Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2011 20:15 - 14 януари-Kакво се е случило на този ден през IV век!?
Автор: bogomil Категория: История   
Прочетен: 4329 Коментари: 5 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
14 ЯНУАРИ -  СВЕТИ ОТЦИ ИЗБИТИ В СИНАЙ И РАИТА
              Съгласно стария календар на 14 януари се чества Нова година, Васильовден, Сурваки.            . 
            Днес на 14 януари православната църква почита светитите отци избити в Синая и Райтач.] Няма точни сведения за времето когато християнството е проникнало на Синайския полуостров, но в наччалото на IV век, на Хорив и в рачзположената на източния бряг на Червено море.
В Раитска пустиня живеели много отшелници в строго подвижничество. Към 311-313 г. те били нападнати от сарацинското племе и в Синайския манастир били избити всичките 40 монаси. Това зверско и жестоко нападение е било описано от знаменития египетски подвижник Амоний.              Между загиналите имало бележити подвижници, които проявили удивително мъжество и величаво християнско спокойствие при нападението на тази развилняла се орда, която напразво изтезаб=вала. Божиите служители, за да узнае къде са укрили несъществуващите си богатства. Игуменът Павел насърчавал своите събратя. -Ние всеки час се готвим за смъртта. Ако е угодну Богу да ни освободи от живота, нима ще скърбим и ще се плашим? Не трябва ли да благодарим и да се рачдваме? Нил Старши (426г.), който още в самото начало на V ти век се подвизавал на Синайския полуостров, заедно със сина си Теодул, е описал второ подобно нападение на бедуините, които разрушили в 400 година Синайската обител и предали на смърт много свещени служители (иноци), а други отвлекли в робство. Между пленените бил и Теодул, който бил откупен от епископа на гр.Елуза. Нил Старши открил сина си в дома на епископа, който ръкоположил и бащата и сина за свещеници и те отново се завърнали в своята Синайска обител. За да защити Синайските подвижници от бъдещите угрози на бедуините, Юстениан Велики (527-565), управлявал, след края на гоненията над християните през IV-ти век   построил в първата година от царуването си прочутия до днес Синайски манастир „СВета. Екатерина”, където се съхраняват два скъпоценни старобългарски пергамента- Синайски псалтир и Синайски требник.     Из „ Жития на ветиите”   Представил д-р Богомил Великов Колев             image image


image image


image image


 
 image image

 

 
                                                  



Гласувай:
8



1. solinvictus - Когато прочета такива сълзливи ...
16.01.2011 02:30
Когато прочета такива сълзливи истории веднага изплуват описанията на кланетата в Йерусалим,
в Константинопол,
първият лагер в Скитополис, а за 15 -те най Велики мъчения прилагани за магьосници и еретици така добре описани и подробно ,че ми се повдига.
И изобщо с какво намерение се пишат подобни пропагандни текстове(разчита се на неинформираност ли ,на прост народ, ли на какво ?

Както попа си избира последен модел пежо за секретарката ,а в същото време един отец няма пари да нахрани бедни деца?

Какви са били тия в Синай - юдеи ли?

цитирай
2. bogomil - solinvictus - Когато прочета такива сълзливи
16.01.2011 09:17
Драги приятелю,като любител на историята много добре знаете, че християнското учение не се налага изведнъж, След разпъването на Христа неговите ученици и последователи се пръската по света-в Европейските земи намиращи се в пределите на римаската империя. Християнското учение влиза в сериоен конфликт с езичеството. Много будни смели я силно вярващи хора приемат христинскито учение iи го устояват с цената на живота си. Всички тия мъченици са оказвали силно въздействие върхи присъстващите на техните мъчения и много от наблюдателите стават християни , приемайки с вяра .и любов новото учение, вероятно, надчвайки се, че там близо до Богатехните души ще живеят вечно в благодат .. . Някъде до към средата на IV век християнството се налага като основно учение и то не къде да е а на територията на могъщата римска империя, която напразно се е мъчила да запази езическото учение с мъчения, изтезания и изтребване на християните. Нещо повече семето на хсристиянството е пуснало такива корени, че не кой да е а римски император го въвежда като официална религия на територията на империята. Това става по времето на Константин Велики през IV век. Една нощ преди важно сражение с противник Константин сънува кръст. На другия ден, преди битката заповядва на знамената носени от неговите войни по конете и самите тях да се поставят и нарисува христовия кръст. Константин печели битката и в знак на благодарност въвежда християпнското учение. Съпругата му Елена е обиколила местата където е бил Христос и заповядала активно да се строят храмове където християните да се молят., Така че "сълзливи" събития ; кланета, жестоки мъчения, убийства в на християни е имало няколко века докато се наложи новото учение. Плеяда знайни и незнайни мъченици верни на Христа са дали живота си докато християнското учение се наложи на цялата. Подобно на загиналитеили пренесли планета ..Представянето на живота на светците мъченици има за цел да покаже какви смели, всеотдайни и будни привърженици са отдали живота си. Подобно на героите xертвали се в името на свободата на своя народ и отечество, влизащи завинаги в пантеона на безсмъртнитре оставайки в историята на съответните народи, така и плеядата светци мъченици xертвали живота си в името на християнското учение са получили и получават христовия венeц се канонизират като светци. И в двата случаи жервалите се в името на дадена кауза, със своя живот и народополезна и богоугодни дела са пример както за своите съвременици, така и за потомствата.. Техната памет е силно въздекстваща. Тя бива възпявана и тачена от народите...

www.bogomil.blog.bg
цитирай
3. solinvictus - Аз говоря за християните които са ...
16.01.2011 16:41
Аз говоря за християните които са убивали и измъчвали в името Господне!
цитирай
4. bogomil - Християнството за което става дума
16.01.2011 21:00
Уважаеми solinvictus .
Аз говоря за християните мъченици, които са ставали xертва на езичници по време на големите гонение от римлянитедо IV vek. С техния пример те са били пример и достойни за уважение от последователи и симпатизанти, вярващи. Т е Имало християни които са убивали християни и след приемането на християнството като световна официална религия и учение /а това говорят много факти от историята, Десетки и хиляди войни. Дори в наши дни християни и то свещеници убиват свои събратя свещенници. Това са отделни криминални случаи Такива примери има и у нас и в чужбина. Тази вечер съобщика за 3 монахини убили една своя сестра монахиня. като я вързали с въжета и я оставили гладна 3 дни с цел да изгонят демоните от нея. Тези събития не са характерни за християните. макар че има преплитане в действията между държавата и религуята, т.е църквата .

с поздрав и уважение

www.bogomil.blog.bg
цитирай
5. solinvictus - Уважаеми Богомил, няма да влизам в ...
16.01.2011 21:24
Уважаеми Богомил,
няма да влизам в подробности но християните не могат да бъдат за пример.Особенно Църквата която никога не била "грешила" скоро папата каза че педофилите са виновни а не Църквата?!? Което е лъжа ,нали тези падрета са възпитани именно от нея Църквата?Нали са Божийте наместници?как един поп купува кола а друг няма пари да нахрани изпаднали в беда деца(и се оказва че той е лош пример)
Къде остана милосърдието на Божиите служители?
Или се кланят на Нечестивият?
поздрав
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogomil
Категория: Други
Прочетен: 2031224
Постинги: 452
Коментари: 1153
Гласове: 1970
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930