Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2013 16:48 - Един сериозен политически въпрос!
Автор: bogomil Категория: Политика   
Прочетен: 1651 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 12.07.2013 07:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ВЪПРОС КЪМ ЗАГРИЖЕНИТЕ ЗА СЪБИТИЯТА В БЪЛГАРИЯ

      Уважаеми Читатели,
След всичко това, което става през настоящата година от февруари насам, се достига до извода, че уличните протести са или предвестник или начало на неизбежната класова борба, така както е описана тя в специализираната литература. У нас  вече има оформени класи, които преминаха през болестите и развитието на  детската и юношеската възраст. Това са; 1. политическа класа - публично оповестявана от самите тях, 2. класа на богатите и 3. класа на бедните. Тези три класи са като "орел- рак и щука". T.н "средна класа" на порактика повече клони към бедните, отколкото към богатите и тя се бори за оцеляване и съществуване. Представителите на голяма част от малките и средните предприятия, които са гръбнака на икономиката, също се борят заедно с бедните и много от тях преминават към класата на бедните, фалирайки. Тези класи са произлези от народа, който е в подобно положение - объркан, отчаян и разединен. И като че ли такъв народ по лесно се управлява.  В началото на летните протести в свой коментар един  високопоставен българин в Германия (ако не се лъжа от "Дойче веле") по медиите у нас в коментара си заяви,  че ситуацията  не е опасна, защото била "борба между бедни и богати". Да, но тази борба не е като тази в развитите западни страни. Тук бедните живеят на ръба на оцеляването, за разлика от тези в западните демокрации. Освен това понятието бедност има различна стойност и определение на базата на общия стандарт на живот у нас и другите развити страни.. У нас бедният народ е в много по окаяно състояние от водещия се за беден в Западните страни.  
     Философски погледнато битието, начинът на живот определя съзнанието. Начинът на живот на тия три основни оформили се  класи у нас е различен. Това определя съзнанието, интересите, исканията и т.н. Съществуващата форма на изява, т.е на реализация на капитализма на този етап у нас е хищническа. Бедният  народ изпитва тази му природа върху гърба си. Това разслоение на обществото вече е факт!  
      Борбите, които са неизбежни в бъдеще, от стихийнии неорганизирани постепенно ще преминават във все по-организирани, с ясно формирани цели  на бедните. Известно е, че при  капитализма (какъвто е в България), богатите ще стават все по-богати, а бедните все по-бедни. Борбите у нас като току що зараждащи се различават по характер с тези на развитите демокрации, които са преминали през тази най-груба форма на  класова борба. Явно е това обаче, че и в развитите демокрации, също има народни протести. Това показва, че каптализмът в световен мащаб вече изчерпва своите възможности. Идеолозите по света работят, търсейки нова форми на обществено икономически отношения и формации, но на този етап не са достигнали до алтернативна форма на управление. Може би теорията за конврергенцията - вземане най- доброто от капитализма и социализма би била най- подходяща  на този етап от развитието на обществото у нас . А това е социалната държава.- осигуряваща големи социални придобивки на основната част от народа- т.н. наемни работници, т.е работници наети на работа от едрите предприечмачи -богатите. Ако си примомним думите на Збигнев Бжежински, на запитването дали  Американският тип демокрация е върхът на най-справедливото обществено икономическо устройство на Човечеството, чиито отговор е "ще се допитаме до американския народ" , стават ясни две истини; едната е, че американците като лидери искат да наложат техния начин на живот, който не се приема добре от народите в Европа и Азия и другата - човечеството се лута и няма ясен път пред себе си  за близкото и далечно бъдеще - накъде да върви.. А неизбежният извод от всичко това е, че НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД  Е ПОГРЕШЕН“!
      В този ред на мисли,  недоумяващото и парадоксално е, че сред протестиращите за смяна политическата система, срещу правителството на Орешарски има много почтени хора от всички прослойки - работници, селяни, интелигенти; безработни, младежи, хора на средна възраст и възрастни пенсионери, мъже и жени, принадлежащи към класата на бедните хора, които не съзнават, че останалите две класи могат да ги използват като инструмент за постигане на своите цели.  Ако политическата класа  и тази на богатите е с ясно определени интереси, то тяхното съзнание категорично се свежда до запазване на т.н. "статукво", едните да са вечно в политиката, т.е в Народното събрание (някои пратени там от народа могат и да не ходят на работа или да ходят, когато си искат привилегировани и защитени с имунитет), респ. да участват в управлението сменяйки или запазвайки си местата от избори до избори. (Това извиква на преден план мандатността).  Другата класа, преобладаващата класа на бедните, която иска едва ли не равноправие, справедливост, свобода, благополучие, начин на живот близък до този на другите две класи звучат малко утопично и на този етап бедните не са наясно как могат да постигнат своите цели, защитавайки интересите си. За тази преобладаваща класа на бедните, единствените искания определящи тяхното желано битие се свеждат до създаване на Условия на живот осигурявани от т.н. СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА. На този етап най-близо до такава политика е на сегашното правителство, въпреки ненормалните условия на работа, конфигурация и начин на работа на парламента.
        На базата на гореизложеното възниква сериозният въпрос! Това което става на улицата с протести и контрапротести, класова борба ли е и ако е класова борба тя стихиен неосъзнат характер ли има или е класически пример на борба, която може да докара не само до хаос, анархия и до още по-утежнено положение на народ и държава, но и до гражданска война или социална (политическа) револолюция!?

                                                                   с уважение; д-р Богомил Великов Колев                  

                                                                                     www.bogomil.blog.bg




Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. tomcat2 - Забележете и друго д-р Колев, пр...
09.07.2013 16:52
Забележете и друго д-р Колев,протестират софиянци,а останалите защо не?Това също е интересно!Ако мога да перефразирам една поговорка'София на България не верва"
цитирай
2. drakulla - Имаше го
09.07.2013 17:27
и обратния момент - докато цялата страна и особено Варна протестираше масово по време на февруарските протести, в София протестираха символично.
цитирай
3. bogomil - Bлагодаря на tomcat2, и drakula за техните кратки но убедителни коментари
09.07.2013 20:23
Уважаеми приятели
Вие наистина сте загрижени към събитията в държавата и предимно в София, като граждани с будна гражданска съвест и позиции. Благодаря ви за становището. Съгласен съм с Вашите констатации, които в същност потвържадават предишните ми постинги по проблема.
Не съм съгласен с някои мнения в постингите на уважаемият блогер drakula, drakula.

с поздрав, уважение и най-добри пожелания
www.bogomil.blog.bg
цитирай
4. drakulla - Забелязвам това
09.07.2013 21:49
класово разслоение. Обаче при нас, както всичко друго, то е доста странно. Наблюдавам едни смешни хора, самопровъзгласили се за буржоа, взимат се насериозно ( особено някои софиянци), такива, заради които Паисий е възкликнал : "О, неразумний юроде..." Та тези комици сбръчкват нос, когато пътуват из "провинцията" и срещнат някой отруден човек, че и го гледат и коментират с презрение на всичкото отгоре. Неукият, бездуховен и безценностен Андрешко се настани най-отгоре и се самообожава.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogomil
Категория: Други
Прочетен: 2030647
Постинги: 452
Коментари: 1153
Гласове: 1970
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930