Орешарски -безволев продажник , предложил Пеевски, корумпираните Р.Овч. и Корнелия ,Мая--/ провалила се с Ванко -1 и Пеевски /, Корумбашев ,Найденов ,пияните Р.Петков и М.Михов......И лицата , и приказките им навяват пошлост , лъжа , манипулация.....А новите министри--кукли на конци......А Станишев----особено подъл , манипулатор , направо злодей , защото той запали държавата....Затова колега----вън тия завинаги , пък новите---ще сложат ред....Сега държавата върви всеки ден назад....Не им щем 10-20 лева помощи .....Искаме да станем като Австрия , Полша ....---Комбинацията-БСП-ДПС---задкулисно ни управлява много години вече, затова сме в батака....А случая Пеевски не е грешка , а добре обмислено престъпление срещу народа , и срещу Вас...Помислете колега върху моите разсъждения....Лека вечер...
цитирай
3. анонимен - Ако се съкратят 75 % от написаното,
29.07.2013 11:13
а останалите 25 % се преработят, но тезата се представи в 3-4 абзаца, ясно, конкретно и разбираемо, може би на прочелите постинга ще им стане ясно за "какво иде реч".
А правителството трябва да си отиде в рамките на 3-4 месеца, защото след това не само тяхната майка ще бъде "жална".
цитирай
4. bogomil - Благодаря за коментарите на sande, zadobroto, undeshko
29.07.2013 12:09
Уважаеми читатели и блогери,
Най-напред бих искал да ви благодаря за проявения интерес към постинга и за коментарите. Съгласно принципите на демокрацията всеки има право на собствено мнение. Някои от вас са убедени, че новите избори, сега и веднага ще докарат на власт ония, които ще решат проблемите на изстрадалия ни народ и отечеството ни ще се измъкне от незавидната роля на последно по всички показатели в Европа, респ. в Европейския съюз. За мен това е Утопия, като се има предвид народопсихологията на българите, на тяхното разделение обърканост и поляризация.. Следователно, никой от вас не се опира на създалата се много сложна ситуация на разделение и силно поляризиране на обществото ни; на протестиращи искащи оставката на правителството, на друга не малка част в подкрепа на правителството и на трета преобладаващата маса от народа, която привидно е пасивна, но вече показва и изразява своето мнение. А то се изразява в това "да се даде шанс" на това правителство . Да се критикува и да се иска оставка е лесно, много по-трудно е когато се критикува да се покаже нещо конструктивно обосновано с факти иаргументи какво се предлага и как да убедиш опонента си в правилността на твоето мнение и предложение. Това са шаблонни лозунги 'мафия", "боклуци", "превратаджии" , "дебелокожи" , "нагли"- глухи -не ни чуват" . ....
Ако вие сте убедени, че населението на държавата ни е разделено на противници, подръжници и пасивни, клонящи към подръжници и сте управляващ на власт, бихте ли приели оставката по искане на ония (и то предимно от София), които не са определяща меродавна част от целокупното население!?. Ще удовлетворите исканията на едните за сметка на другите или те другите са само буклуци, които трябва да бъдат изметени, знаейки че това противоречи на принципите на демокрацията.!? Тогава новите недоволни от своя страна ще заппочнат протестите. И се получава един затворен омагьосан кръг.
Изхождайики от реалната много сложна политическа обстановка в страната аз лично съм убеден, че изборите сега и веднага няма да решат проблемите и че истинското ЧУВАНЕ на народа може да се провери само чрез референдум със задължително участие на всички имащи право на глас и приет закон с новия изборен кодекс. Тук не става дума за референдума, който се провежда всяка седмица по БНТ1, която на практика представлява една неефективна говорилня, подобна на тази в парламента при предишното правителство. Това се опитах да обоснова и покажа в постинга. Референдумът не означава, че това правителство задължително ще остане на власт. СУВЕРЕНЪТ,т.е НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ЦЕЛОКУПНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ЩЕ КАЖЕ КОЙ ДА УПРАВЛЯВА„ АКО МУ СЕ ВЪРНЕ ДОВЕРИЕТО В ПОЛИТИЦИТЕ ВЪОБЩЕ. Това е големият проблем! След референдума ще има избори и които спечели, но референдумът осигурява по-справедливи възможности да се чуе гласът на всички българи. "Глас народен- глас Божи"- но не глас на една част, защитаваща интересите на определена неголяма част от народа. Затова има партии при демокрацията. Леви-защитаващи интересите по принцип на бедните. Десни- защитаващи интересите на богатите и предприемачите, център- който балансира и защитава обикновенио интересите на средната класа. Нашите партии с изключение на коалиция за България, която е класически пример на лява партия с точно определен електорат , нямат ясно ориентациия кой е техния електорат. Определен елкторат имат и ДПС и АТАКА. Не може да се очаква сформиране на нов блок на дясно ориентирани партии да защитава интересите на бедните. Затова СДС, която беше огромна политическа сила се разпадна, защото не си определи точния електорат, интересите на който да защитава. Не може да се очаква от Герб като дясна партия да защитава интересите на бедните. Там мястото в политическото пространство е заето. Това е в основата на бъркотията в политическите партии, които объркват народа и затова народът загуби доверието. Партията на миглена Кунева например иска да бъде партия на всички граждани на България и затова тя не можа да влезе в парламента. НЕОБХОДИМО Е ВСЯКА ПАРТИЯ ДА СИ ДЕФИНИРА ТОЧНАТА ПОЛИТИКА И ПРОГРАМА КОЯ ЧАСТ или КОЯ ПРОСЛОЙКА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО е ИЗБРАЛА ДА ЗАЩИТАВА. Грубо казано ако има партия на учителите- знае се кои интереси ще защитава и кои ще я избират. Ако има партия на спортистите-на селяните, на работниците в индустрията също има съответно дефиниране на точна електрорална група. Пак повтарям БСП, респ. коалиция на България има такава ориентация, защото тя най-добре от класиката знае какво представляват капиталистиеските производствени отношения. Всички навремето избраха НДСВ, партрията на царя.като месия. Кои интереси тя защитаваше, пак на всички българи , такава партия няма, такова партия може да има, ако сме МОНАРХИЯ и т.н. и т.н... Затова и ГЕРБ рано или късно се очаква да последва съдбата на НДСВ. А БСП и коалиция за България е традиционно между първите две политически сили. Появява се някоя партия мимолетно и изчезва като първа - СДС, НДСВ, ГЕРБ.... Не разбирам защо смятате , че изборите са най- правилното и справедливо решение!?. Или тези избори ще трасират пътя на оная партия на която сте член или симпатизант. Това се определя като тясно партийни амбиции и боричкания за власт. Изборите сега няма да променят съотношението на силите в парламента. Освен това има опасност процента на гласувалите се да падне още по-ниско от изборите през май. Нещо подобно се получи във Варна с изборите за кмет. Големи протести за смяна на кмета- най-накрая отчайващо нисък процент на гласували и статуквото не бе променено... Референдумът, след подходяща и убедителна разяснителна работа би върнал доверието на хората и те сами ще предложат каква смяна на системата желаят. Това е в пълно съответствие с демокрацията.
Интересно би било да се чуе вашето мнение относно близо 4 годишното управление на Герб какво донесе на страната....пълно потъване на дъното, последно място в Европейския съюз по всички показатели, колосална безработица, затрита и агонизираща индустрия, занемарено образование, медицинска помощ и селско стопанство, глад и мизерия народна за сметка на обогатяването на една малка част от населението. Масовии фалити на малките и средни предприятия, кухнята на които професионално познавам, извинете за нескромността като външен и независим експерт. И с вашето искане за оставка вие съзнавате ли, че ще върнете Герб отново на власт. Както казва '"вълкът си сменя козината, но нрава си не сменя'. Още повече , там се действа съз заповеди подобно на тези в казармата. Ако вие сте между богатите и се страхувате сегашното правителство да не ограничи вашето обогатяване имате право да протестирате, ако сте представители на някои монопол- например енерхгое също имате право да недоволствате и протестирате, защото се засягат вашите интереси. . Пропастта между бедни и богати става все по-голяма. Затова в България все още няма т.н. средна класа , която да оформи центъра. Средната класа от малките и средни предприятия и селското стопанство изнемогвата и фалират. Значи нямаме партия и на центъра, която да защитава интересите на тази неродена ояще класа. Имаме две класи от средите на народа- бедни и богати. Бедните- на БСП и коалиция за България, за богатите и свръх богатите няма ясно ориентирана партия. Затова центъра , ролята на балансьр изпълняваше ДПС- партия която си знае електората интересите на хората който защитава. Партията на Атака също си знае електората. Това е партия на оная част от българските патриоти, която е много чуствителна към националните интереси. Една малка държава като България има нужфда от такава партия, лошото че неиният лидер е много емоционален и твърд като политик, който не е склонен на компромиси. Иначе в неговата програма има много ефективни предложения.....якои оприличават тази партия като фашистка. При съвременните глобални ъслови в една такава малка страна като България не може да има фашистка националистиеска партия. Националистическите партии са опасни за Великите сили, като Франция, Германия , които биха могли да имат агресивно поведение и както Социалшовинистическата партия на Хитлер реши да разширява своите територии с наи-опустошителната война в историята на човечеството. В парламента се случи така , че ДПС и АТАКА имат принципни различия и са противници. И въпреки всичко АТАКА ясно съзнава, че тряпбвба да се пресекат домоигванията на Герб към реваншизъ. Герб е много по опасе от АТАКА и това ония които не са го разбрали ще го разберат. Това е така , защото Б.Борисов дерижира и разпорежда всичко. Сам той заявуи публично-"Партията-това съм аз , докато мен ме има ще го има и Герб"? Това са заявления на 100 % диктатор , въпреки че той не го съзнава и не го приема.
Ако принадлежите към бедните, не мога да си обясня защо искате да дойдат десни сили , сили защитаващи интересите на богатите. В интерес на истоината трябва да има десни партии, които да си определят ясен и тоен електорат, чиито интереси защитава. Затова скандиранияпта "червени буклуци" нагли пенсионери , гледайъе си хапчетата и здравето ца изтъркани празни фрази, загубили значението си. В БС има и младежко движение което се разраства. Само НА БУЗЛУДЖА ПРИСЪСТВАЩИТЕ НАД 55000 души гласуваха подкрепа на правителството "Орешарски" а подписите в подкрепа от София и цялата страна над 250000 на буклуци ли са. Нещата са много по сложни. Не сте ли убедени, че това правителство има лява ориентация, и че има волята да решава социални проблеми засягащи интересите на бедните. Някои сили чиито интереси се засягат ви внушават какво ли не , за да могат да използват за своя изгода и ми се струва че ще гго разберете. Не може да се сформира нова партия от средата на почтените протестиращи , защоти тя няма да може да бъде припозната от българите на този етап , чии интереси ще защитава на недоволните, значи на всички българи,разчитайки че ще открадне електората на БСП, резп., на Коалиция за България. Затова казвам , протестите имат стихиен неясен неосъзнат не избистрен концепциално характер, който както протестоте в западните страни може само да бъде коректор на управляващите. Поне на този етап от развитието на страната и неясно формиращите се нови партии друго не може да се очаква -харчене на пари за избори и въртеме в един омагьосан кръг. Такава е е ориентацията на правителствата в Европа и света, вслушвайки се в протестиращите, но не си подават оставката!? Я вижте Турция, колко кръв и насилие там имаше и управляващата партия си остана на власт. Но протестите във всички случаи ще доведат до определени корекции , свързани с народното недоволство. Нещо подобно се предполага и очаква да се случи и в България...Ако протестиращите са против системата. и под смяна на системата искат смяна на капитализма с друга по-справедлива система , то на този етап на Глобализация това е невъзможно., Иска се от протестиращите смяна на системата, но не се посочва каква смяна искат! Аз посочих възможните варианти за смяна на системата на базата на съществуващите базисни фундаментални услови- капиталистически производствени отношения и демокрация. Ако искат протесъоращите някаква друга неяпсна система да знаят че по мирен пътр това не може да стане- значи смяната може да стане с оружие и революция. У нас се получи нещо подобно на борбата на английските работници в зората на зараждането на каспиталистичесдките пороизводствени отношенищ тогава те са протестирали по подобен начин както това става дне в България, смятайки че машините са им виновни и започнали мадово да чупят машините. У нас се започна с къртене и чупене на плочки и построяване на барикади с пеки буклукчийски кофи както по време на великата френсла револцияв средата на 19-ти век. Сиреч искате революция чрез коящто ще се смени системата , която е неясна в главите на водачите на протестиращите.
Без да искам да ви обиждам, струва ми се че сте манипулирани и че ви използват като инструмент ония, които се ръководят от тясно пртийни интереси, начело с Герб и някои други партии, партийки и ново сформиращи се такива. Народът е казал " истината често боледува ,но тя никога не умира". И тази истина все по-отчетливо се очертава в хода на протестите. Предполага се, че протестиращите знаят, че освен тях в страната ни има много разумни, мислещи будни и родолюбиви хора, искрени честни патриоти, които много добре могат да отсяват плявата от зърното. Не знам дали познавате българската народопсихология щом ме убеждавате във вашето право на искане с думите , дайте да ги смъкнем , тия , пък после ще видим какво ще правим. Неизвестното и страшното ще дойде след като се свалят управляващите насилствено по не демократиен път.
Впрочем публично по телевизия канал 3 преди няколко дни един от организаторите и водачите на протестите заяви , че след като постигнат победата , тогава ще мислят какво да правят.. Това е една стихийна борба , протести , заради самите протести и неосъзнато и неясно искане. Всеобщо е мнението, че протестиращите не знаят каква система искат, и как може тя да се промени. Това личи от десетките интервюта по телевизиите демократични средста и с въоръжена борба.
Системата може да се промени по два начина; Най-справедливото демократично средство е РЕФЕРЕНДУМЪТ, който ще покаже какво иска ЦЕЛОКУПНИЯТБЪЛГАРСКИ НАРОД , а не определена група, прослойка, партия,класа или новосъздаден блок. Освен това неубедително и крайно некоректно звучи становището на някои от вас, че това правителство дойде на власт като превратаджийско. Обосновете се с факти и аргументи. Беше спазена констуцията на базата на принципите на демокрацията. След като Герб не можа да създаде правителство, съгласно правилата мандата бе даден на следващата сила. За какъв преврат говорите!? А тези искания на протестиращите, които за мен са стихийни (има много хора които са попаднали там , увлечени от еуфиорията и ентусиазма на другите, без да знаят какво искат и това се вижда от интервютата) не тангират ли с превратаджийски намерения и упражняване на сила. Без да овбинявам протестиращите бих . Ако не се допират до превратаджийски намерения те целщт гражданска война или нова революция за смяпна със система япвяваща се актернатива на капитализма и бившия социализъм. Ако е така и аз бих се присъединил към тези протрести. Тогава българия ще предложи като богоизбрана нов по-справедлив начин на живот. Прекрасно! Но не е така за съжаление. Пред риска , че се повтарям бих искал да отбележа, че увлечени в своите разбирания при липса на ясни идеи за промяна ескалацията на напрежението довете до стълкновения, които могат да се оприличат на своеобразна форма на тероризъм. Тоакава е реалната неосъзната практическа форма на изява на протестите. Щом има стълкновение, то от гледна точка на протестиращите другите са виновни , от гледна точка пък на полицията протестиращите са виновни. Това е своеобразна форма на стихийна неосузната борба на протестиращите. Тероризмът не се свежда само до хвърляне на бомби , до атентати и т.н. Нима къртенето на плочки и правенето на барикади с вандалски действия не е подготовка за силово смъкване на управляващите, граничещо с гражданска революция.!?... Зависи под какъв ъгъл се гледат нещата. От вашата позиция излиза, че щом правителството не одобрява исканията на 2-3, 5 ,10 или 30000 разностранно недовлни, то е мафиотско, нагло.. Оказа се, че вече няколко стотин хиляди подържат правителството и искат да му се даде шанс да работи и то работи . Ако не бъде смъкнато насилствено и поработи поне една година вие ще се убедите че са ви манипулирали. Излиза че спорец вашите идеи проблемът може да се реши само чрез гражданска война или нова революция. Друг път няма и ако се опитате по задълбочено да разсъждавате обективно ще достигнете до подобен извод. Уличните протести са още в детската си възраст, сега гражданското движение се ражда трупа опит и мъдрост,. Това е положителния резултат от тези протести.-раждане на активно гражданско общество. Ще дойде време когато това общество ще създаде и своите идеолози , водачи, знаещи какво иска , как и с какви средтва може да се постигнат исканията. Засега и протестиращи и управляващи се учат още на демокрация. Виждате че и профсъюзите , дори и президента се учат на демокрация чрез тези протести и те не знаят как да подходят.
Мисля че правителството " Опршарски" непрекъснато приканва за разговори, показва че се вслушва в исканията на народа, и то се учи на демокраци и го показва. Но затова, че не си подава оставката заради исканията на няколко хиляди не е коректно и основателно, след като има граждани с контра искания и т.н.
ЗАТОВА аз със скромните си възможности и никакви претенции за власт или влияние и обвързаности достигнах за себе си до извода, че единственият мирен правилен и справедлив ход е РЕФЕРЕНДУМЪТ, но не чух вашите аргументи, защо вие не го одобряавате. Референдумът ще осигури чуваемост на всички българи, а не само на тези които излизат по улиците на столицата. Безспорно между протестиращите има много почтени хора, които искат промяна, но не знаят каква, надяват се на другите, има и купени скандиращи, които носят определението "лумпени", има и вандали и агресивно настроени, които показват своите агресивни действия по стадионите и футболните мачове и по улиците извън протестите, има партии и партийки и новосформиращи се неопитни още движения с неясни програми и който се боричкат за власт, има представители на монополи които се съпротивляват и яхват протестиращите, използвайки ги като инструмент за постигане на собствените цели и т.н., Това не е само мое мнение, а мнение на много по-опитни от мен обективни и честни наблюдатели и анализатори. Много разноцветна е уличната процесия. Вече и социологическите проучвани сочат, че рейтинга на Герб спада , а на БСП се качва и че той е по-висок. Не се знае, след като излязат наяве и други престъпления на гербаджиите, колко още ще спадне рейтинга на Герб. Ние все още всички се учим на демокрация. Правителството "Орешарски ' разбира се не е идеално, но то показва че иска да се вслушва в протестите. Прави му чест, затова че стоически понася публичното дерижирано оплюване. Другата положителна роля на протестите е, че протестиращите изпълняваха ролята на опозиция на управляващите партии в парламента, тъй като много по некомпетентното правителство на Б.Борисов правеше демонтрации неявявайки сше на работа. Там в парламента пролича , че в ГЕРБ нямат компетентни хора, които да опонират като конструктивна опозиция. явиха се един двамас , останалите шаблонно с метиди на лидерът си само крещят и отричат всичко подобно на улицата, която яко са яхнали. Народът ги е избирал да работят, а те на практика саботираха работата на парламента неявявайки се на работа. Това ли одобрявате, тези хора ли очквате че ще решат проблемите на народа и държавата. Ами те са също тъй неопитни и нормално е сега да се учат като стоят на стаж в опозиция.Това е оправданиетъо и за тях. И в живоита ни на всеки един от нас . подобно на спортистите ако не се научим да губим с достонство и си правим изводи не може да очакваме да се изправим в живота. Там няма вечни победители, нещо което Бойко Борисов иска.
Народът е казал какъвто е народът, такива са и неговите управници и всеки народ си заслужава управниците защото той ги избира. А в последните избори участваха много малък процент от избирателите. При евентуални нови избори този процент се очаква да бъде още по-малък. И от тази гледна точка не би трябвало да се избързва. Затова ако се проведе референдум ще се чуе гласът нна ВСИТЕ БЪЛГАРИ, което по мое скромно мнение е справедловото решение. При демокрацията винаги има и ще има за и против, но и в демокрациите с голям опит не се иска оставка за щяло и нещяло. Ние много лесно се научихме за всичко да искаме оставка. След като поработи това правителство няколко месеца ще се види и тогава ще го съдим. За сега съденето още от първия ден е напълно тенденциозно от заинтересовани сили боричкащи се за власт и с времето това става все по-ясно и отчетливо. Бъдещето ще покаже какво ще се случи и каква е истината.
Увлякох се в много обстоятелствени обяснения с цел да покажа, че искането за оставка на този етап от развитието на страната и създалата се реална обстановка е невъзможно и нецелелесъобразно. Това е мое мнение, в което съм категирично убеден. Интересуващите се от съдбата на изстрадалия ни народ и милото ни отечество след като го прочетат могат да си правят свои самостоятелни изводи. А такава е и моята цел, да търся със скромните си възможности обективната истина и да я представям така както я виждам и да предизвикам една конструктивна разумна дискусия съпрововедена с убедителни факти и аргументи, Възможно е да не съм прав. Затова се радвам на опонентите, които с факти и аргументи ме убеждават в другата истина, която аз не виждам, т.е в тяхната истина. Многоуважаемите трима опоненти не можаха да ме убедят в тяхната истина с убедителни факти и аргументи. Аз им благодаря. Те показаха, че не са безучастни към събитията в страната., Това показва, че са бъдни и будни родолюбиви българи, загриженио за съдбата на своя народ и отечество. Всички ние управляваяи и управлявани има на какво още да се учим.

с поздрав ,уважение и най-добри пожелания

www.bogomil.blog.bg
цитирай
5. анонимен - undeshko трудно се "позна" в коментара.
29.07.2013 14:38
ГЕРБ изпиха горчивата чаша и само от тях зависи бъдещето им. Поне мен това не ме интересува.
Интересува ме как се "вслушва в протестите" държащото се на паяжина правителство. И понеже то е марионетка в чужди ръце, а ушите на "чуждите ръце" слушат, но не чуват, нещата вървят към неприятна развръзка и то много скоро.
Нещата вървят към лош край и тогава вече ще бъде много късно всички да се питат : защо оставихме правителството "да поработи" още няколко месеца.
А то работи, но в същност нищо не прави. Само обещава "светло бъдеще", но "като му дойде времето". Нещо в което и те самите са убедени, че ще бъде в някакво "близко бъдеще" . А понеже вече нямат път назад, очакват с видимо объркване кога ще ги изметат и тях !
цитирай
6. krassko - Какъв референдум сънуваш?
29.07.2013 16:09
Правителството на Бойко как си подаде оставката след два дни протести?
Не носи вода от девет кладенци, а Орешарски два си подава оставката и да се хванат за ръка с Бойко да правят метани на Доган.
цитирай
7. bogomil - Благодаря на krassko за краткия, но показателен коментар
29.07.2013 18:50
Драги красско, бих искал най-напред да благодаря и на вас за проявения интерес към постинга налагащ необходимостта от много разсъдлив и обективен анализ. Бойко Борисов си подаде оставката, за да се спаси от попаданато в голямата пропаст, защото той и неговите некомпетентни съмишленици ясно съзнаваха до какво дередже поставиха народа и държавата. Целта му бе да хвърли вината от болната глава на здравата. Липсата на опит и компетентност го уплашиха, а тогава вреше и кипеше не само в София. Варна протестираше масово и видяхте какво стана с протестите им и участието в изборите за кмет, отчайващо малко участие. Нещо подобно се предполага и очаква и от Вашите стихийни искания за оставка, за смяна на системата, която не знаете каква трябва да бъде. ЯСНО СРАВЕДЛИВА! Всички я искаме тази сораведлива система, но каква трябва да бъде тя. Имате ли отговор на този въпрос вие и вашите водачи!?.. Бих иска да ви помоля да ми обясните и удовлетворите това мое почтено искане. Бойко Борисов ясно съзнаваше какво са направили и сам предупреди още преди да подаде оставката или в момента когато я подаде, ония, които дойдат след него да знаят какво ги очаква. Като се има предвид и поведението му като опозиция се стига до предполагаемата истина, че в основата на протестите и размириците стои той и неговата партия като вдъхновител яхнал протестите, за да удовлетвори своите страсти и тясно партийни интереси на вашия гръб и на гърба не целия български народ.
Има демократични срдства т за снемане от власт на правителството Орешарски. Опозицията от страна на Герб да гласува вот на недоверие и да получи подкрепа от Атака. Вторият начин също е демократичен - Акака да не си даде единия глас, за да има мнозинство в парламента. Тогава автоматично парламента се разпуска и правителството пада.
Да не се повтарям, бих искал да ви помоля много внимателно да препрочетете постинга и коментарите, моите и на другите блогери и читатели и да се опитате да вникнете в същината на проблемите и политическаста обстановка в страната. Що се отнася до това дали настоящият и предишните ми постинги на тема събитията у нас след изборите през май, бих искал да ви информирам , че много от прогнозите ми се потвърждават не на сън, а на яве. Можете да ги прочетете в www.bogomil.blog.bg. Надявам се, че рано или късно ще проумеете много житейски, социални и политически истини. Нали по-горе съобщих, всички ние се учим на истинска демокрация. С други думи не можеm когато се изкачваme по една стълба да преминеm на веднъж всички стъпала и да се озовеm направо на 20-то или 50-то стъпало, без да си преминали през всички стъпала; първо, второ, трето и т.н. Струва ми се ,че вие и ваши съмишленици искатe да се озовем на 20-то или 50-то стъпало изведнъж, без да сме преминали през всички етапи на развитие на още формиращите се капиталистически производствени отношения, които не знам дали са ви ясни. С всичкото си уважение към вас, бих ви препоръчал, когато опонирате и изказвате свое мнение, опитвайте се да се опирате на фактите и убедителните аргументи, а не на шаблонни фрази. По този начин хората, които ви слушат или четат ще ви повярват и замислят над вашите убедителнии аргументи.

с поздрав, уважение и най-добри пожелания;
www. bogomil.blog.bg
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogomil
Категория: Други
Прочетен: 2031573
Постинги: 452
Коментари: 1153
Гласове: 1970
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930