Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2010 21:47 - Секновение-29 август
Автор: bogomil Категория: История   
Прочетен: 1853 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 29.08.2010 20:36


СЕКНОВЕНИЕ 29 август               Християнският празник Секновение е посветен на Св. Йоан Кръстител и е свързан с Отсичането на неговата глава. Това е вторият летен празник на християнския светец, този път посветен на смъртта му.  Съгласно източниците, този ден  е известен още като ,”Обсечение”, „Свети Иван отсечената глава”, „Църи Свети Иван”. “ Иван Коприван” Съобщаша се, че последното наименование на празника се опира на поверието, че отрязаната глава на светеца била хвърлена в копривата под дряновите дървета, чиито плод почервенял още повече от кръвта, която продължавалка да тече..Както е известно от Евангелието, когато Йоан станал на 30 години, бил наречен Йоан Предтеча, понеже вървял преди Христос и разказвал за Него, проправяйки и подготвяйки пътя към бъдещите му дела. Йоан кръщавал хората в река Йордан,  кръстил и Христос  Той продължил и след това да проповядва учението на Иисус Христос и бил много уважаван човек в Юдея, където властвал Ирод Антипа. Йоан не скривал недоброто си отношение към престъпната връзка на Ирод, който живеел с жената на брат си Филип - Иродиада, Според закона на Моисей такава връзка била забранена.             Съгласно житието, Свети Йоан бил обезглавен по настояването на царица Иродиада. След като се развела с нейния съпруг Филип, тя се омъжила за неговия брат. Тогава Иоан Предтеча-Кръстител порицал много остро царицата, която за да си отмъсти поискала главата му. Това се случило по време на на пиршество, устроено от цар Ирод в чест на рожденния му ден. Пленен от танца на Саломия, дъщеря на Иродиада, царят обещал да изпълни всяка нейна молба. Отмъстителната и озлобена майлка на танцьорката хитро използвала случая, и настояла дъщеря й да поиска главата на Йоан. Главата била отсечена от страживте на Ирод по негова запoвед и поднесена на златно блюдо. Тялото на светеца било погребано от негоите ученици. Останалата в двореца глава на Иоан Предтеча по-късно била взета от съпругата на домоуправителя на известния цар Ирод - Хуза. Благочестивата и милостива Хуза като истинска християнка погребала главата на Йоан в Елеонскаста планина. След определено време Константин Велики пренесал тази част от мощите на светеца в гр. Емеса. По-късно тя отново била пренасена в различни градове; Халкидон, Цариград и Комана             Съгласно българските традиции и народното вярване по нашите земи в деня  наречен „ Секновение” „денят и нощта се отсичат”, което означава, че продължителността им е равна по времетраене, с други думи настава есенното равноденствие, което безспорно се различава от астрономическото, което е около  21-23 септември. С други думи, според поверието останало от ония далечни времена (когато времето и климатът вероятно се различавали от днешнта реалност), този ден показва края на лятото. Времето започва да захладнява, поради което се забранява къпането във водоизточниците, защото може къпещият„да се пресече”.
              На този ден гущерите и змиите се скриват в леговищата си и се подготвят там да прекарат зимата. Според преданието тези леговища се намират на края на света в пещерата на царя на змиите. Скриват се и сезонните демони, които олицетворяват природните сили като юди, самодиви, змейове, змеици. Секновението е останал в представите на християните като „лош”, „тежък”, „хатален ден”. . На някои места през нощта палят огньове за предпазване от злите сили.  
Забранява се да се работи каквото и да било, да се започва нова работа, да се тръгва на път, позовавайки се на преданието и легендите свързани с отрязаната глава на Св. Йоан Кръстител, за неговата невинно пролята кръв оцветила в червен цвят плодовете на дряновия храст, когато била захвърлена. Позволено е само да се събират диви плодове за зимнина - дренки, киселици и др.. На този ден според народната традицията се забранява строго използване като храна на плодове и зеленчуци имащи червен цвят –дини, грозде, сливи,  домати и др. Забранява се да се яде черно грозде, не се коли черна кокошка, тъй като според вярванията, например в Казанлъшко, човек ще заболее от „черната болест”. Забранява се на мъжете да пият червено вино. В някои места в този ден се забранява  да се се кроят дрехи, за де не се носят те в ”чернило”, носещо нещастие. 
            Неотдавно в нашите български земи (Созопол) бяха открити част от мощите на Йоан Предтеча, който се ползва с особена почит у нас и в някои източноевропейски християнски страни
    Забележка; Материалът е подготвен като са ползвани източници от богатата съкровищница на българскoто народно творчество и фолклор; народни умотворения, обреди, народни песни и танци, народен и християнски календар,.традиции, празници, и жития на светците..                         Подготвил. д-р Богомил Великов Колев- София

                  За контакти:         Е-mail: b.v.kolev@abv.bg

 image   
 


Тагове:   август,


Гласувай:
2



1. анонимен - Благодаря!
28.08.2010 22:09
Много интересно и добре написано!
цитирай
2. magnoliya - БЛАГОДАРЯ ВИ !
29.08.2010 13:51
Благодаря за интересния постинг! Желая всичко най-добро!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogomil
Категория: Други
Прочетен: 2031436
Постинги: 452
Коментари: 1153
Гласове: 1970
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930