Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2012 09:27 - 24 ноември-ден на св.Екатерина
Автор: bogomil Категория: История   
Прочетен: 712 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.11.2012 08:10


 СВЕТА ЕКАТЕРИНА 

Православната църква почита паметта на Света великомъченица Екатерина на 24 ноември. По време на властването на император Максимиан през IV век в гр. Александрия живяла една девойка от царски род на име Екатерина. Майка й била християнка, но прикривала вярата си, тъй като по това време все още християните били подложени на жестоко гонение. Екатерина била надарена с рядка мъдрост, ученолюбие и красота. На 18 години тя вече била известна с своя ум и знания - знаела за книгите на философите и поетите и била изучила лекарската наука. Много богати князе искали ръката на красивата Екатерина. Майка й и нейните роднини уговорили девойката да се омъжи, но тя отказвала на всички кандидати, като казвала на своите близки; „Ако искате да се омъжа, намерете ми момък, който да бъде равен на мене по благородство, богатство, красота и ученост!” Такъв момък нямало. Имало между царските синове знатни и богати, но по красота и мъдрост, те не могли да се равняват с Екатерина.

            В околностите на града по него време се криел един пустинен човек със светъл ум и праведност. Той бил духовен баща на майката на Екатерина. Майката завела при него единствената си дъщеря, за да й даде добри съвети. Като видял мъдростта на девойката, старецът решил да я обърне към познанието на истинския Бог. Казал й, че познава един чуден момък,  който я превъзхожда във всичко; с красота по-светла от слънчевото сияние, с премъдрост, която управлява целия свят, с богатство, което се дели постоянно, но не намалява, с неизказано благородство, с една дума няма подобен на него,

            Екатерина се смутила, била изумена, но все пак се осмелила и запитала дали това е истина. Старецът мъдрец я уверил в истината, като и разказал за живота и чудните дела на този момък (Исус Христос)      

                                image
      Екатерина изявила желание да види момъка. Старецът й разказал, че ще може да види този момък, ако изпълни Неговите заповеди. Мъдрецът дал на девойката икона на Св. Богородица с божествения младенец като й заповядал да я отнесе в къщи и да прекара нощта с молитва пред иконата на майката на момъка (Исус Христос) Мъдрецът изразил вяра и надежда, че ще се изпълни нейното девическо желание и че тя ще види лицето на нейния син.

            Екатерина послушала стареца, и започнала да се моли. След като заспала от умора на сън и се явила небесната царица държейки младенеца, девойката напразно се мъчела да погледне младенеца. Съгласно преданието, при всеки опит, той отвръщал погледа си. Тогава Божията майка  започнала да моли сина си да погледне девойката, като хвалела нейната красота и мъдрост А синът на Божията майка не искал да погледне девойката, тъй като тя била безумна и бедна. Накрая сънът на Дева Мария склонил и казал, девойката да отиде при мъдрия старец, който ще й каже какво да прави, и добавил, че ако стори това ще го види и ще получи божията благодат.

            Впечатлена от съня, девойката отишла при мъдрия старец, който й обяснил  истинската вяра, райското блаженство, за гибелта на грешниците. Екатерина разбрала истината повярвала и приела светото кръщение от стареца.

            Покръстената девойка се върнала в дома си с обновена душа. През нощта отново на сън се явил синът на Божията майка, който този път погледнал девойката в лицето. На въпроса на майка си,  дали сега девойката му е станала угодна, Исус Христос отговорил; ”Сега тя е толкова богата и премъдра, колкото по-рано бе бедна и неразумна. Искам тя да бъде моя нетленна невеста”. Паднала на колене Екатерина и заявила „ Аз съм недостойна  преславни Владико, да видя Твоето царство, но удостой ме да бъда Твоя рабиня. Тогава съгласдно легендата и съня, Божията майка  хванала дясната ръка на Екатерина. Синът на Дева Мария поставил чуден пръстен й казал на девойката „Не търси земен годеник!” Когато се събудила, осеяна от неземна радост, девойката видяла на ръката си чуден пръстен. От този момент тя се променила. Не мислела за нищо земно; душата й била пълна с божествена любов. Тя мислела само за своя небесен Годеник.

По това време в Александрия пристигнал беззаконният цар - омразен и жесток гонител на християните. Разгласил чрез своите глашатаи, че скоро в града ще има езически празник. Стекъл се много народ. „Всеки донесъл жертвоприношение и празненството започнало. Като взела със себе си няколко служители, Екатерина застанала на прага на езическия храм, където се извършвало езическо приношение. Когато царят я повикал, тя му казала; „Не те ли е срам царю, да се молиш на гнусни идоли! И вашите учени говорят, че боговете на които вие се кланяте, били люде, и че там за някакво славно дело поставили стълбове и статуи. Познайте истинния, безначалния и безкрайния Бог Чрез него царете царуват и светът стои. Той слязъл на Земята и, станал човек за нашето спасение. Той не обича жертви, не се радва на заколването на животни, но иска ние да живеем по Неговите заповеди”. Царят се разгневил и продължил с жертвоприношението. Когато повикал девойката при себе си, той бил изумен от нейата божествена красота.. Девойката разказала, че произхожда от царски род, от рода на царя властвал преди него. И продължила да слави своя Господ Бог като заявила на царя; „Ако искаш да отърсиш мрака, който затъмнява твоя ум, ще познаеш суетата на своите богове и ще разбереш истинския Бог” Царят се разпоредил да повикат най-учените мъдреци и да изобличат девойката. Явили се 50 мъдреци философи

 Спорът започнал. Един от мъдреците, който се славел като най-мъдър философ започнал да защитава своите езически богове. Девойката слушала внимателно, след което най-напред се постарала да докаже лъжливостта на езическите богове с думи на философите и поетите, а след това обяснила ония места в техните съчинения, в които се предсказва новото учение. Накрая разказала за живота и смъртта на Исус Христос „Той милва грешниците-казала тя-прощава греховете на каещите се.... Повярвайте на него и ще бъдете спасени”.  Старецът измежду най-мъдрите философи слушал със затаен дъх и удивление и накрая се признал за победен. Останалите мъдреци се отказали да водят спор. Нещо повече те започнали да изповядват  истинския Бог, комуто се покланяла красивата девойка Екатерина. Царят се разгневил и заплашил със смърт и мъчения. Мъдреците приели мъченическата смърт.

Царят не се отказал да убеждава Екатерина. Нейната чудна красота му внушила грешна любов. Той й предлагал половината си царство, стараял се да я прелъсти с дарове и с обещания за слава и почести.  Екатерина отговорила. „Че дрехата на мъченица за нея е по-красива от царска багреница”. Царят я заплашил със страшна смърт, на което тя отвърнала, че „нейните страдания ще доведат много люде до Бога и ще им отворят небесното царство”. Разгневен царят заповядал жестоко да я мъчат. Цялото й изящно тяло се покрило с рани. След това я хвърлили в тъмница, където тя престояла дълго време  Искали да я уморят от глад, но вярата в Бога-нейния Годеник не позволила това.

Когато царят напуснал града, един сън принудил неговата съпруга царица Августа да поиска дълго желаната среща с Екатерина.. В този сън красивата девойка поднасяла златен венец на царица Августа и й казала, че той е от Владиката Христос. Когато царицата пристигнала в затвора, светлото лице на девойката я поразило. И тя паднала в нозете на красивата мъченица и промълвила” Щастлива съм, че най-после те видях! Няма да съжелявам, ако загубя живота и царството си. Радвам се от душа и сърце, че виждам твоята светла красота. Блажена си ти и достойна за похвала, че си се привързала към такъв Господар и си получила от него толкова чудни дарове!”.

Екатерина отговорила; „ И ти си блажена царице. Аз виждам над главата ти венец... Ти ще получиш тоя венец за малкото мъчения, които ще изтърпиш, и ще отидеш при истинския Цар във вечното царство„ Царицата се изплашила, не искала да изпита мъченията на нейния жесток съпруг и господар. Екатерина се опитала да успокои царицата, че Христос ще я закрила, че тялото й малко ще пострада, но там при Христос спасителя душата й ще се успокои. Царицата била съпроводена на тази среща от  Порфирий-стотник и приятел на царя, заедно с много войници. Като слушал тия слова на Екатерина, приятелят на царя Порфилий възкликнал „Аз искам да стана Негов (на Христа) воин и да вярвам в него”. Тъй като царският офицер и неговите войници не били чували за Христовото учение, Екатерина била принудена отново да ги запознае и посвети в него. Тогава царицата, Порфирий, войниците повярвали в Христа и благоговейно се простили с красивата девойка мъченица.

Когато царят се върнал, повикал отново Екатерина и започнал да я уговаря с прелъстителни думи „Ти си по-красива и по-мъдра от нашата богиня Артемида. Не погубвай красотата си. Раздели с мен царството и земното веселие! Но Екатерина била непреклонна. Това вбесило царя и възбудило у него дива ярост. Той заповядал да донесат колело с остри зъбци и заплашвал Екатерина, че ще я привърже към това страшно наказателно оръдие, ако не се поклони на боговете, но девойкта не се изплашила. Тогава царят заповядал да започнат страшните мъчени над Екатерина. Според легендата, едва започнали мъченията, оръдието се счупило и мъченицата се изправила невредима. Тогава народът извикал; „ Велик е християнският Бог!”.

Царица Августа, след като чула за случилото се излязла и започнала да укорява своя съпруг и цар затова, че той си позволява да се бори с живия бог и да измъчва вярващите в него.  Сега царят обърнал яростта си към собствената си съпруга и  обезумял заповядал да й отсекат главата. Още същата нощ Порфирий, заедно с повярвалите войници погребали тялото на Августа. След това отишли при царя и му заявили, че и те са християни, войници на истинския Бог.  Те също били обезглавени по заповед на царя..

На следващия ден царят повикал Екатерина и се опитал да я укори за това, че тя е прилъстила жена му, погубила мъжествения войн Порфирий, заедно с неговите повярвали в Христа войници и смутила народа.. За кой ли път се опитал да я приласти с щедри царски обещания, но Екатерина била непоколебима.  Като разбрал, че няма да постигне никакъв успех, царят заповядал да я предадат на смърт.

Когато водели обречената на смърт към мястото за изпълнение на наказанието, след мъченицата вървяло огромно множество народ и я оплаквало, че погубва своята младост и красота. Умолявали я да отиде при царя и да го послуша. Мъченицата ги успокоявала да не плачат за нея и уговаряла с думите; „Плачете по-добре за себе си, защото вашето неверие ще ви погуби!”.

Екатерина приела смъртта, молейки се на нейния Господ Исус Христос.  Била обезглавена от един войник. В източниците се съобщава, че това станало през 305 година. Според преданието ангели взели тялото й и го отнесли на Синайската планина. Съобщава се, че след повече от два века след нейната мъченичешка смърт,  братята на Синайската обител намерили главата и едната ръка на Екатерина и принесли тия свети мощи в храма, който се намира в тяхната света обител.

Според източници в някои западни страни, 24 ноември - ден на Света Екатерина се почита като ден на учащата младеж, предимно по философия. Съобщава се, че тази великомъченица се почита от някои езичници, например от задбайкалските монголо-буряти. Денят се чества и като Мишин ден.

У нас този празник също се почита предимно в Южна България. Вярва се, че светицата предпазва децата от болести главно от шарка.  Жените рано сутринта омесват пита и я намазват с мед. Питата се освещава в църквата и се раздава за здраве, а кравайчето се окачва на вратата и се хвърля на покрива „За Баба Шарка”.       Университетската специализирана болница за активно лечение на сърдечно съдови заболявания  в София носи името „Св. Екатерина”

 Съгласно българските традиции на 24 ноември празнуват всички, които носят името Екатертина., Катерина, Катя, Тинка и Тина

 

Забележка. Материалът е подготвен като са ползвани синодални  източници на книжен носител

 

                                  Подготвил д-р Богомил Великов Колев




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogomil
Категория: Други
Прочетен: 2026882
Постинги: 452
Коментари: 1153
Гласове: 1970
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031